Motståndarkollen: Akropolis IF

På lördag väntar förhoppningsvis årets sista hemmamatch för GAIS och det är nykomlingen Akropolis IF som kommer på besökt till Gamla Ullevi.

Vi gaisare har väl lite vant oss vid att säsongsavslutningar brukar vara nervpirrande och spännande – och allt pekar på att det blir så även i år. Drabbningen med AIF kommer att ha mycket stor betydelse för hur tabellen slutligen kommer att se ut och det är mycket viktiga poäng som står på spel. Välkommen att lösa årets sista stödbiljett – åtminstone i Superettan 2020 – via denna länk eller via Swish 123 018 6734.

Nykomling som kan säkra topp 5 på lördag

Akropolis IF har genomfört en imponerande första säsong i Superettan och utfallet skiljer sig markant från de två andra nykomlingarna, Ljungskile SK och Umeå FC. Förortslaget från huvudstaden har samlat ihop 43 poäng under säsongen och det räcker till en riktigt fin femteplats i tabellen. Tre poäng bakom jagar  GIF Sundsvall och vi kan nog räkna med att AIF är högt motiverade att hålla undan för ex-allsvenskarna.

Vårmötet mellan AIF och GAIS slutade 2-2 men känslan hos grönsvarta supportrar var nog att det är många lag som kommer att få problem mot Akropolis, speciellt på konstgräset på Grimsta. Men faktum är att 08-orna varit riktigt bra även på bortaplan under året – man har samlat ihop 23 poäng på hemmaplan och 20 på resande fot.

Vi kan konstatera att laget visat något sämre form under senaste månaden än tidigare under säsongen och under de senaste fem omgångarna har man noterat två vinster och tre förluster. För den som analyserar siffrorna i tabellen visar det sig också att formen på bortaplan sviktat mer än hemma och de senaste fem bortamatcherna har givit nykomlingen fem poäng via en vinst och två kryss.

I förra omgången tog man en meriterande hemmaseger mot ett svårslaget IK Brage vilket bäddar för att man har fina chanser att nå topp 5 i Superettan 2020, vilket självklart skulle vara en riktigt fin notering. Om AIF kniper poäng på lördag har man god chans att säkra en femteplats eftersom Giffarna har en svår match denna omgång borta mot Degerfors.

Förra årets skyttekung tillbaka på topp

Räkna med att AIF kommer att ställa upp i en 4-5-1-formation, åtminstone i spelet utan boll, men där såväl ytterbackar och yttermittfältare kommer att vara aktiva när man går till anfall. Centralt i banan hittar vi trion Maurizio Albornoz, Niklas Maripuu och Adhavan Rajamohan. De två första är stabila spelare med rejält med rutin från Allsvenskan medan Rajamohan är ett större offensivt hot, vilket bevisas av sex mål under säsongen.

I anfallet har Nikola Vasic varit framgångsrik under säsongen med nio nätkänningar på 18 matcher, men i somras flyttade han vidare till italienska Reggina. Men istället har AIF nu fått tillbaka förra årets skyttekung Victor Söderström efter lång skaderehab och det lär vara han som startar på topp på lördag. En varning kan utfärdas till GAIS backlinjer för Söderström gjorde årets första mål i förra omgången mot Brage. När vi tittar på Akropolis offensiv så är det värt att också nämna kantspelarna Marcus Burman (5+6) och Oscar Pettersson (4+2) som båda utmärkt sig positivt under säsongen.

I backlinjen hittar vi bland annat Martin Falkeborn, som vi tidigare sett hos bland annat IK Frej och Syrianska FC, på vänsterkanten och rejäle mittbacken Marcus Haglind-Sangré som gjort en imponerande första säsong på elitnivå.

Inför lördag kan vi hoppas att GAIS är bättre inkörda på den nedgångna gräsmattan på Gamla Ullevi än vad konstgräslaget från huvudstaden är. Men när AIF var på besök på arenan för ett par veckor sedan slog man ÖIS med matchens enda mål.

Det råder ingen tvekan om att det är en tuff uppgift som väntar för ett pressat GAIS till helgen. Men vi hoppas på att Atleternas vilja är säkra kontraktet är större än nykomlingens önskan att säkra topp fem i serien redan i denna omgång.

Inför matchen

Detaljerna
Vad: GAIS – Akropolis IF.
När: Lördag 28/11 kl. 15.00.
Var: Du följer matchen via Dplay.
Domare: Robert Daradic.
Avstängda: Inga spelare avstängda till denna match.

Köp stödbiljett
Även denna vecka är det LAGET som pryder stödbiljetterna och du köper din plåt via denna länk eller via Swish 123 018 6734. Tack för att du stöttar GAIS!

Se matchen på Dplay
Vill du följa matchen på tv så behöver du abonnemanget Total hos Dplay. Teckna i så fall gärna ditt abonnemang via denna länk – för då går faktiskt en del av pengen till GAIS. Hittills har gaisares köp av abonnemang gett klubben drygt 42 000 kr!