Jonas Lindberg är övertygad om seger på planen och läktaren

På onsdagen är det Originalderbyt. En försmädlig förlust senast men GAIS veteran Jonas Myggan Lindberg tror sig veta hur Örgryte IS FF ska betvingas.

I slutet av 00-talet fattade GAIS intresse för ett par unga killar från den västgötska plantskolan Skövde AIK. I sann skaraborgsk anda var de båda ungtupparna Jonas Lindberg och Johan Mårtensson väl skolade och båda kunde tillskrivas bollkontroll och spelsinne. Den senare försvann förtjänstfullt till Holland för några år med Utrecht innan karriären fortsatte i Närke. Den något mer offensivt lagde Lindberg lämnade det av Stefan Jacobsson tränade laget två år efter sin jämnårige kompis, men hade det lite svårare att slå sig in i det då starka GAIS. Trots en hel del lovande framträdanden i den grönsvarta dressen hade Jonas svårt att ta en plats på mittfältet där GAIS hade en hel del tunga pjäser. En grönsvart utlåning några mil söderut på E6:an följdes sedermera av en permanent flytt några mil norrut till Ljungskile SK. Succen i Bohuslän lät inte vänta på sig och efter tre poängstarka säsonger gick han på tur, denna gång till norska Sarpsborg, cirka 14 mil norrut på E6:an.

Två säsonger i Tippeligan byttes till en andra sejour i hans födelsestad där GAIS 2018 åter fick Jonas att rita sin krumelur på ett papper som band honom till klubben. Sejouren i GAIS kom dock att bli kortvarig då ett blåsvartrandigt lag från Uppsala fann att Jonas var deras blivande stjärnan i Stora Hunden.

Åren i Uppsala inleddes i dur men en olycklig skada stämde om tonerna till moll och efter säsongen 2020 stod den i Falköping uppvuxne hundälskaren utan kontrakt. Likt en katt så kom han dock hem och i våras kunde man se en spelsugen Myggan (ett smeknamn som bara finns i grönsvarta sammanhang) löpa runt och surra på väl inpinkade revir uppe på Gaisgården. Gammal kärlek rostar aldrig och provspel ledde sedermera till kontrakt. Succén blev omgående och ett koppel av poäng har trillat in på kontot och ingen skall kunna säga att han inte varit på bettet och visat sina offensiva tänder.

Förhoppningen när kontraktet var i hand för GAIS del var att den rutinerade kraften skulle bidra med poäng och offensiva alternativ. I ett lag med svårigheter att producera framåt har den lindbergska kreativiteten varit mycket bidragande till det som skapats. Och förhoppningsvis är det något som kan få GAIS att segla förbi Öis i onsdagens målprotokoll.

Med ett par dagar kvar till årets match, ja så får man väl kalla det nu när det är fri publiktillströmning, fick vi en pratstund med en avslappnad kreatör.

Hur låter det om du får beskriva skillnaden mellan spelaren respektive människan Jonas Lindberg under dina sejourer i GAIS?

– Oj! Fruktansvärt mer rutinerad och lugn i mig själv numer. Det är ingen stress längre. Jag är den spelare jag är, jag vet vad jag kan och har mina kvaliteter. Ungefär så. 

Du är äldst i truppen, på vilket sätt får de yngre i laget ta del av din erfarenhet och kunskap som spelare utanför planen?

– Jag försöker ge dem tips, att bara köra sitt eget race och inte tänka så mycket. De har ju en tendens att tänka och fundera väldigt mycket när man är ung under matcher och inför matcher. Jag försöker bara få dem att köra sitt eget race och bara vara den spelaren de är och inte försöka vara någon annan. 

Finns det något speciellt du gör på planen för att hjälpa dem?

– Jag tycker att jag ställer rätt mycket krav på alla spelare men samtidigt uppmanar jag dem till att göra det de är bra på och försöka hjälpa dem på det sättet.

Vad skulle du säga skiljer GAIS som klubb nu mot tidigare när du jämför dina sejourer i klubben?

– Vad som skiljer är väl att det… Det känns som det är m mycket lugnare i kaoset på något sätt. Det har alltid varit lite mycket som hänt i GAIS. Men jag tycker det känns som att man fått ordning på det mesta runtomkring. Det känns som om det varit lite struligt runtomkring de andra åren jag varit här.

Göteborgs Atlet & Idrotts Sällskap, bildat på Edlunds Konditori och Café på Storgatan 7 den 11:e mars har en stolt och fin historik och beskrivs och benämns ofta med de tre sammanfattande orden stil, klass och tradition. Även onsdagens motståndare har anor sedan 1800-talet om man då är snäll och räknar med en äldre variant av dagens Örgryte IS FF.. Huruvida de har stil och klass kan man förvisso dividera om och vi lät Jonas svara på lite frågor kring just dessa tre ord.

STIL

Du är som spelare väldigt kreativ och påhittig, hur tar det sig uttryck utanför planen?

– Nämen, jag har ett jätteklädintresse. Jag även syr och designar själv, så jag är väldigt klädintresserad överlag.

Är det något du gör för eget bruk eller har du börjat sälja in dig hos företag och kränga iväg dina skapelser?

– Väldigt tidigt än, så det får vi se hur det blir. Men mest har jag från början gjort det för att kunna slappna av och inte tänka på så mycket annat och så har det blivit mer och mer.

På planen känns du retro, det är låga strumpor och vita snören på helsvarta skor. Är det viktigt att det är rätt stil på planen?

– Ja, jo jag har ju min stil där och det kommer ju från  Francesco Totti som har varit min idol under hela fotbollen. Och där var det ju ofta svarta skor och låga strumpor. 

Så du är romanista då, gissar jag?

– Ja, svarar Jonas snabbt och lägger till att sådana spelare inte längre finns och en beundran om hur den på intervjudagen bemärkelsedagsfirande Totti lyckades bli Gud i en hel stad. Eller åtminstone halva om man skulle fråga fans av Lazio. Och att bli Gud i en halv stad skulle nog Myggan själv kunna bli för en kväll om han sänker Öis i derbyt. 

Sneakers eller loafers, vad är snyggast?

– Sneakers! jag kör mycket sneakers men det det är väl med tanke på fötterna. Sneakers för mig.

Vad skulle du säga är Öis stil?

– Oj. Jag bryr mig faktiskt inte så mycket om Öis, så det känns inte så relevant att svara på.

Hur skulle du beskriva GAIS stil?

– Det är ju..det är ju riktig stil. GAIS är fantastiskt med allt runtomkring. Vi spelare kanske inte alltid presterar, men det finns alltid den supporten runt klubben på ett bra sätt och det finns ju gaisare överallt. Jag tycker det är en fin klubb som förtjänar mer.

I en match mellan GAIS och Öis i stil, hur skulle den sluta?

– Det blir vinst  för GAIS det, alla dagar i veckan!

KLASS

Vad skulle du säga att det är för klass på GAIS säsong hittills?

– Alltså, det går inte frånta där vi är i tabellen men samtidigt tycker jag att det finns väldigt mycket potential i laget som gör att vi borde ligga högre upp och kunna ha ett flertal mer poäng av vad vi har med de kvaliteterna som finns inom laget. Men det är mycket som spelar in, det är första året för många i Superettan och Superettan är hemsk serie. Den är hemsk på det sättet att du aldrig vet vilket lag som blir ett topplag eller bottenlag och hur det slutar, så den är svår att spela i. 

Hur skulle du gradera din egen klass hittills i GAIS?

– Jag tycker jag blandat och gett. Men jag tycker jag hållit en hyfsat bra nivå Sen är det klart att jag skulle vilja bidra med fler poäng och mycket fler mål. Jag försöker göra det jag kan till varje match. Jag har mycket mer att få ut och det hoppas jag kommer nu de avslutande matcherna. 

Vad behöver GAIS nå för klass för att slå Öis i derbyt?

– Jag tycker vi är som bäst när vi är intensiva och bara kör. GAIS är egentligen ett lag som bara ska ut och kriga och köra och då kommer resultaten också. Det ska inte vara  så omständigt och tänka för mycket utan det är bara ut och köra och då kommer vi slå Öis, det är jag 100 procent säker på.

Om vi pratar klass på läktaren, hur skulle man med ord beskriva Öis respektive GAIS klackar?

– Det går väl inte att jämföra egentligen? Öis är väl småkillar som går på typ Samskolan och GAIS har en  fantastiskt klack!

Harald Treutiger eller Per Andersson?

– Per Andersson

Björn Afzelius eller Håkan Hellström?

– Håkan Hellström

Leif Pagrotsky eller Jan Eliasson? 

– Jan Eliasson 

TRADITION

Det är din tredje sejour i Grönsvart, det börjar bli en tradition. Är GAIS ditt fotbollsmässiga hem?

– Ja, men det känns som hem. Jag är här för att vara här och det känns jättebra. Jag har alltid trivts bra här och och det känns som att komma hem till Göteborg och att komma hem till GAIS.

Vad betyder  GAIS för dig? 

– Jag trivs alltid bra här i GAIS. Jag är trygg här och det betyder mycket. Jag önskar alltid att det ska gå lite bättre än vad det gjort under åren men nu är jag med i A-truppen och kan bidra till det själv och ta klubben högre upp, det förtjänar GAIS. 

Vad har du för traditioner inför match, några ritualer eller speciella förberedelser?

– Jag är rätt lugn där faktiskt. Jag har inte så mycket. Jag sover lite innan matchen, många koppar kaffe och tar det lugnt. Långa promenader med hunden, det är ungefär det jag har.

Nu grundades ju Öis FF 2006 men om man räknar med den föregående upplaga av fotbollsklubben så finns ju tradition sedan 1800-talet. På vilket sätt känns det speciellt att spela just Originalderbyt?

– Jag tycker det är fantastisk känsla varje gång. Det bli bra tryck på läktarna och man ser fram emot den här matchen. Det är ju de som är roliga att spela med det trycket och med den publiken. Jag ser fram emot det jättemycket, det ska bli väldigt kul!

Det blev en sur förlust i senaste derbyt, vad var det som gick fel då?

– Jag tyckte vi var lite tagna av situationen. Vi gjorde inta vad vi kom överens om och vi var lite sega igång. Vi var inte ut och köra utan vi var ängsliga och det funkar inte i matcher. Man får ta tag i sig själv och visa att det är vi som ska vinna. Det var lite för lamt helt enkelt.

Vad ska ni göra får att det nu ska gå rätt denna gång?

– Jag tror ändå att vi kan lära oss av misstagen från förra derbyt. Vi ska bara ha de här tre poängen. Vi behöver dem och vi ska bara ut och köra och helt enkelt bara köra över Öis.

Hur tror du att matchbilden kommer se ut?

– Jag tror det kommer bli en intensiv match med bra tempo och det kommer smälla en hel del och jag hoppas vi kan vara lugna när vi har bollen och utnyttja vad vi är bra på. Men det är svårt att säga, derbyna lever sina egna liv men så länge man går in i dueller och kör så tror jag vi kan ha ett övertag.

Vad specifikt ommer att avgöra derbyt?

– Jag tror faktiskt Julle (Lindberg den yngre) kan avgöra, han har sett fin ut. 

Så om då son Lindberg avgör, blir det då på en passning från far Lindberg?

– Ja, haha, men det får vi väi hoppas. Han ser bra ut, han hade väl inte ställt in siktet förra matchen men jag tror det kommer nu. 

Tippa matchen!

– Jag tror vi viner med 3-1 

Det är enkelt att konstatera att Jonas har stil, är klass och har en mycket god tradition att komma hem till Atleterna igen. Och om GAIS spelar som Jonas hund,en Staffordshire Bullterrier och Öis spelar som en den klassiska överklasshunden Löwchen så gör GAIS processen kort med de rödblåa. 

Nosa reda på dina kompisar och köp biljett på nedan länk. Hjälp Jonas och GAIS att vinna slaget på läktaren och på planen.

Text: Daniel Björnalm

 

Inför Matchen
Vad: GAIS – ÖIS.
Var: Gamla Ullevi.
När: Onsdag 29/10 kl. 19.00
Domare: Rickard Sundell
Avstängda: Inga spelare avstängda inför derbyt.

Följ matchen
Du löser biljett till matchen via denna länk. Som vanligt kan också du följa matchen via Discovery+ förutsatt att du har abonnemanget Total. Teckna ditt avtal via denna länk så får GAIS ett bidrag från Discovery+.