Jonas Andersson: Derbymatcherna lever sitt eget liv

Idag kan du läsa mer om ordförande Jonas Anderssons tankar inför bortaderbyt på tisdag.

GAIS kommer till tisdagens bortaderby med svag form och i stort behov av ytterligare poäng. Vi tog ett snack med Jonas Andersson om hur hans tankar är inför den viktiga matchen – och fick veta mer om såväl kommande medlemsmöte som hans tankar kring den kritik som riktats mot laget från supportrar.

Vi kommer till årets första derby med dålig form och resultatrad. Hur är din känsla inför tisdagens match?

– Det är alltid lite extra nervöst med derbyn och då kan det åtminstone vara skönt att komma till dom matcherna med ett självförtroende efter några vinster. Men nu är det som det är och då kan man ju påminna sig om att våra prestationer inte är direkt kopplade till formen.

– Förra hösten vann vi klart (2-0) när laget kom till derbyt med en bra formkurva, men backar vi till 2018 så var det precis tvärtom. Då hade vi gjort flera svaga insatser på rad och var i stort poängbehov och då gjorde vi en av de bästa matcherna för säsongen och gick upp till 3-0 innan Öis fick ett tröstmål på slutet. Så för att inte skena iväg stannar jag vid att derbymatcherna lever sitt eget liv och inte är så beroende av vad som hänt tidigare på säsongen.

Matchen spelas på (stora) Ullevi, hur mycket folk får vi se på läktarna?

– Vi kan ju ta in mellan 8000 och 9000 beroende på hur många som bokar platser för att sitta tillsammans och jag hoppas verkligen att vi når upp till den nivån. Det är knappt två år sedan vi fick gå på derby så det borde verkligen finnas ett sug efter den upplevelse som ett derby faktiskt är. Så min uppmaning till alla gaisare är att gå på matchen och boka i första hand biljett på västra sidan av arenan.

Vad talar för GAIS inför matchen?

– Jag tycker att matchen mot Akropolis var ett steg i rätt riktning. Nu har jag inte något tränat fotbollsöga, men känslan är att vi hade ett snabbare och lite mer direkt spel än mot Brage.

– Vi hittade in i farliga ytor och skapade flera bra lägen i första halvlek. Under andra halvlek upplevde jag att vi mestadels hade bra kontroll på motståndaren och matchen, men vi åkte ju på en kvittering ändå. Sedan var vi ju nära att kunna avgöra matchen i slutminuterna, inte minst i dom situationer då det ropades efter straff både på planen och från läktarna.

– Vi spelade på ett sätt där vi gav oss själva chansen att vinna matchen. Det räckte inte hela vägen denna gång, men kan vi fortsätta så och höja oss lite till så kommer vi att reda ut detta också.

Laget fick en del kritik från supporterhåll efter matchen?

– Jag, och många fler, hade både hoppats på och med rätta räknat med mer än en poäng på de två hemmamatcher mot Brage och Akropolis. Efter alla matcher går det att hitta saker som vi hade kunnat göra bättre så det är inte så konstigt, men för mig var det ändå ett fall framåt, som jag hopas vi kan ta med oss till derbyt.

På sina håll ropas det om fel hos tränare och spelare, vad säger du om det?

– I ett större perspektiv så kan man ju säga att vi inom GAIS håller på med elitidrott och därmed måste vi ställa höga krav på oss själva vad gäller prestationer och resultat. Vår svaga poängskörd under de senaste månaderna är inte tillräckligt bra, det är enkelt att konstatera. I den situationen måste vi som jobbar för klubben acceptera att det kommer kritik från våra supportrar, men sedan kan man ju önska att det framförs på ett hyfsat nyanserat sätt.

– Men sedan kan man ju också säga att den väg vi slagit in på bygger på en önskan om kontinuitet och att spelare och ledare ska utvecklas positivt i GAIS under sin tid i klubben. Vi tror att det är den bästa vägen att utveckla klubben och då går det inte att byta personal bara för att det går emot.

Utveckla vad du menar med ”nyanserad kritik”.

– GAIS är ju en klubb som engagerar och så kommer det alltid att vara. Med tanke på hur klubben utvecklats och presterat under de senaste 20 åren så är det ju enkelt att förstå att supportrar upplevt en känslomässig berg- och dalbana och att det präglar diskussionerna kring klubben. Men under senare år upplever jag att tonen i sociala medier har förändrats och om det övergår till förlöjligande eller hat mot våra anställda så är det inget som klubben kan acceptera.

– GAIS präglas ju av ett antal grundläggande värderingar som att alla är välkomna i klubben, där människors lika värde är en självklarhet och att vi behandlar varandra med respekt. Det hade varit bra om det också kunde prägla diskussioner kring klubben och laget också.

Det låter som en stor uppgift, hur tänker du att man kan ta sig an det?

– Vi har nyligen startat arbete med riktlinjer för vad vi vill ska gälla kring klubbens sociala kanaler och där förväntar jag mig att vi ska kunna presentera ett första resultat under augusti. Men i ett större perspektiv så räcker inte det, jag tror att vi behöver diskutera hur vi som medlemmar och supportrar ska förhålla oss mot varandra och mot dom som arbetar för klubben.

– Jag tänker att en bra början här är att föra en dialog om detta med våra supporterföreningar och så får vi se lite vad som kommer ut av det. Vi planerar också för ett medlemsmöte inom några veckor och det är ju ett bra forum för konstruktiv dialog kring hur vår verksamhet bedrivs.

Vad gäller för det mötet?

Vi kommer inom kort att bjuda in till ett digitalt medlemsmöte och det är ett bra tillfälle för konstruktiv dialog. Mötet kommer att genomföras 17 augusti och det kommer mer information inom kort, men man kan ju reservera den kvällen redan nu för att säkra att man kan vara med. Som vanligt gäller såklart att du måste ha löst medlemskap för 2021 för att få vara med och har man inte gjort det än så är det hög tid nu.

Tillbaka till derbyt nu, vad förväntar du dig av matchen?

– Jag förväntar mig en publikfest som startar redan under eftermiddagen med mycket grönsvart på stan. En tuff och jämn match där spelarna går ”all in” för att vinna.

– Men vi får komma ihåg att Öis, precis som vi själva, har gjort en vårsäsong som inte levt upp till förväntningarna resultatmässigt. Så jag räknar med att även dom kommer laddade till tänderna.

Hur tror du att det på tisdag?

– Jag tror och hoppas att GAIS vinner både på planen och på läktaren, men mer än så vågar jag inte tippa.

Inför matchen

Detaljerna
Vad: Örgryte IS – GAIS.
När: Tisdag 3/8 kl. 19.00.
Var: (stora) Ullevi.
Domare: Fredrik Hansson.
Avstängda: Nej.

Följ matchen
Kom till Ullevi och stötta GAIS till tre viktiga poäng. Köp biljett till via denna länk, välj sittplats på sektionerna A, B, D, E, P, Q, R, S, T och U, eller ståplats i vår klack på sektion B och C.

Läs mer om biljettinformation via denna länk.

Som vanligt kan också du följa matchen via Discovery+ förutsatt att du har abonnemanget Total. Teckna ditt avtal via denna länk så får GAIS ett bidrag från Discovery+.