Jämnt ställningskrig i Eskilstuna när GAIS mötte AFC

2021-04-26 2:00

Anders Fagerlund

GAIS är fortsatt obesegrade i Superettan 2021 efter ett mållöst kryss på Tunavallen.

GAIS åkte till Eskilstuna som serietvåa, en placering framför AFC Eskilstuna. Det speglade också matchen. Atleterna ställde upp med samma elva som senast mot Västerås SK och började på sedvanligt sätt med speluppbyggnad på marken bakifrån och försök till aggressiv återerövring när man tappade bollen. Ibland lyckades man bra ibland sämre. Vad som var påtagligt var att AFC spelade likt GAIS med ettriga försök att störa atleterna i uppbyggnaden och även med en målsättning att äga bollen. Det var jämt och två lag som tog ut varandra.

Lagens bästa chanser kom därför inte helt oväntat på fasta situationer. GAIS bästa läge kom på en hörna och var nog det bästa läget på hela matchen. Bollen från Adam Egnell, som konsekvent slog bra fasta under hela matchen, damp ned fint i boxen framför nyförvärvet Michael Kargbo men Joshua Wicks kunde reflexrädda avslutet.

Fortsättningsvis turades lagen om att äga bollen och anfalla i stort sett hela halvleken och inga riktigt rejäla målchanser tilläts från lagens båda robusta försvar. I AFC var unga trion Pontus Rödin och lånen Robin Tihi (AIK) samt Rasmus Wikström (IFK) solida bakåt och svåra att ta sig förbi. I GAIS handlade det återigen om duon Grozdanic och Ousou. Inga av baklinjekonstellationerna har ännu släppt in ett mål. Lägg därtill två stabila målvakter i Joshua Wicks och Mathias Karlsson.

Andra halvlek började som den första avslutades men efter ett tag så tog AFC över mer och mer. Deras press bet lite bättre och GAIS fick inte riktigt till sitt anfallsspel som man önskade. AFC skapade också sin bästa chans när ett inspel når superettaräven Götesson i AFC som får till ett hyfsat avslut efter marken men Karlsson är stabil och räddar.

Samtidigt som man förväntar sig att AFC övertaget skall eskalera ytterligare lyckas GAIS spela upp sig sista biten av matchen. Vi får också till ett riktigt bra kontringsläge när nyförvärvet Adam Egnell skjuter ett hårt skott efter marken men bollen gick rakt på Wicks.

Åberg och Sterner, som stod över förra matchen på grund av skador, fick hoppa in i i andra halvlek. Tyvärr hann eller kunde någon av inhopparna sätta sin prägel på matchen och den slutade 0-0.

De solida försvarsinsatsernas match blev till ända, unga snabba atletiska försvarare gjorde matchen tät och chanssnål. Det hårda arbetet och den solida försvarsinsatsen kommer behövas mot Östers IF som är vårt nästa motstånd. De leder i skrivande stund serien och rent tabellmässigt är det ytterligare en tuff toppmatch som står inför vårt gröna svarta gäng.

Text: Mikael Engelbergsen