GAIS föll tungt i Landskrona

2021-09-11 2:00

Anders Fagerlund

GAIS gjorde denna lördag på flera sätt en hedervärd insats borta mot Landskrona BoIS men fick ändå inkassera en jobbig förlust som gör läget i tabellen ännu mer besvärligt. Det blev 2-1 för hemmalaget i en match där Adam Egnell stod för gaisarnas mål.

“Vi förtjänar mer idag”, suckade Egnell i TV-intervjun efter förlusten.

För dagen rödklädda GAIS ställdes mot ett hemmastarkt BoIS med bara en förlust på Landskrona IP innevarande år. Stefan Jacobssons mannar kom till spel utan avstängde Boris Lumbana på det defensiva mittfältet.

Nuha Jatta, just återkommen från dubbla landskamper med det svenska U19-laget mot Finland, gjorde säsongens första start i Superettan i Lumbanas ställe.

Dessutom fanns en nykomling på avbytarbänken, 20-årige anfallslånet från IF Elfsborg, Prince Isaac Kouame. “Prinsen” skulle för övrigt göra grönsvart debut under matchens slutskede.

“Det är upp till oss själva att komma upp till samma nivå som i första halvlek mot Vasalund”, hade Stefan Jacobsson sagt i intervju före avspark.

Och GAIS, med en tydlig 3-4-3-uppställning, gav ett samlat intryck under hela den första halvleken. Bollinnehavet fördelades ganska jämnt men det var det för dagen rödvita laget som skapade de vassaste situationerna framför mål.

Adam Egnell var motorn i det kreativa uppbyggnadsspelet och han hittade inte sällan rätt med sin precisionssäkra högerfot. GAIS lyckades också vid ett antal tillfällen återerövra bollen genom ett högt och stundtals effektivt presspel.

GAIS hade skapat chanser: Filip Örnblom med en nick strax utanför på Egnells välplacerade frispark i minut sex, en stund senare hade “Agge” Wängberg dykt upp i ett bra skottläge i straffområdet efter Egnells förarbete och även Julius Lindberg hade producerat ett skarpt skott med vänstern som den debuterande (och något osäkre) målvakten Svante Hildeman hade parerat intill stolpen.

Men trots en positiv inledning för GAIS var det tyvärr hemmalaget som hittade matchens första mål, i den 23:e minuten. Det var högerbacken Johan Rapp som i samband med en hörna helt plötsligt blev helt fri vid den bortre stolpen och bara hade att enkelt stöta in bollen i mål. Bollen rann retfullt igenom hela GAIS-försvaret och BoIS, som dittills hade visat mycket lite framåt, hade belönats med ett 1-0-mål första gången de närmade sig Mathias Karlssons bur. Stefan Jacobsson var i halvtidsintervjun kritisk till hur markeringsspelet hade fungerat vid hörnan.

Den första halvleken avslutades med mycket kamp på det centrala mittfältet. Många närkamper, många strider om bollen, men utan att något av lagen lyckades skapa något speciellt framför målburarna, kanske undantaget en kombinerad framstöt i 43:e av Malkolm Moënza och Julius Lindberg på vänsterkanten som dock, tyvärr, rann ut i sanden. Vi kunde också notera en låg frispark från “Myggan” Lindberg efter en dryg halvtimme som målvakten fick anstränga sig för att stoppa.

Det kändes som en 0-0-match, måhända en match där GAIS borde ha haft ledningen. Men det var 1-0 till Landskrona i halvtid. “Det är tufft att ligga under när vi kunde ha gjort ett eller två mål”, tyckte Jacobsson i halvtid.

Kvitteringen kom tidigt och lägligt i den andra halvleken. Bara drygt två minuter hade spelats när Egnell distinkt träffade en övergiven boll från tio meter. Det blev till en vänsterkanon som borrade sig in i Hildemans vänstra hörn.

Målet gav energi till GAIS som skulle tippa planen mot Landskronas mål under nästföljande dryga femton minuter. Spelövertaget konverterades inte i jättelägen men väl en matchbild där bortalaget pressade tillbaka BoIS och där bollen flera gånger studsade farligt i hemmalagets straffområde.

Vi fick bland annat uppleva ett kvickt spel från Moënza på vänsterkanten och ett bra passningsspel från Egnell som utmanade Landskronas försvarslinjer.

Efter GAIS starka inledningskvart kunde Landskrona jobba sig tillbaka in i matchen och de lyckades skapa två lägen, varav det andra skulle resultera i ett ledningsmål. I 67:e minuten nickade inhopparen Viktor Ekblom klockrent i stolpen efter ett väl avvägt inlägg från vänsterkanten. Och bara tre minuter senare kom 2-1 genom ett distansskott från Jacob Blixt.

Det var en tung motgång för ett GAIS som spelmässigt hade presterat bra men som inte hade lyckats förvandla detta till mer än ett mål framåt.

Vi hade önskat oss en stark forcering för att åstadkomma en kvittering men tyvärr blev inte så fallet. Landskrona kunde tämligen enkelt försvara sin 2-1-ledning. Det enda läget för GAIS var möjligtvis ett skott från Wängberg på Egnells hörna som dock inte blev tillräckligt vasst.

Resan till Skåne slutade i en bitter förlust. Det är bara att ta nya tag och hoppas på ett mycket bättre slutresultat när GAIS kommande lördag åker till Borlänge för att mäta sina krafter med IK Brage.

Text: Andy Bolander