Fem dagar kvar till hemmapremiären

Efter en lyckad seriepremiär räknar vi nu ner till årets hemmapremiär och idag återstår fem dagar till avspark i mötet med Västerås SK på (stora) Ullevi.

Innan vi går vidare i texten vill vi dock gärna påminna om möjligheten att stötta klubben genom att köpa årskort för 2021. Förra året sålde vi drygt 800 årskort till privatpersoner och just nu ligger vi på 408 för den kommande säsongen. Du kan läsa mer om årskorten via denna länk.

Skön seger i premiären

I lördags tog GAIS som bekant tre sköna pinnar med hem från Falcon Alkoholfri Arena i Falkenberg. Matchen var i flera avseenden en typisk premiär och visade på såväl lovande aktioner som att det finns förbättringspotential för laget. Vi hade initialt stora problem med hemmalagets höga press och kvaliteten i vårt passningsspel skvallrade om att vi hittills inte kunnat träna på gräs. Men i andra halvlek lyckades vi höja nivån i spelet och även om vi inte lyckades skapa så många heta lägen så visade Daniel Sterner att det kan räcka med en bra chans.

GAIS har faktiskt inte förlorat en seriepremiär sedan 2015 och för Stefan Jacobssons del var det den andra raka 1-0-segern i seriepremiärer med Makrillarna. När vi pratar med Stefan inför måndagens träning är han självklart glad över en bra start på serien.

– Ja, vi får ju vara väldigt nöjda med resultatet och det är skönt att starta med att ta poäng på bortaplan. Däremot var vi ju inte nöjda i paus eftersom vi hade väldigt svårt att komma ur Falkenbergs grepp och tappade många bollar på egen planhalva. Men när jag sett om matchen så måste jag också ge ‘cred’ till motståndarna, för dom var riktigt bra och speciellt då i matchens inledning.

– Men som vi har sagt till killarna, matcherna i Superettan pendlar en del i vilket lag som har grepp på det andra och när man blir tillbakatryckta handlar det om att fajtas och hålla emot. Visst hade vi lite tur att vi inte åkte på ett mål i första, men vi tar med oss den insats som killarna gjorde när Falkenberg var som vassast. Sedan höjer vi oss i andra halvlek, jämnar ut matchen och kan föra spelet under perioder vilket också var ett bra besked.

– Så på hela taget är vi nöjda med att ha vunnit på en arena där många lag kommer att få problem under säsongen.

Läget i truppen

Efter matchen kunde vi tyvärr också konstatera att två spelare drabbats av smällar och slit och att en av dessa blir borta från laget en tid. Viktor Alexandersson åkte på en rejäl smäll mot foten i slutet av matchen och efter röntgen vet vi nu att han har en spricka i ett ben i foten, vilket innebär att Viggo kommer att vara borta i ett par månader. Dessutom fick Joackim Åberg kliva av matchen efter en känning och vi får återkomma under veckan med hans status inför VSK-matchen.

– För Viktor så svullnade foten rejält efter matchen och eftersom han hade ont under söndagen åkte han in till Mölndals sjukhus. Efter röntgen konstaterade man då att han har en spricka i foten och det innebär ju att han blir borta ett tag. Nu har våra läkare inte tittat på honom än och innan vi ger något besked om hur lång hans rehab blir så vill jag ha deras omdöme. Men det lär knappast behövas någon operation och det är ju i så fall ett positivt besked.

– Men det är en riktigt trist skada, han har ju vuxit ut till en startspelare och var i riktigt bra form. Så det är helt klart ett avbräck för laget.

– Vad gäller Åberg så fick han en känning i en ljumske efter en tackling och han har ännu inte undersökts. Så även här får vi vänta och se lite vad som händer under veckan.

Idag är det också U21-derby mot Öis. Hur många från A-laget kommer att vara med i den matchen?

– I år måste 50% av matchtruppen för U21 vara A-spelare, så det kommer att vara med flera av dom killar som var med i lördags. Främst är det ju dom som inte fick så mycket matchtid i lördags men det blir även ett par av startspelarna som är med i truppen.

U21-matchen spelas självklart inför tomma läktare men sänds av GP, läs mer via denna länk.

Hemmapremiär mot VSK på lördag

Vi minns ju att GAIS mötte Västerås i Svenska Cupens gruppspel tidigare i år och då noterades en klar 3-0-förlust. Förvisso föll två av målen i matchens absoluta slutskede men matchbilden hade tydlig övervikt till de grönvita och segern var helt rättvis. Just där och då var VSK klart bättre än Makrillarna, men då ska man komma ihåg att vi inför matchen drabbades av sjukdom i truppen dagarna före matchen samt att holmgången mot MFF fortfarande satt i ben och skallar.

När vi tar oss an västmanlänningarna denna gång är det Grönsvart som får lite längre återhämtning eftersom VSK spelar sin premiärmatch under måndagskvällen. Då inleder man serien mot “grannen” AFC Eskilstuna och senare i kväll kommer vi att få svar på om man lyckats infria spelbolagens favoritskap.

– Ja, man kan ju säga att det jämnar ut sig. Men jag tror inte att det kommer att spela så stor roll denna gång. Vi hade vår första gräsmatch i lördags och den slet rejält på killarna, medan VSK spelar på sitt konstgräs och det är dom mer vana vid.

Du kommer att vara bänkad vid tv:n i kväll?

– Ja absolut, VSK och AFC är ju våra nästkommande motståndare så det är självklart. Vi har ju rätt bra koll på lagen sedan tidigare men ju mer förberedda vi kan vara desto bättre.

Sedan cupmatchen i mars har mitbacken Sean Sebatkar lämnat VSK men man har tagit in Jesper Merbom Adolfsson, senast i Motala AIF, som ersättare. Dessutom hann man med att ta in kantspelaren Simon Gefvert från IK Sirius innan fönstret slog igen.

Hur ser du på våra kommande motståndare?

– Sebatkar är en riktigt duktig mittback och det är klart att det är ett avbräck på kort sikt, men jag räknar med att det kommer att vara andra spelare som kliver fram istället. Så VSK blir att räkna med även framöver och AFC kommer att starta serien klart bättre än vad som gjorde förra året och även dom blir en hård nöt att knäcka.

Inför hemmapremiären

Detaljerna
Vad: GAIS – Västerås SK.
När: Lördag 17/4 kl. 15.00.
Var: Ullevi
Domare: Robert Daradic.
Avstängda spelare: Nej.

Följ matchen
Matchen spelas utan publik men du kan se matchen hos Discovery+ förutsatt att du har abonnemanget Total. Teckna ditt avtal via denna länk så får GAIS en del av intäkten.

Stötta GAIS
I en intervju efter årsmötet sa ordförande Jonas Andersson att det viktigaste som du kan göra som supporter för att stötta din klubb är att lösa årskort även för säsongen 2021. Läs mer via denna länk.

Vill du hellre stötta klubben med en stödbiljett för matchen mot VSK så gör du det via denna länk. Tack för ditt stöd.

Matchtruppen
Atleternas matchtrupp publiceras som vanligt på hemsidan kvällen före match.