Stefan Jacobsson: Vi måste jobba ännu hårdare för att vända trenden

2021-07-23 2:00

Anders Fagerlund

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

Vi måste tillbaka till träningsplanen och jobba ännu hårdare för att plocka fler poäng framöver, säger Stefan Jacobsson i dagens intervju om det tuffa läge som GAIS befinner sig i. Han hoppas att ledare, spelare och supportrar kan gå "all in" för att vi ska kunna vända trenden tillsammans. På måndag tar vi första steget när Akropolis kommer till Gamla Ullevi.

Vi gaisare är vana vid att fotbollssäsongerna kan kännas som något av en berg- och dalbana och årets upplaga av Superettan är inget undantag. Efter att ha varit obesegrade och i serieledning efter fyra omgångar, den bästa säsongsinledningen på bra många år, så har trenden varit ytterst svag med bara tre poäng på de senaste åtta omgångarna.

Många hade såklart hoppats att sommaruppehållet skulle ge laget tid att justera de brister som lett till poängtapp tidigare, men mötet med dåvarande jumbon IK Brage blev inte ett steg åt rätt håll – snarare tvärtom. Det gör tabelläget nu känns mycket utsatt och att behovet av vinster och poäng är kritiskt. Med det som bakgrund tog vi ett snack med huvudtränare Stefan Jacobsson för att höra lite mer om vad det är som har hänt och vad vi kan göra för att vända trenden när Akropolis kommer till Gamla Ullevi på måndag.

Stötta GAIS till tre poäng på måndag - köp din biljett via denna länk.

Vi hade hoppats på ett trendbrott mot Brage efter sju förluster på åtta matcher, men det blev inte så. Vad var det som hände?

– Ja, det är en riktigt svag trend och matchen mot Brage blev inte alls som vi hade velat. Vi spelade inte som vi hade bestämt och en följd av det var att vi inte lyckades hota i offensiven.

– I perioder ser vi helt ok ut men vi gör ett par felbeslut och straffas hårt av det. Sedan är vi helt medvetna om att det inte spelar någon roll hur det ser ut på planen, det viktiga nu är att se till att vi börjar vinna matcher och ta poäng och helst ska vi såklart göra det redan på måndag.

Vad är det vi ska göra för att vinna på måndag?

– Det första handlar om att vi måste vi bli spetsigare framåt, få till fler löpningar i djupled och få in mer folk i boxen. Sedan är det också viktigt att vi kan ligga rätt i våra positioner så att vi bättre kan klara omställningar när vi vinner eller tappar bollen.

– Sedan kan man inte komma runt att det krävs ett rejält jobb av spelarna i 90+5 minuter, men där har jag ingen tvekan om att så kommer att vara fallet. Hela gruppen är enormt revanschsugna.

Vi märker av en frustration över den svaga trenden i supporterled, hur känns det hos ledare och spelare?

– Inom gruppen finns en stor besvikelse över att vi inte har tagit tillräckligt med poäng eller presterat på den nivå som vi förväntar oss. Vi förstår att det också gäller för klubbens supportrar och att det finns en stor frustration och oro för läget som vi befinner oss i.

– Men det går inte stanna i den känslan utan vi måste omvandla det till energi för att göra det bättre framöver. Förhoppningsvis kan vi räkna med stödet från läktarna även framöver för det kommer vi att behöva om vi ska vända på det här.

Under försäsongen såg det lovande ut med ett spel som var klart bättre än motsvarande period under 2020. Men vad är det som har hänt därefter?

– Ja, jag hävdar fortfarande att vi har höjt oss fler snäpp jämfört med förra året. Vi gjorde flera bra tränings- och cupmatcher i inledningen av året och visade att vi hade utvecklats i spelet. Men sedan har vi adderat fler moment till spelet och det var kanske för tidigt, för i stället för att bli ännu bättre har det bidragit till att vi tappat i slagstyrka. Så inför omstarten mot Brage försökte vi att ta ett steg tillbaka till ett lite enklare och rakare spel och det kommer vi att fortsätta med.

Men vad beror det på att spelet i Brage-matchen inte blev enklare och rakare?

– Vi söker inte efter några bortförklaringar utan måste gå till oss själva. Det blev för mycket possession och för lite kraft mot motståndarens mål och när Brage fick sin ledning så blev uppgiften för svår. Men vi har pratat med killarna om vad som måste gälla framåt och alla köper in på det.

– Sedan hade vi en stökig omstart med sju killar som var sjuka och flera som hämmades av känningar. Det förklarar inte varför vi inte höll oss till matchplanen, men det bidrog till att vi inte fick ut full effekt av de förändringar i spelet som vi ville ha in. När det var dags för match hade vi flera spelare som inte var redo för 90 minuter och det gjorde också att vi fick kasta om lite i laget. Jag menar inte att vi skyller på yttre omständigheter, bara att vi hade önskat oss en lite mer normal träningsperiod inför Bragematchen.

– Men, som sagt, vi går till oss själva och förstår att det är vår prestation som ska vända trenden.

Förra året gjorde vi en svag vår för att sedan bli bättre under hösten, ser du några likheter mellan årets prestationer och 2020?

– Ja, det finns likheter vad gäller att vi inte skapar tillräckligt framåt och att poängskörden är skral. Förra vårsäsongen var det inte vackert men vi lyckades ändå plocka en del poäng. När vi sedan repade oss spelmässigt så hade vi en bra period poängmässigt innan vi föll tillbaka in i en jobbigare period.

– Förra året hade vi 13 poäng efter halva serien, alltså samma som vi har nu. Vi har tre tuffa matcher kvar innan serien vänder men förhoppningsvis kan vi plocka några pinnar till för att få ett lite bättre läge inför höstsäsongen. Totalt sett är GAIS 2021 ett bättre lag än för ett år sedan, men jag inser såklart att det inte betyder något om vi inte tar poäng.

Ni gjorde en del ändringar i spelet förra sommaren som gav resultat under hösten. Är ni inne på samma spår i år?

– Ja, förra året ändrade vi ju lite i utgångspositioner och spelsätt under sommaren och vi gör lite justeringar nu också. Förhoppningen var ju att det skulle slå igenom i förra matchen men vi jobbar vidare och hoppas på bättre utförande och resultat i nästa drabbning.

Nästa match är ju Akropolis hemma på Gamla Ullevi på måndag kl. 19.00, vad förväntar du dig av Akropolis?

– Akropolis har ju nyligen bytt tränare och gått tillbaka till samma spelsätt som man hade förra året. Så jag förväntar mig att dom kommer till Gamla Ullevi med fokus på att vara täta bakåt och spela på snabba omställningar, alltså lite som Brage gjorde i lördags. Så det gäller för oss att vara smartare än i förra matchen, undvika misstag och se till att skapa mer oreda i deras straffområde.

Du nämnde sjukdomar och känningar tidigare, hur är skadeläget egentligen?

– Viktor Alexandersson, Aiden Harvey och Ricky Yarsuvat är tillbaka i full träning nu, men det kommer att dröja några veckor till innan dom har tempo och form för att spela en hel match. Jag räknar med att Viggo och Aiden kan vara tillgängliga ganska snart, åtminstone för inhopp, och att det tar lite längre tid för Ricky som ju har varit borta sedan januari.

– Donat Zejnullahu är också tillbaka i träning efter sin rehab men han spelar med väst för att visa att han inte är tacklingsbar än, så han behöver någon månad till innan han är redo.

– Michael Kargbo opererades nyligen och jag räknar med 6-8 veckor innan han är tillbaka. Adnan Maric har problem med en höft och Harun Ibrahim fick en smäll mot knät under söndagens träning och båda dessa ska röntgas inom kort för att vi ska få en bättre bedömning av hur vi går vidare. Dessutom känner Joackim Åberg av en smäll under förra matchen.

Sedan har duktige mittbacken Aiham Ousou lämnat klubben med kort varsel. Hur kommer det att påverka laget?

– Jag hoppas att andra spelare kommer att ta steget fram och visa att dom är villiga att ta över Aihams roll i laget. Men det är såklart ett avbräck att hand lämnar och vi kommer att komplettera truppen med en ersättare så snart som möjligt. Jag vet att arbetet pågår för fullt och att det finns några alternativ som kan vara av intresse.

– Annars har vi en trupp med kvalitet och potential och numerärt är vi där vi vill vara. Men beroende på hur det ser ut på skadefronten så kan det bli aktuellt med ytterligare någon förstärkning. Vi kommer förhoppningsvis ha mer information om det inom några dagar.

Avslutningsvis då, hur vill du sammanfatta vad som gäller i det läget som vi nu försatt oss i?

– Det går inte att tycka synd om sig själv för att man är i ett tufft läge. Nu finns det bara ett sätt att ta sig an situationen och det är gå tillbaka till träningsplanen och jobba ännu hårdare. Det är jag som har huvudansvaret för att vi ska vända trenden och det kommer jag att ta, men jag känner också att ledarstaben och spelartruppen är redo att gå ”all in” för att åstadkomma bättre resultat i kommande matcher. Förhoppningsvis kommer vi också att få stöd från supportrarna och därmed öka chanserna till att vinna jämna matcher.

– För oss i ledarstaben så gäller det att skapa och tillföra energi till gruppen och jag kan lova att det finns en stark glöd i gruppen, alla vill göra sitt yttersta för att GAIS ska vinna fotbollsmatcher. Så i gruppen knyter nävarna och sätter vårt hela fokus på matchen på måndag.

Inför matchen

Detaljerna
Vad: GAIS - Akropolis IF.
När: Måndag 26/7 kl. 19.00.
Var: Gamla Ullevi.
Domare: Martin Strömbergsson.
Avstängda spelare: Fredrik Hammar, Akropolis IF.

Följ matchen
Laget behöver rejält stöd från läktarna på måndag, så lös biljett och kom och stötta Grönsvart till tre poäng. Du hittar biljettinformation via denna länk.

Du löser din biljett via denna länk.

Som vanligt kan också du följa matchen via Discovery+ förutsatt att du har abonnemanget Total. Teckna ditt avtal via denna länk så får GAIS ett bidrag från Discovery+.

No items found.

LÄS FLER RELATERADE NYHETER