Motståndarkollen: Akropolis IF

2021-07-26 2:00

Anders Fagerlund

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

I kväll, med avspark kl. 19.00, hälsar vi Akropolis IF välkomna till Gamla Ullevi för match i den 13:e omgången av Superettan. Slumpens skörd gör att GAIS för andra matchen i rad ställs mot seriens jumbolag. De blåvita ”grekerna” från Stockholm har nämligen tagit över sistaplatsen från IK Brage efter den senaste omgångens resultat.

Akropolis har haft en resultatmässig negativ återstart efter uppehållet. De förlorade (0-1) den uppskjutna matchen mot Helsingborgs IF den 11 juli och föll i senaste omgången 0-3 “hemma” mot Norrby IF (matchen spelades på Studenternas IP i Uppsala). Inte riktigt den start som nygamle Giannis Christopoulos ville ha som ny huvudtränare sedan han tog över efter att Mirza Jelecak fått sparken i slutet av juni. Det har helt enkelt varit lite rörigt i klubben den senaste tiden, allt sedan Gergios Gogas beslutade att avgå som sportchef i juni. En annan nyhet är för övrigt att profilen Louay ”Lollo” Chanko nyss har anslutit i rollen som assisterande tränare för att, enligt klubbens hemsida, ”bidra med sina taktiska kunskaper”.

Inför årets säsong gjorde Akropolis en hel del väsen av sig i form av åtminstone fem på den här nivån profilstarka nyförvärv: snabbe anfallaren Daniel Larsson (med förflutet bl a i BK Häcken och Malmö FF), tekniske Astrit Ajdarevic (närmast från Djurgårdens IF), starke backen Panajotis Dimitriadis (från AIK) samt unge mittbacken Alexander Abrahamsson (också från Djurgården). Dessutom tillkom rutinerade målvakten John Alvbåge (närmast från Lindome GIF men med erfarenhet från bland annat IFK Göteborg, Örebro SK och IK Sirius).

Av dessa har Dimitriadis spelat samtliga matcher utom en, Larsson har alternerat mellan bänk och startelvan, Ajdarevic har startat de två senaste matcherna men haft lite speltid innan dess och Abrahamsson har missat matcherna i juli efter att ha varit startspelare hela våren. Alvbåge, som nyss förlängde sitt kontrakt säsongen ut, har vaktat målet i nio av de tolv matcherna hittills.

Med tanke på att truppen även inkluderar andra profilerade spelare på den här nivån - exempelvis Cesar Weilid (ensam i truppen om att ha startat samtliga matcher denna säsong), försvararen Erik Figueroa (hämtad från Helsingborgs IF) och mittfältarna Marcus Burman, Mattias Bouvin och Fredrik Hammar (BP-produkt som kommit från spel med Brentford i England och som också precis har förlängt sitt kontrakt) - är säsongen så här långt en stor besvikelse för Akropolis.

Akropolis har exempelvis haft problem med målskyttet än så länge. Med bara nio mål framåt på tolv matcher är man just nu sämst i klassen (tillsammans med Västerås SK). En bjärt kontrast från säsongen 2019 då klubben fixade uppflyttning till Superettan med hela 77 mål på 30 matcher i Division I Norra och också från 2020, premiäråret i andradivisionen, då laget producerade 44 mål.

Akropolis IF är en relativt ny klubb i svensk elitfotboll. Föreningen bildades i Stockholm 1968, då med basket som primär sport, och har sedan fotbollen introducerades året därpå mestadels befunnit sig i de lägre och lokala divisionerna i stockholmsområdet.

När Akropolis debuterade i Superettan 2020 var det första gången man hade ett representationslag på en så hög nivå i det nationella seriesystemet. I samband med uppflyttningen har laget också börjat spela sina hemmamatcher på Grimsta IP i Bromma eftersom den tidigare arenan, Spånga IP, inte anses hålla för arrangemang i Superettan.

Måndagens domare är Martin Strömbergsson. Han har dömt GAIS en gång tidigare i år, i samband med förlustmatchen i Medelpad mot GIF Sundsvall.

Förra säsongens matcher mellan GAIS och Akropolis slutade båda oavgjorda, 2-2 i Stockholm och sedan 1-1 i returen i Göteborg, sent i november 2020. Nu hoppas vi på en första vinst för våra killar i grönt och svart.

Text: Andy Bolander

Inför matchen

Detaljerna
Vad: GAIS – Akropolis IF.
När: Måndag 26/7 kl. 19.00.
Var: Gamla Ullevi.
Domare: Martin Strömbergsson.
Avstängda spelare: Fredrik Hammar, Akropolis IF.

Följ matchen
Laget behöver rejält stöd från läktarna på måndag, så lös biljett och kom och stötta Grönsvart till tre poäng. Du hittar biljettinformation via denna länk.

Du löser din biljett via denna länk.

Som vanligt kan också du följa matchen via Discovery+ förutsatt att du har abonnemanget Total. Teckna ditt avtal via denna länk så får GAIS ett bidrag från Discovery+.

No items found.

LÄS FLER RELATERADE NYHETER