Information om arbetet med damfotboll i GAIS

Med anledning av medlemsmötet den 13:e september vill vi förmedla information till det som kommer att bli punkt 3 på agendan under mötet, nämligen arbetet med damfotbollen:

2023-08-28 11:30

GAIS

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

Vid årsmötet 2020 tog GAIS ett inriktningsbeslut att starta flickfotboll och senare starta ett damlag. Detta beslut byggde på en motion från GAIS styrelse.

Vi har för närvarande tre flicklag som tränar på GAIS-gården och som närmar sig seriespel. Sebastian Thörnqvist på Sportkontoret har ett delansvar att successivt bygga en flickverksamhet i GAIS. Vi har dessutom ett F13 som kommer att spela serie nu i höst. Laget har sitt ursprung från GAIS verksamhet i Gårdsten och GAIS har fått tillåtelse av Göteborgs Fotbollförbund att spela matcher i Gårdsten.

Efter vårt återtåg till Superettan blev GAIS kontaktade av Göteborgs Damfotbollsförening (GDFF) med ett förslag att GDFF skulle bli en del av GAIS. GDFF startade sin verksamhet 2013 och har sin hemmaplan på Valhalla IP. Som lite kuriosa så har GDFF:s omklädningsrum samma placering på Valhalla som GAIS A-lag hade fram till 1980. Situationen i GDFF var i november 2022 sådan att föreningen hade planer att lägga ner sin verksamhet. Så ett samgående med GAIS är ett sätt att rädda verksamheten och att hitta en ny hemvist för GDFF:s spelare. Tidigare var GDFF ett alternativ till Kopparbergs Göteborg FC för unga, ambitiösa damspelare. Men sedan BK Häcken, IFK Göteborg och ÖIS startade sina damlag så har det varit svårare att driva en centralt belägen damfotbollsförening.

GAIS är en cityklubb och har så varit sedan begynnelsen. När GAIS-gården stod färdig fanns det inget utrymme för ungdomsverksamheten, då alternativet var en dålig grusplan på GAIS-gården. Med denna bakgrund tog GAIS dåvarande ungdomssektion över driften av Valhalla IP 1995 och hade även sitt kansli där. Detta var fallet under närmare 10 år och därefter blev Valhalla allt mer en dam- och flickanläggning.

Innan GAIS blev kontaktade av GDFF insåg vi svårigheterna att bygga en flickverksamhet på GAIS-gården. Det finns helt enkelt inte utrymme för fler lag på anläggningen.

Som tidigare redovisats på årsmöten och medlemsmöten har GAIS styrelse en ambition att successivt bygga en större förening genom att utöka ungdomsverksamheten. Denna expansion kommer att ske i vårt historiska upptagningsområde, centrala Göteborg. I denna strategi är en fullskalig flick- och damverksamhet en självklar ingrediens.  

När GAIS nu fått möjligheten att starta en damverksamhet genom ett sammangående, och inte behöver ta över spelare från andra klubbar och orsaka konflikter, är detta stor möjlighet för bägge föreningarna. Vi hjälper GDFF att fortsätta sin verksamhet och vi underlättar för GAIS att bygga en fullskalig flickverksamhet vilket kommer att avsevärt underlättas då tjejerna kommer att ha förebilder i form av ett damlag på seniornivå.

GDFF spelar i division 2 vilket är fjärdedivisionen i svensk damfotboll. GDFF:s grundare och tränare Tomas Simonsson kommer att fortsätta som ledare i ett framtida grönsvart damlag. Planen är att succesivt tillföra resurser att bygga en fullskalig flickverksamhet.

Under sommaren har GAIS styrelse haft möten med olika delar av GAIS-familjen och även med sponsorer och informerat om våra planer med damfotbollen. Mottagandet har varit väldigt positivt.

Vi tar gärna emot eventuella frågor under medlemsmötet den 13/9 kl 18.00 på 12:ans restaurang!

No items found.

LÄS FLER RELATERADE NYHETER