Motståndarkollen: Östers IF

På tisdag väntar en match mellan de lag som låg etta och två i serien inför den fjärde omgången av Superettan 2021. Matchen bjuder dessutom på ett möte mellan ett av seriens yngsta lag mot ett av de äldre. Det är vad som väntar när “unga” GAIS tar emot “gamla” Östers IF på Ullevi på tisdag.

Köper du stödbiljett till matchen har du möjlighet att vinna ett av våra fina grönsvarta priser, läs mer här. Du köper biljetten via denna länk eller via Swish 123 018 6734.

Öster har precis som vårat grönsvarta lag inlett säsongen med sju poäng, fördelat på två vinster och en oavgjord. I den senaste matchen stod de rödblå för en stark insats genom att vända 0-1 till 2-1-seger hemma mot Falkenbergs FF, trots en direkt dålig första halvlek där smålänningarna kom undan med blotta förskräckelsen.

Dessutom har Öster besegrat Örgryte IS med 1-0 på Bravida Arena i premiäromgången och därefter råkat ut för ett sent poängtapp hemma mot nykomlingen Landskrona BoIS i en match som slutade 1-1. De fyra östermålen har fördelats på Marc Rochester Sørensen (2), Nicolas Mortensen och James Keene.

Öster formerar utifrån en traditionell 4-4-2-uppställning, med ett ramstarkt försvar, ett hårt jobbande mittfält och ett anfallsspel som går ut på att utnyttja de chanser som dyker upp.

“Lirarnas lag”, med fyra SM-titlar på sitt samvete, var en gång epitetet på växjölaget. Det är kanske inte vad vi associerar denna upplaga av Öster med. Däremot har vi att göra med en fysiskt tuff motståndare som är en hård nöt att knäcka för vem som helst i den här serien. Det visades inte minst förra säsongen då Öster till slut hamnade på en meriterad fjärdeplats i tabellen.

På de tre inledande omgångarna har Öster använt sig av exakt samma startelva. En styrka i sig. I mittförsvaret har Månz Berg (f d Karlsson) och nyförvärvet från Dalkurd, positionssäkre John Stenberg, stått för stabiliteten. På högerbacken hittar vi löpstarke Tatu Varmanen, ny från TPS Åbo i Finland, och till vänster Oliver Silverholt. Målvakten är vi gaisare väl bekanta med: Damir Mehic, med sammanlagt 64 matcher i GAIS-målet mellan 2017 och 2020.

På mittfältet regerar riktiga slitvargar som Jonathan Drott och Mattias Pavic, i sällskap av dansken Marc Rochester Sørensen som kom till klubben från Silkeborg IF förra sommaren. Fokus ligger främst på ett tryggt bolltempo och bollerövrande, men det kan också hända saker offensivt, illustrerat inte minst genom Sørensens två mål hittills, det senaste ett kanonskott i krysset som innebar kvitteringen mot Falkenberg.

På vänsterkanten återfinner vi något av ett undantag i detta tuffa Öster i form av unge Carl Johansson, en snabb och teknisk spelare som vågar utmana och som GAIS-försvaret verkligen behöver förhålla sig till för att nå ett gott resultat på tisdag. Calle har för övrigt anor inom familjen att brås på: morbröderna heter Roger och Benno Magnusson, legandariska spelare från 60- och 70-talen.

Anfallaren Nicolas Mortensen, även han en dansk som dök upp sommaren 2020 (men från FC Helsingør), visade direkt sin målfarlighet med 8 mål på 21 matcher ifjol. Och så har vi förstås åldermannen, fotbollsvagabonden, retstickan och GAIS-bekantingen James Keene (35 år) som tagit sin fotboll från England, via flera svenska klubbar (GAIS, IF Elfsborg, Djurgårdens IF och Halmstads BK) och länder som Norge, Israel, Indien och Sydafrika innan han hamnade i Öster 2019. Hans tio mål för GAIS säsongen 2006 är historia nu, men hans närvaro i motståndarlaget är fortfarande något som sätter igång känslor hos GAIS-fansen.

En spelare som med stor sannolikhet kan dyka upp på planen under aftonen är en annan f d gaisare: Jesper Westermark, inbytt i samtliga tre matcher hittills. Den energiske anfallaren kom till Öster inför detta år efter två säsonger i Ljungskile SK och spelade ju dessförrinnan en säsong i GAIS där det blev ett gott facit med sex mål på 22 matcher (varav endast hälften från start).

Dennis Velic har varit tränare för klubben sedan han tog över efter sparkade Christian Järdler 2019. Velic har en stark koppling till Öster efter att ha representerat dem som spelare i sammanlagt tio säsonger. Med Järdler försökte Öster införa ett passningsorienterat spel baserat på bollinnehav. Velic står för en mer pragmatisk spelstil med hårt jobb över hela planen.

Öster har ett tydligt övertag på GAIS utifrån de senaste årens inbördes möten. Dubbla Östervinster förra året (1-0 och 4-1) och bara en GAIS-seger på de åtta senaste matcherna. Dags att ändra på trenden i samband med tisdagens match mellan två svenska fotbollsklassiker.

Text: Andy Bolander

Inför matchen

Detaljerna
Vad: GAIS – Östers IF.
När: Tisdag 4/5 kl. 18.30.
Var: Ullevi.
Domare: Ej officiellt ännu.
Avstängda spelare: Nej.
Förväntad publiksiffra: 8.

Följ matchen
Som vanligt kan du följa matchen via Discovery+ förutsatt att du har abonnemanget Total. Teckna ditt avtal via denna länk så får GAIS ett bidrag från Discovery+.

Köp stödbiljett
Ta chansen att lösa stödbiljett till matchen för att ha chans att vinna ett av de unika priserna som står på spel. Du löser din stödbiljett via denna länk – eller via Swish 123 018 6734. Du kan läsa mer om priserna via denna länk.

Matchtruppen
GAIS matchtrupp presenteras som vanligt på hemsidan kvällen före match.