X:et Erixon: Vi har spelarmaterialet för att klara uppgiften

GAIS tar in förre spelaren Tomas ”X:et” Erixon för att förstärka tränarstaben under det som återstår av säsongen.

Den minnesgode supportern minns att Tomas spelade för Grönsvart 1982-83 och gjorde åtta mål på 39 matcher när Makrillarna vann division 3 nordvästra Götaland två år på raken. Första året i klubben slutade i moll efter förlust i kvalet mot Järla IF men året efter fick han och laget äntligen fira uppflyttning.

Nu kan vi hälsa Tomas välkommen tillbaka till Atleterna, men nu inte för att göra mål eller kasta sina patenterade långa inkast. Istället ska han i en tränarroll hjälpa laget att fixa kontraktet i Superettan under vad som förväntas bli en nervdallrande slutspurt i serien.

GAIS.se fick ett första snack med Erixon strax innan det var dags att gå ut med nyheten.

Hej Tomas – välkommen tillbaka till GAIS.

– Tack för det, kul att vara tillbaka.

Kan du berätta lite mer om din bakgrund som tränare?

– Jag gick min första tränarutbildning när jag var 16 år och hade under min spelarkarriär stort intresse för att utveckla spelet, taktiken och hitta nya vägar att vinna matcher. När det började bli dags att lägga skorna på hyllan några år efter att jag lämnat GAIS så var det naturligt att hoppas på tränarrollen, först som spelande tränare och därefter på heltid där första uppdraget var Enköping.

– När jag började som tränare kände jag ganska omgående att jag hade hittat rätt och under de kommande åren jobbade som ansvarig för lag just under elitnivå samtidigt som jag utbildade mig vidare. 1997 gick jag det som då kallades för Steg 4 i tränarutbildningen vilket idag motsvarar UEFA Pro-licensen som krävs för att få jobba som tränare på högsta nivå. Det är för övrigt en licens som man måste förnya för att den ska fortsätta gälla och det gjorde jag under 2018.

Du hoppade på ditt första tränaruppdrag för drygt 30 år sedan. Kan du berätta lite mer om vilka uppdrag du haft längs vägen?

– Jag har tränat bland annat Enköping, Husqvarna FF, IK Tord och varit en sväng i Melöy FK i Norge. Dessutom har jag jobbat mycket med talangutveckling i Smålandslaget och ansvarat för tränarutbildning upp till Steg 3 för SvFF. Sedan har jag också varit ansvarig för både talang- och seniorverksamhet i ett antal klubbar i Småland, bland annat min moderklubb Nässjö FF och Aneby SK.

Hur ser du på din roll i GAIS under hösten?

– Jag kommer att ha ett delat ansvar för laget ihop med Patrik men exakt hur vi kommer att fördela uppgifterna mellan oss och även övriga ledare kommer vi att klara ut under de kommande dagarna. Den nuvarande ledarstaben har gjort ett bra jobb och att dom har högt förtroende i spelartruppen så det är naturligt att Patrik fortsätter att leda den dagliga verksamheten.

– Eftersom jag kommit in som ledare i lag i liknande lägen tidigare så vet jag att det gäller att vara bra på att lyssna och känna av läget och sedan fatta beslut och agera utifrån det. Men det handlar i vilket fall inte om att vända upp och ner på nuvarande arbetssätt.

Men finns det något som du redan nu ser att du vill arbeta med att förbättra?

– Nu handlar det inte om att jag ska bidra med en ny spelmodell, utan snarare till att vi kan bli bättre på att tillämpa den modell som redan finns. Jag hoppas kunna bidra till att steg för steg stärka spelarnas självförtroende och tror att det kan hjälpa oss till fler poäng.

– När jag har tittat på GAIS senare matcher så tycker jag att försvarsspelet varit i det närmaste klockrent, men det finns nog fortfarande delar i offensiven som kan bli bättre och där kan det hjälpa mycket just om spelarna inser och tror på sin förmåga.

Vad tror du att du främst kan bidra med som person och ledare?

– Man kan nog säga att mitt liv har handlat om fotboll och jag brinner fortfarande för den. Längs vägen har jag både som spelare och ledare samlat på mig erfarenheter om hur man kan få människor och lag att fungera bättre. Men jag förstår också att detta inte handlar om mig och att jag ska ha en viss roll, utan att jag är här för att stötta och hjälpa det nuvarande gänget att bli ännu lite bättre.

Vi har ett utsatt tabelläge, vad talar för att vi klarar kontraktet?

– För min del råder det ingen tvekan om annat än att vi har spelarmaterial för att spela vidare på elitnivå. Kan vi få spelarna att känna samma sak så kommer det att hjälpa oss under hösten. Ledarstaben som redan finns på plats har koll på läget och det kunnande som krävs. Jag tror fullt ut att vi kommer att lösa uppgiften.

Till sist, hur känns det att vara tillbaka i GAIS lite drygt 35 år efter du spelade i klubben?

– Jag är verkligen glad över chansen att få komma tillbaka. Jag hade en bra relation med supportrarna när jag var här senast och jag hoppas kunna bidra till lagets utveckling på ett sätt som gör att blir så även denna gång.