Wängberg: ”Det finns en tro på att vi kan kliva upp igen”

2022-02-19 1:00

GAIS

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

Nära årsdagen för vinsten mot Malmö FF i Svenska cupen står vi återigen inför samma uppgift. Som en del i uppladdningen ringde vi August Wängberg för att stämma av läget i truppen så här i starten på försäsongen, höra hur han ser på årets serie och tankarna kring mötet med svenska mästarna.

Efter sista matchen för säsongen 2021 uttryckte flera spelare en vilja att vara kvar i grönsvart under kommande säsong. Glädjande nog blev August en av dem som stannar under 2022.

Även om du sa att ville stanna har det ju funnits intresse för dig från klubbar på högre nivå, så det lär inte ha varit ett helt enkelt beslut?

  • Nej, det var det inte, det fanns en del att fundera kring. Men så länge jag kunde komma överens med GAIS och förhandlingen funkade bra kände jag verkligen att det var där jag ville vara, plus att man var tydlig med ambitionen att komma tillbaka till Superettan nästa säsong. Hade det var ett mer långsiktigt projekt hade det blivit en lite annan situation för mig, jag är ändå 28 år nu och vet inte hur många säsonger till jag kommer kunna spela. Dessutom hörde många gaisare av sig och gav mycket kärlek, det hjälpte verkligen till i mitt beslut. Det var skönt mitt i allt det som hände - att känna att man åtminstone hade gjort någonting som folk uppskattade.


Hur har tiden från den sista matchen och fram till nu varit för dig?

  • Det var ju väldigt tungt i början såklart, men livet måste trots allt gå vidare. Det hjälper inte att deppa ihop, utan det får vara segt och jobbigt ett tag och sen får man tänka på vad man vill göra av det. I mitt fall var det att acceptera det som hänt och se till att vara med och ställa det till rätta. Jag såg ju ändå att det fanns en framtid i vad GAIS ville och i det som var på gång. Det har varit Fiddes inställning också, att vi behöver inte älta det här, vi vet alla var vi är och vi ska göra det bästa av det och ta oss upp igen. Jag tycker han och hela klubben har skött det bra.


Hur har vardagen förändrats nu när vi inte längre är i Superettan?

  • Vi har efterniddagsträningar i stället och alla behöver ha en annan sysselsättning vid sidan om. Jag blir klar med skolan till sommaren, sen ska jag försöka hitta ett jobb. Vi tränar dock inte mindre än tidigare, snarare tvärtom.


Har upplägget på träningarna förändrats på något sätt?

  • Upplägget är nog egentligen ganska lika och vi har ju bara tränat en månad så vi får utvärdera det längre fram, men vi har nog lite mer intensiva övningar, ser till att hela tiden dra upp tempot och inte minst hitta hem i vår spelidé. Vi vill spela framåtlutat, vara löpstarka och vinna mycket boll. Mycket anfall ska det vara. Fasta situationer kommer vi säkert jobba på men det blir i ett lite senare skede, nu vill vi framför allt bygga ett grundspel och hitta rätt i alla delar. Fidde ska ju hinna sätta sina tankar också.


Hur är känslan i truppen just nu?

  • Jag tycker det ser väldigt bra ut, vi har tagit stora steg. Det blev ju en ganska stor omorganisering när många försvann och nya har kommit till, men nu har det lugnat ner sig och vi har satt en bra grund, vilket vi kunde se mot Falkenberg. Alla njuter av att vara igång och det är bra energi, bättre än vi haft på många år. Vi tränar på jävligt hårt och Fidde har ett tydligt och bra ledarskap. Han har verkligen tagit sin an rollen som huvudtränare på ett bra sätt - det var ytterligare en anledning till att jag ville vara kvar. Jag tror stenhårt på honom, och det känns avgörande, att det finns ett projekt att tro på.


August ådrog sig en stressfraktur i foten under förra året som gör att han just nu inte kan träna som vanligt och inte heller vara med under cupspelet.

  • Foten behöver få läka. Jag har haft väldigt ont en period men jag räknar med att vara tillbaka fullt om någon månad, och så får jag vara med och stötta laget från sidan samtidigt som jag laddar för seriestart. Det är faktiskt lite roligt att få ett annat perspektiv, från sidlinjen har jag verkligen kunnat se vilken skillnad det redan har blivit jämfört med när vi började i januari.


Hur funkar ditt och Fiddes samarbete?

  • Vi har bra kontakt. Fidde är en väldigt fin person och väldigt bra med människor. Han lyssnar på alla och pratar individuellt med alla. Spelarna kan verkligen känna en trygghet i honom, och är det exempelvis något man inte förstår så vet man att det bara är att komma och fråga.


Finns de någon av spelarna som har imponerat särskilt på dig nu i början av året?

  • Många! Harun är otroligt bra, det är verkligen mycket boll i honom och han kommer kunna ta stora kliv. Julius Lindberg och Michael Kargbo kan båda bli riktigt bra den här säsongen de med. Samma med de tillskott vi har fått, de ser alla riktigt lovande ut.


Vi har förvisso bara hunnit med två matcher i försäsongen så långt, men hur tycker du det ser ut hittills?

  • Jag tycker vi är där vi ska vara. Första matchen kan man egentligen aldrig dra några riktiga slutsatser av, men mot Falkenberg hade vi ett bra presspel vilket var väldigt positivt. Det finns helt klart något att bygga vidare på. Det är en lång försäsong och nu ska vi möta Sveriges bästa lag, så då lär vi få svart på vitt vad vi är bra och dåliga på. Men det är också bara tredje matchen för säsongen, så man kommer inte kunna dra för stora växlar på det heller.


Det är ganska precis ett år sedan vi mötte Malmö och vann, hur ser du på våra chanser att upprepa den bedriften? Är det möjligt och vad måste isåfall till?

  • Det är klart det är möjligt, men jag tror att det mycket som måste bli rätt för att vi ska kunna komma därifrån med ett bra resultat. Förra året hade vi en riktigt bra försvarsinsats, men cupen är cupen och det kommer bli jäkligt tufft, särskilt eftersom de förmodligen kommer vara sugna på att slå oss den här gången. Vi bygger fortfarande på vår spelidé och har mycket fokus på oss själva i första hand snarare än på vad Malmö gör och inte gör. Vi har en bra trupp och ska spela vårt spel. Sedan kommer vi självklart ha matchgenomgång på lördag som vanligt men fokus kommer ligga på oss själva. Utöver det måste vi vara ödmjuka, dels inför att det är långt till serien börjar och det är då vi ska vara som bäst, dels inför uppgiften att möta svenska mästarna. Ska man vinna mot sådana lag måste man ha en dag då allt sitter, och en liten gnutta tur också. Oavsett vad som händer kommer det bli en kul upplevelse.


Det är ju en hel del supportrar som har tänkt sluta upp på plats, bortasektionen kommer sannolikt vara nästintill fylld. Hur känns det?

  • Det är så otroligt kul att se! Vi som varit där tidigare vet vi att det alltid är grym support från gaisarna, det är mycket därför man vill spela i den här klubben. De nya kan verkligen se fram emot en häftig upplevelse, man vet ju själv hur det var första matchen man gick ut och mötte publiken. Vi har förvisso fått en försmak eftersom det varit så bra uppslutning under de första matcherna och även den första träningen för säsongen, men det här blir något annat.


Hur ser du på den kommande serien?

  • Jag ser mest bara fram emot att komma i gång och vinna matcher, och jag tror den här säsongen kommer bli jävligt kul. Och återigen - att möta publiken är bland det bästa, eftersom supportrarna står för ett sådant lyft för oss. Vi kommer ha väldigt fin backning hela tiden och det kommer bli extremt viktigt för oss för att kunna genomföra säsongen så bra som möjligt. Och jag tror att vi kommer sluta på topp. Min och många andras ambition är att vi ska gå upp, vilket självklart är lätt att säga nu. Det är inte bara att gå tillbaka till Superettan hur som helst utan det kommer krävas hårt jobb för att det ska bli verklighet. Likväl som det kommer vara bra tryck på läktaren från vår sida kommer det bli en viktig match för många av de lag vi möter och de kommer verkligen vilja slå oss. Vi kan inte tro att vi kan vinna alla matcher i Ettan bara för att vi är GAIS utan vi behöver göra jobbet och framför allt dra nytta av att vi har ett sådant supportertryck. GAIS ska inte ligga här, vi måste alla ta sats och hjälpa klubben framåt, och det finns en tro på att vi faktiskt kan ta klivet direkt upp igen.


Text: Johanna Ageborg

Vad: Malmö FF - GAIS, Svenska Cupen (slutsålt)
När: Söndag 20/2 kl 15.15
Var: Malmö IP

Matchen sänds på Cmore:https://www.cmore.se/sport/fotboll/svenska-cupen

No items found.

LÄS FLER RELATERADE NYHETER