Vinst för damerna i matchen mot Älvsborg FF

Trots regn och rusk under fredagskvällen var det stort engagemang på GAIS-gården när damerna spelade sin sista match innan sommaruppehållet. Grönsvart bjöd på ännu en målfest när de vann mot gästerna Älvsborg FF med 11-0. Matchfoto: Kewin Bertilsson

2024-06-08 14:49

Hedda Seebass

A-laget Dam

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

Himlen öppnade sig tjugo minuter före matchstart, och läktaren pryddes sakteligen med färgglada paraplyer. Publiksiffran för kvällen uppskattades trots väderförhållande till imponerande 212 personer. Radio Rantorget skötte korvgrillning och Makrillarna var på plats med kaffe, kakor och merch. Det blev en stämningsfull match på GAIS-gården, som avslutades med sång och firande!

GAIS inledde matchen starkt och skapade sin första av många hörnor efter bara några minuter. Johansson levererade den perfekt in framför mål där flera grönsvarta spelare stod redo. Sista spelaren på boll var Dellmer, som gav hemmalaget en tidig ledning. Werner utökade tio minuter senare till 2-0 efter ett inspel från Engman. Direkt därefter rundade Engman själv målvakten och rullade in 3-0 för GAIS.

Belizel var ett konstant hot mot Älvsborgs försvar och skapade flera målchanser. När hon efter tjugo minuter vände bort sista backen för att sedan testa skott räddade Älvsborgs målvakt ut till ytterligare en hörna för hemmalaget. Hedström gjorde sig redo för en löpning in mot bakre stolpen och vi fick med glädje höra läktaren sjunga lagkaptenens namn i även denna match, efter ännu ett klockrent nickmål. 4-0 GAIS.

Grönsvart fortsatte ligga högt och pressa under hela matchen. Engman och Belizel som var på hugget i offensiven kunde ofta bryta boll redan i Älvsborgs backlinje, vilket skapade få möjligheter för gästerna att avancera uppåt i plan. Belizel gjorde både femte och sjätte målet för GAIS. Gästerna tappade ofta markering, och hade svårt att hänga med i Belizels tempo.

Även i andra halvlek fortskred matchen under liknande premisser. GAIS ägde boll, och Älvsborg fortsatte kämpa för att hålla jämna steg. Det första målet i andra halvlek kom när Wallgren efter dryga tio minuter fick med sig en frispark. Karlsson klev fram och slog in den mot straffområdet där flera GAIS-spelare stod redo. Det blev tillslut Engman som lyckades få fram en tå och peta in 7-0 för grönsvart.

Belizels briljans fortsatte och när hon efter en fint levererad boll från Pernsved drog förbi flera backar och även målvakten kunde hon ostört rulla in ännu ett mål. Strax därefter löpte inhopparen Svenninghed också förbi Älvsborgs försvarare på sin vänsterkant och lade sedan en välplacerad boll förbi gästernas målvakt.

De två sista målen kom i matchens slutminuter. 10-0 gjordes föga förvånande på ännu en hörna. Efter att flera spelare touchade bollen var det tillslut Hedström som nickade in den i nät. Werner satte slutligen punkt för matchen, efter ett fint inspel snett bakåt av Belizel.

Larsson hade en lugn kväll i målet, men gjorde en fenomenal insats när Älvsborgs enda potentiella målchans kom. Älvsborgs målvakt hade det desto svettigare på sin sida, och trots 11 insläppta mål gjorde hon en av de bättre insatserna på plan med flera avgörande räddningar.

Spelarna i GAIS har hittat sina roller på plan och spelet rullar numera effektivt och säkert. De fasta situationerna har blivit en styrka, med flera suveräna hörn- och frisparksläggare i Pernsved, Kalméus och Johansson. Samtidigt finns det många vassa målgörare, däribland mittbacken Hedström som säkerligen gjort flest nickmål i division 5.

Denna avslutande match innehöll mycket av det som är GAIS - rolig fotboll, hårda närkamper och glädje. Nu väntar ett välförtjänt sommaruppehåll för damerna som gjort en imponerande resa från starten i januari. Nästa match är preliminärt den 1 augusti när grönsvart spelar slutspelsmatch i DM mot Örgryte IS.

Vi vill även passa på att tacka alla supportrar som varit med damerna i ur och skur samt med- och motgång under våren. Ni är otroliga, på återseende i augusti!

Matchen i korthet:

Laget: Thea Larsson, Elin Hedström, Linnea Karlsson, Amanda Hermansson (Amanda Carlsson 42’), Kayla Dellmer (Elin Pernsved 55’), Ellinor Wallgren (Filippa Marcelind 57’), Vilma Johansson (Tilde Svenninghed 66’),  Maria Kalméus, Emma Werner, Smilla Engman (Wilma Karlsson 63’), Zara Belizel