Tre mål mot LSK i den sjunde raka segern - och sjätte raka nollan

I nästan 30-gradig hetta mötte GAIS under söndagskvällen tabelltvåan Ljungskile. Med en grönsvart utvisning, två vattenpauser och tre mål skulle nollan ändå hållas och Atleterna plockade hem ytterligare en seger.

2022-08-15 9:15

Julia Thimberg Silfwerling

A-laget

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

Under den heta augustisolen tog GAIS emot Ljungskile hemma på Ullevi. Det var festlig stämning på arenan där supportrarna sökte sig mot skuggan högst upp på läktaren. Genast visade LSK att de skulle köra en fysiskt hård match när Jonas Lindberg redan i första minuten tacklades omkull. 

Det verkade som GAIS höll igen lite, men passningarna var lugna och trygga även då LSK satte press och försökte ta sig till anfall utan att få till det. Då och då fick gästerna dock en påminnelse om varför makrillarna ligger överst i tabellen och det blev många fina uppspel av Lundgren och Ibrahim, med Julius Lindberg som ofta satte press på LSKs rödklädda målvakt. 

Det blev några skott på mål som dock räddades, men trots några felkommunikationer var passningsspelet stabilt och välfördelat. GAIS uppvisade ett lugn och en självsäkerhet på plan och hade för det mesta kontroll på spelet. När det blåstes till vattenpaus i minut 24 hade dock inga riktigt farliga chanser visat sig och tempot var lite lägre än publiken hoppats på. 

Spelet återupptogs och GAIS fortsatte uppvisa sin kontroll, vilja och skicklighet. Lite tempo framåt saknades, medan LSK försökte satsa på kontringsspel med snabba forwards som sökte möjligheter till anfall. Dock fanns både ett grönsvart mittfält och backlinje där som satte stopp för det mesta. Wängberg, Norén och Andersen var inne i flera kamper om boll där de vägrade falla.

Trots grabbarnas uppvisade lugn på plan var läktaren passionerad och ropade ut sitt missnöje mot domaren, som då en LSK spelare ramlade under ett jättefint uppspel av Lundgren och fick en frispark med sig. I hettan stagnerade spelet något kring mittplan. LSK fick till några anfall, men det såg ut att bli en mållös första halvlek.

Dock, i den 45:e spelminuten får Ibrahim en långboll som han nickar vidare till Julius Lindberg. Lindberg får bollen förbi LSKs mötande målvakt och petar in den på rullning i nätet. Läktaren jublar och det ekar av ännu en återtågs-dänga: “GAIS is going up, going up, GAIS is going up.”

Andra halvlek drog igång liknande den första. LSK fick till lite spel framför GAIS mål men när de kom till skott satt bollen rakt i Krasniqis famn. I 51:a minuten troddes det bli en 2-0 ledning efter ett vackert framspel av hemmalaget, men domaren dömde offside. LSK kämpade för att ställa om, men det finns alltid en GAISare där att avbryta ett anfall, och väl vid de grönsvartas fötter kunde bollen tryggt fördelas av spelare såsom Krüger på mittfältet. 

Trots bra passningsspel blev det inte många målchanser. Än en gång såg det ut som att GAIS höll igen. Spelet blev lite tillkrånglat och de var inte lika snabba i vändningarna som LSK. I 63:e minuten fick gästerna en frispark precis utanför målområdet. Skottet gick utanför, men bara tre minuter senare fick de ännu en frispark, bara några meter bakom den förra. Denna var farligare, men Norén sparkade bort bollen och nollan blev aldrig riktigt hotad. 

I minut 68 spelade Krüger bollen till Lundgren, Lundgren drev vidare till Julius Lindberg som fälldes av LSKs målvakt. Domaren blåste till straff och när Ibrahim gick fram till bollen stod hela läktarna upp. Via vänster stolpe satte 19-åringen matchens andra mål och segern känns säkrad. 

Efter några byten och en vattenpaus i den allt kvavare kvällen fällde Andersen en LSK-spelare. Strax därefter tycktes spelare från båda lagen nära att ryka samman då lagen samlades i en stor klump av grönsvart och gult. Missnöje på både plan och läktare exploderade när rött kort tilldelades GAIS-kaptenen. När Andersen gick av planen stod hela läktaren dock och skanderade hans namn.

LSK sökte tillfällen att utnyttja det numerära överläget, men inbytta Kargbo jobbade med Lundgren till allt snabbare kontringar. Och GAIS försvar var solitt. Några bollar fann vägen förbi, men liksom tidigare var Krasniqi iskall i buren och vägrade låta nollan spräckas. Tempot var dock högre nu, och när Grozdanic i 92:e minuten skickade en boll till Celik tog den återvändande gaisaren löpningen. En passning till Lundgren ledde till ett klockrent skott och 3-0 segern var ett faktum. 

Matchen i korthet:

Laget: Mergim Krasniqi -⁠ August Wängberg, Axel Norén, Emin Grozdanic, Niklas Andersen - ⁠Harun Ibrahim, Viktor Krüger (Mervan Celik 69’), Jonas Lindberg (Joackim Åberg 79’) ⁠- Gustav Lundgren, Julius Lindberg (Michael Kargbo 79’), Ben Morris (Filip Gustavsson 69’)

Målen: 

1-0 Ju Lindberg

2-0 Ibrahim

3-0 Lundgren

Varningar (i GAIS): Grozdanic (84’)

Utvisningar (i GAIS): Andersen (84’)

Publik: 2614

Vinnande nr i 50/50-lotteriet: 28216

No items found.

LÄS FLER RELATERADE NYHETER