Storseger mot Vänersborgs IF

GAIS tog idag en välförtjänt och till slut mycket säker seger på Vänersvallen i Vänersborg.

2022-10-01 16:40

Andreas Bolander

A-laget Herr

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

Slutsiffrorna mot hemmalaget Vänersborgs IF skrevs till 6-1 efter 1-0 i halvtid, detta sedan de grönsvarta gjort hela tre mål under matchens avslutande minuter. Målskyttar: Mervan Celik (2), Axel Henriksson (2), Julius Lindberg samt Richard Friday.

Matchen fick alltså ett lyckligt avslut för Atleterna denna lördag vid lunchtid. Annars kändes det lite oroligt ett tag i mitten av andra halvlek då Vänersborg, trots massivt GAIS-övertag, lyckats hitta en reducering till 1-2. Men gaisarna skakade snabbt av sig det oväntade baklängesmålet med fyra mål under den avslutande kvarten.

Efter några trevande minuter i inledningen kunde GAIS så småningom ta över matchbilden. De grönsvarta anföll ofta med ett brett anfallsspel med Lundgren och Celik på respektive kant, med en energisk Kargbo i mitten. Dessutom hade vi en motiverad Axel Henriksson som vid ett flertal tillfällen tog stora kliv centralt för att fördela bollen antingen till vänster eller höger.

Det var just i samband med en dylik aktion som Henriksson hittade Celik till vänster. Den sistnämnde tog sig in i straffområdet, spelade elegant bort närmaste försvarare och placerade behärskat in ledningsmålet.

Det hade gått en knapp halvtimme och under de påföljande minuterna borde GAIS ha avgjort matchen. Inte minst då Henriksson åter öppnade ytor i anfallsväg, denna gång till Lundgren som kom rusande till höger men skottet gick tyvärr över ribban.

GAIS ledde med 1-0 i halvtid och hade fört spelet, skapat flera chanser, men inte lyckats stänga matchen. Ett måls överläge är som bekant inte mycket och Vänersborg hade ändå haft några lyft in i straffområdet som med lite otur kunde ha resulterat i baklängesmål.

I halvtidsintervjun tyckte målskytten Celik att laget hade spelat bra och att “vi kunde ha lett med 2-0”. En helt korrekt analys av en av våra legendarer som dessutom hann lägga till hur känslosamt det är för honom att representera de grönsvarta färgerna.

GAIS-dominans i första alltså och ännu mer skulle det bli i andra. På de första tio minuterna hade det redan hunnits skapa fyra fina lägen för att utöka ledningen. Bland annat två korta snett-inåt-bakåt-passningar i straffområdet där först Ibrahim och sedan Alexandersson borde ha fått till bättre avslut.

2-0-målet kom istället i den 57:e minuten. Gustav Lundgren fick inte riktigt till avslutet framför hemmamålvakten men istället dök Axel Henriksson upp på returen och förpassade bollen i mål.

Vid det här laget hade GAIS skaffat sig ett massivt övertag på spelplanen. Uttrycket “en vandring i parken” kändes berättigad men tanken hann inte avslutas förrän vi plötsligt fick bevittna Egnjell Ramadani få en kanonträff med vänstern. Slarvigt, eventuellt övermodigt, i uppspelsfasen från de grönsvarta och så var det bara 1-2.
Olyckskorparna kraxade men skulle snart tystas av effektiva gaisare. Först en utvisning på mittfältaren Lacaso Hussein i hemmalaget. Genast därpå 3-1 via en straffretur av Axel Henriksson.

Vi kunde andas ut och dessutom avnjuta tre snabba mål i avslutningsfasen av matchen. Pang, pang, pang. Först Celik, sedan Julius Lindberg och till sist Richard Friday. GAIS fick med sig hela 6-1 från Vänersborg och, åtminstone fram till söndagens match för Falkenbergs FF, ett utrymme på nio poäng i toppen av tabellen för Ettan Södra.
Nästa utmaning för GAIS är kommande lördag 8 oktober då vi mangrant bör bege oss till Valhalla IP för match mot Qviding FIF.