Stefan Jacobsson uppskattar hård konkurrens i truppen

2020-05-20 2:00

Anders Fagerlund

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

Huvudtränare Stefan Jacobsson njuter av att vara tillbaka på planen och av den hårda konkurrens som råder i årets GAIS-trupp.

På Gaisgården råder det på förmiddagarna full aktivitet när A-laget samlas för träningar måndag till fredag. Efter en period med en del skador och sjukdomar är nu alla spelare och ledare tillbaka på planen och det märks att konkurrensen om platserna i startelvan är hård. När det är dags för spelövningar så är det viktigt att vinna och det smäller ordentligt i närkamperna.

En som njuter av att vara tillbaka på planen är huvudtränare Stefan Jacobsson:

– Ja, verkligen. Jag drabbades av influensa med symptom som tyder på covid-19 för några veckor sedan och har varit hemma i två veckor. Jag mådde dåligt under första veckan och hade feber i omgångar, men under den andra veckan var feberfri och mådde helt ok. Det var en jobbig period, att gå hemma när man känner sig frisk är inget vidare och till slut klättrar man ju på väggarna.

Det har ju i många avseenden varit en annorlunda säsong så här långt och vårt A-lag har inte spelat match sedan cupvinsten mot Eskilsminne IF den 8:e mars. I andra halvan av mars fick spelarna en oväntat tidig semester och under april införde klubben så kallad korttidspermittering. Sedan spelarna var tillbaka på jobbet den 2:a april har laget tränat fem gånger i veckan men inte fått mäta sina krafter med några andra lag, så i dagsläget är det svårt att veta var GAIS står inför säsongen. Kanske tränare Jacobsson har koll på läget?

– Jag tycker att det har sett bra ut sedan omstarten och framför allt var det bra kvalitet och hög intensitet under hela april. När vi sedan bytte Valhalla mot att träna på gräs så blev det en liten dipp, men det blir det alltid så det var förväntat. När man går ut på gräs blir det en annan fysisk påfrestning, spelet flyter inte lika bra på en tidig gräsplan och det blir en ökad risk för skador och överansträngningar.

– Så inledningen på maj var en period som var lite mer knagglig, men vi är på väg uppåt igen nu och framöver gäller det bara att gasa för att få upp tempo och kvalitet.

Hur väl kan man bedöma laget utifrån bara träningar?

– Det är svårt att säga, för det är klart att träningar är en sak och att alla killarna saknar det där med att vi får mäta oss med andra lag. Det vi med säkerhet kan säga är att spelarna utvecklas positivt och att vi som lag kommer allt bättre in i vår spelmodell. Givet att vi har många nya killar och ett nytt spelsystem så har den extra tiden fram till seriestart varit bra för oss, vi är ett klart bättre lag idag än vad vi var i februari och mars.

– Vi har också fått extra tid att lära känna varandra och det har också varit värdefullt. Det känns som att vi har fått ihop en väldigt fin grupp med bra stämning och proffsig inställning. Men hur vi står jämfört med våra konkurrenter går inte att säga idag, jag tänker att även dom har blivit mer samspelta under april och maj. Det som däremot är helt klart är att alla killarna törstar efter att få mäta sig mot jämbördigt motstånd.

Är det några spelare som du tycker har utvecklats extra positivt under försäsongen?

– Jag skulle säga att det gäller tvärs över hela truppen och att vi sett många spelare ta kliv framåt. När jag pratar om ökad kvalitet på träning så gäller det i första hand vår kvalitet totalt sett, som grupp eller lag alltså. Vi kunde se att vår taktiska träning gav resultat och att vi kom mer in i hur vi vill att uppspel ska se ut, hur anfallsspelet ser ut i sista tredjedelen, när vi ska börja pressa och så. Där skulle jag säga att vi ligger längre fram än vad jag hade förväntat mig.

– Men ska man nämna några spelare så kan man ju börja med dom som tidigare varit skadade och som nu är tillbaka. Aiden Harvey, Haris Cirak, Nikola Ladan, Niclas Andersén och Emil Wahlström är alla tillbaka på planen och Predrag Randjelovic som var skadad under mars och april likaså. Mervan kom ju tillbaka till GAIS efter en period som inte varit optimal fotbollsmässigt och han jobbar på och kommer allt mer.

– De yngre killarna i truppen var väldigt pigga i början av försäsongen men fick sedan en liten dipp, men nu syns det att dom är tillbaka och utmanar dom etablerade killarna. Det kommer att bli hård konkurrens om startplatserna i år och det är ju bra för det kan bli täta matcher under säsongen och då behövs det att vi har många killar som kan gå in och göra jobbet för laget.

Du leder ju en delvis ny ledarstab, hur tycker du att ert samarbete har fungerat så här långt?

– Det har fungerat extremt bra faktiskt, jag är otroligt nöjd med dom personer och den kompetens som ingår i teamet. Vi har hittat en bra fördelning av ansvar och roller och det har verkligen klickat.

– ”Fidde” Holmberg jobbar mycket med utveckling av våra yngre killar, Tomas Vainio jobbar mest med målvakterna och Conor sköter fysträning, rehab, massage och håller kontakt med det medicinska teamet och Håkan Linde jobbar med mentala bitar både individuellt och i grupp. Dessutom har vi fått riktigt bra backning från akademin där både Kenneth Gustafsson och Alexander Severin varit med på våra träningar, så när vi är fulltaliga är vi kanske 25 spelare och sex ledare runt laget. Så jag kan bara säga att det känns riktigt bra.

Vi vet inte när vi får börja spela träningsmatcher och vi vet inte när det är dags för premiär. Hur planerar ni framåt i denna udda situation?

– Ja, vi hade ju bokat in matcher mot Mjällby, Jönköping, Norrby och Ljungskile som alla har blivit framflyttade. Vi försöker att hålla liv i dessa och vara flexibel vad gäller tid och plats och förhoppningsvis kan vi få till några av dessa innan det är dags för premiär.

– Vad gäller träningarna så fortsätter vi att fördjupa oss i de olika faserna i försvar och anfall som vi vill se på planen. Man kan säga att både offensivt och defensivt har vi tre faser i spelet och vi har kommit ganska långt vad gäller att lära oss dessa. Sedan ska vi också ta tag i fasta situationer som annars kan hamna lite på undantag.

Till sist, om du skulle ta ut en startelva idag, vet du hur den hade sett ut?

– Nej, faktiskt inte. Det kommer att bli en del funderande kring det och eftersom vi har flera alternativ så kommer säkert form, taktik och motstånd spela in. Men det är ju angenäma problem som dom brukar säga.

– Det här är säkert också något som killarna känner av, att det är många som har chansen att ta en startplats, och det är bra för konkurrensen i truppen. Vill man starta så måste man jobba stenhårt för laget och det är ju precis så man vill ha det.

No items found.

LÄS FLER RELATERADE NYHETER