Snöplig förlust hemma mot Jönköping

Man måste skjuta för att göra mål. Bevisligen finns det inget minimikrav på hur många skott som måste tas för att det där målet ska komma. Det fick 3655 åskådare erfara när de såg gästerna från Jönköping besegra GAIS med 1 - 0.

2023-05-21 12:40

Hugo Hallberg

A-laget Herr

Förväntningarna var minst sagt höga när serieledarna marscherade in på Gamla Ullevis gräsmatta. Efter det sena segermålet i bortamatchen mot Östers IF var både spelare och supportrar sugna på att fortsätta på den infallna vägen. Redan från start plockade Atleterna upp taktpinnen och med undantag från några få oinspirerade anfall från gästerna var det GAIS som styrde spelet.

Efter dryga 15 minuter spelade kommer GAIS första riktiga målchans. Ett högt presspel lönar sig och GAIS vinner bollen högt upp på offensiv planhalva. Efter ett par studsar fram och tillbaka lyckas “Myggan” passa Mervan vars skott täcks av försvarande jönköpingspelare ut till en av många grönsvarta hörnor.

Bara ett par minuter senare ska Mervan Celik få en ny chans. Denna gången framspelad avJulius Lindberg som, efter att ha dragit sin försvarare, elegant placerar bollen på fötterna på den framrusande anfallaren. Bollen studsar dock olyckligt och bollen går över ribban.

Resten av första halvlek ser ungefär likadan ut. GAIS pressar, vinner boll, dribblar, löper, och skjuter utanför. Halvlekens stora snackis hade kunnat bli Mergim Krasniqis kyliga dribbling dryga metern från den egna mållinjen men domarteamet ville annorlunda. I första halvleks femte tilläggsminut spelade Julius Lindberg bollen till Richard Friday som inte riktigt fick kontroll över bollen. I efterföljande situation faller Friday på den utrusande jönköpingsmålvaktens händer. Hemmaklacken ropade på straff men domare Strömbergsson menade att Friday föll för lätt och drog upp det gula kortet. Fridays andra varning för dagen var ett faktum och grönsvart tvingades slutföra matchen med en man mindre.

Det numerära underläget var dock inget som syntes allt för mycket och andra halvlek liknade i mångt och mycket den första. GAIS styrde spelet komfortabelt och att Jönköping var en man mer var inget som märktes. GAIS anföll på kanterna, genom mitten, med passningskombinationer och långbollar. GAIS sprang, pressade och sköt som om det gällde livet. Tyvärr räckte det inte hela vägen.

När matchuret närmade sig minut 90 fick gästerna en hörna som nickades bort i höjd med första stolpen. Andrabollen vanns dock av en rödklädd Jönköpingsspelare som från kanten av straffområdet kunde slå in matchens enda mål. GAIS drev på för en forcering i slutminuterna med ett flertal bra och farliga lägen. Hemmasupportrarna fick dock ingen anledning att jublande skjuta raketer mot skyn. När domaren blåste av matchen visade resultattavlan fortfarande 0-1. GAIS har för första gången på 536 dagar, förlorat en match hemma på Gamla Ullevi.

Ett på alla sätt tråkigt poängtapp där hemmaseger hade speglat både matchbilden och statistiken på ett mer rättvist sätt än det faktiska slutresultatet. Men grönsvarts förmåga att äga stora delar av matchen, trots en man mindre, lovar gott för kommande matcher. Härnäst bortamatch mot AFC Eskilstuna, redan på fredag.