Seger mot Tvååkers IF i träningsmatchen

GAIS besegrade Tvååkers IF med 2-1 i säsongens åttonde (och näst sista) försäsongsmatch, inklusive de tre mötena i cupen. De grönsvarta målen gjordes av Axel Norén och Mervan Celik.

2023-03-16 8:10

Andreas Bolander

A-laget Herr

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

Det var en rättvis seger. Även om Tvååker erbjöd ett gott motstånd var GAIS genomgående det dominerande laget på Valhallas gröna matta och borde kanske ha vunnit med något mer måls övertag.

Ifjol, när Atleterna förgyllde Ettan Södra med sin närvaro, höll GAIS nollan i två möten mot Tvååker. 1-0-seger hemma i inledningen av Ettan Södra och på hösten mållöst i en match som hade förlagts till Varberg.

Ett antal spelare ur truppen var inte spelklara till denna match, antingen beroende på sjukdom eller lättare skador: Friday, Ahl Holmström, Lundgren, Åberg, Alexandersson, Jonas Lindberg och Henriksson.

I rödblåa Tvååker, där fortfarande Tobias Hysén tillhör ledarstaben, fann vi åtminstone ett par namnkunniga spelare i form av nyförvärven Johan Gudmundsson (forward från Halmstads BK) samt backen Tim van Assema med förflutet i IFK Göteborg.

Den första GAIS-chansen kom i den sjunde minuten när Salihovic, framspelad av Gustafsson, testade bortamålvakten Rasmus Lundgren med ett lågt skott. I sekvensen direkt efteråt fick för övrigt Krasniqi visa sin kvalitet som burväktare då han parerade ett skott från en rödklädd spelare i fritt läge.

Ett par minuter senare: en nick från Celik i bra läge, efter inlägg från Wängberg, som gick rakt på målvakten. Senare i halvleken skulle Julius Lindberg vara involverad i åtminstone tre målchanser, bland annat måttade han en frispark från gränsen till straffområdet strax över.

GAIS mål i mitten av första halvlek kom genom en nick från nära håll på bortre stolpen av Axel Norén som målvakten inte kunde (men borde?) stöta bort. Mervan Celik var närvarande i situationen framför mållinjen och visst bryderi förekom huruvida vår nummer 10 skulle noteras för målet.

Spelövertag under inledande 45 för de grönsvarta med andra ord. Ett GAIS som, liksom tidigare denna vinter, bjöd på en pigg anfallsfotboll med snabbt passningsspel och kvicka förflyttningar i offensiva lägen.

Samtidigt bjöd Tvååker, som tidigare nämnts, på ett värdigt motstånd och kunde i sekvenser kampera framför Atleternas straffområde. Hörnstatistiken efter första halvlek, 4-1 i favör till hallänningarna, vittnar bland annat om detta. Krasniqi tvingades till ett par vassa räddningar. Dessutom agerade backlinjen, med Norén och Frej som mittlås, genomgående lugnt och konsekvent när de utsattes för press.

Om GAIS hade haft kommandot i första halvlek skulle dominansen bli total efter paus, åtminstone under den första halvtimmen. Hemmalaget trillade boll på offensiv planhalva och var även effektiva i sina återerövringar när bollen under några korta sekunder hamnade hos motståndarna.

Något som saknades? Ja, mål förstås. Julius Lindberg avslutade över, Chika Chidi sköt i block, Norén nickade på målvakten, Binaku laddade bössan men utanför. Men inget trassel i nätet i målburen som vetter mot Ullevihållet.

Vi fick vänta till den 76:e minuten för att uppleva en rättvis 2-0-ledning för de grönsvarta. Mervan Celik snappade upp en långpassning på vänsterflanken och lyckades opportunt vricka in bollen bakom en utrusande målvakt. Snyggt!

Innan slutsignalen ljöd över Valhalla IP denna onsdagskväll skulle Tvååker åstadkomma en reducering. Dessutom skulle Mervin Celik med ett rungande långskott träffa ribban under tilläggstidens slutsekunder.

Det sägs att framgångsrika romerska härförare fick höra frasen “Memento te mortalem esse” när de inför jublande folkmassor återvände till huvudstaden. “Minns att du är dödlig”. När nu GAIS har radat seger på seger denna försäsong (sju vinster samt en knapp förlust mot allsvenska IFK Norrköping) kan det vara på sin plats att påminnas om denna fras. Vi tror dock att ledarstaben, med Fredrik Holmberg i spetsen, har total koll vad gäller att inte försvinna bort på ett moln av övermod inför stundande utmaningar i Superettan.

Lördagen den 25 mars spelar GAIS sin sista träningsmatch denna försäsong, hemma mot Falkenbergs FF. Helgen därpå börjar allvaret med seriepremiär i Jämtland, mot Östersunds FK.