Seger mot Tvååkers IF

GAIS lyckades till slut vinna påskaftonens match i Ettan Södra mot Tvååkers IF. Slutresultatet skrevs till 1-0 sedan Ben Morris gjort matchens enda mål i den 80:e minuten.

2022-04-16 2:00

GAIS

A-laget Herr

GAIS letade påskägg under nästan alla 90 minuter i den här besvärliga matchen mot halländskt motstånd. Och just när det verkade som om Tvååker lyckats gömma dem totalt dök det alltså upp: det förlösande målet. En aktion från Harun Ibrahim i straffområdet slutade med en passning snett bakåt till inhopparen Ben Morris vars avslut letade sig in i mål via målvakten Anton Anderssons händer.

1-0 innebär en tredje raka seger i en serie som verkligen inte kommer att vara en autostrada för Atleterna. Här finns det gott om både tappert och duktigt motstånd, något vi fick erfara även denna dag i form av svårspelade Tvååker.

Det var första gången i vår långa historia som GAIS ställdes mot Tvååkers IF i en tävlingsmatch. Tvååker alltså, ett samhälle i närheten av E6:an i mellersta Halland, vars fotbollsförening har stått för stabila insatser sedan man etablerade sig i Ettan i mitten 2010-talet. 2018 nära kval till Superettan till exempel. Femma förra säsongen.

Laget har gjort sig känt för att vara riktigt starka försvarsmässigt, med minst antal insläppta mål i fjolårets serie. Denna säsong hade inletts med en säker 4-0-seger hemma mot Lunds BK och därefter 1-1 i Malmö mot BK Olympic, något som ansågs vara “en liten besvikelse” enligt de själva.

“Vi har allt att vinna”, hade coachen Tobias Hysén sagt till klubbens hemsida inför mötet på Gamla Ullevi.

Första halvleken kom och gick utan större buller eller bång. Få målchanser. GAIS fick ägna sig åt att leta öppningar men Tvååker hade stängt dörren, med ett stabilt och bra uppställt försvarsspel. Mittbacksparet Johan Andersson och Viktor Nilsson ställdes inte inför jobbiga utmaningar, därtill var GAIS anfallsspel inte tillräckligt dynamiskt. Det saknades fart, idéer och hot i djupledsspelet.

Vi fick visserligen se ett GAIS-mål i första halvlek. En träffsäker nick av Richard Friday efter 26 minuter men där hade domare Ahmed Al-Kodri upptäckt en offside. Friday, som alltså tog plats i startelvan på Ben Morris bekostnad denna påskafton, hade ett friläge på gång också i matchinledningen men även då avvinkat för offside.

De grönsvarta var spelförande men hemmalaget var hela tiden bara en (för Tvååker) lyckad omställning eller en fast situation ifrån att hamna i ett besvärligt underläge. Dessutom uppvisade GAIS viss oskärpa i vissa uppspelssituationer, vilket naturligtvis också bäddade för lägen där ett dominerande lag kan bestraffas hårt.

Den andra halvleken fortsatte ungefär som den första. Skillnaden var kanske att Tvååker nu tilläts ha mer boll. GAIS hade väldigt svårt att skapa tryck mot bortamålet. Det fanns många individuella initiativ men de fastnade allt för ofta på motståndarna. Det saknades raka linjer i anfallsspelet, det verkade saknas energi, det saknades stora idéer.

Och, som sagt, när vi tycktes vara på väg mot ett avslaget 0-0-resultat eller, ännu värre, ett baklängesmål (det saknades inte tillfällen) då kom segermålet. Och vinsten.

Ännu en final. Ännu en knapp seger. Nu är det bara 27 finaler kvar. Nästa gång GAIS spelar är söndag kommande vecka, hemma mot Åtvidabergs FF.

Text: Andy Bolander

Matchen i korthet

Laget: Mergim Krasniqi - Viktor Krüger, Axel Norén, Emin Grozdanic, Harun Ibrahim (Nuha Jatta 92) - Axel Henriksson (Niklas Andersen 66), Filip Gustafsson, Jonas Lindberg (August Wängberg 66) - Gustav Lundgren, Michael Kargbo (Julius Lindberg 86), Richard Friday (Ben Morris 66).

Målet: 1-0 Ben Morris (80)

Varningar (i GAIS): Richard Friday, Harun Ibrahim, Michael Kargbo, Emin Grozdanic

Publik: 1 778 (Gamla Ullevi)

Vinnare i 50/50-lotteriet: nr 20319. Vänligen kontakta info@gais.se för att ta emot vinsten.