Solig seger mot Trelleborgs FF

Atleterna kunde med stabilitet och trygghet kamma hem ytterligare tre poäng på söndagseftermiddagen. Spelarna körde på som ett lag med fina passningar, högt tempo och bra samarbete. Två snygga mål och ett fippligt självmål, men GAIS kontrollerade bollen i majoriteten av de 94 minuterna.

2023-05-08 9:00

Julia Thimberg Silfwerling

A-laget Herr

Det var vår, det var sol och det var GAIS när Trelleborg FF kom till Göteborg för att möta grönsvart i Superettans sjätte omgång. Redan från start var GAIS det starkare laget som tvingade skåningarna att jobba. Laget var i flygande form med en startelva där varje spelare upplevdes trygg i sin plats. Andersen var tillbaka på plan från start och gjorde en stark match tills han byttes av i 58:e spelminuten. Han hade framförallt ett fint samspel med Celik och Salihovic, och kämpade med sin vanliga Andersen-anda.

GAIS förde spelet i en match med mycket anfall: lugnare, mer kontrollerade av grönsvart, men snabba kontringar av TFF. Första halvlek präglades av högt tempo, men det skulle dröja till 29:e minuten innan det första målet kom. Friday passade Åberg som kunde skicka bollen snett över målområdet till Celik, som i sin tur nickade så att Julius Lindberg kunde göra som han ville: styra in bollen i nätet bakom Trelleborgs målvakt. I de följande knappa två minuterna anföll GAIS igen och igen: ett skott över mål av Friday och nick av Lindberg som räddades av målvakten.

Spelet såg fint ut med aktiva, alerta gaisare. Dock uppstod en fipplig situation framför det egna målet efter ett snabbt anfall av TFF. Frej nickade bort det första skottet, men bollen hamnade hos en blåklädd gäst som skickade den tillbaka mot buren. Efter en olycklig studs mot en gaisare smet bollen under Krasniqi och Trelleborg fick kvittering. Trots detta fortsatte stämningen att vara på topp och Gamla Ullevis läktare kokade av grönsvart kärlek.

Tyvärr såg det något stolpigare ut på plan. I minut 40 uppstod ytterligare en målchans under ett snyggt inlägg av Friday till Salihovic, men TFFs målvakt hann precis före att ta bollen. Wängberg, liksom Andersen och sedan Binaku, var aktiva som ytterbackar och jobbade snabbt upp, men sedan lika snabbt hem.

Andra halvlek började med ett farligt anfall av gästerna och det lite stelare spelet från slutet av första satt i. I minut 50 fick läktarna resa sig och börja jubla till vad de trodde var ett mål av Celik efter ett fint anfall, men tyvärr dömdes det bort. Dock var detta det som krävdes för att mjuka upp makrillarna igen. Norén tycktes komma tillbaka till formen från tidigare på säsongen och skulle avsluta matchen starkare än han börjat den.

GAIS återtog bollkontroll och skulle behålla den i stort sett hela halvleken. Det stod fortfarande lika när Friday i 54:e minuten förde bollen mot Trelleborgs mål. Målvakten klev ut för att rädda, men föll. Friday tog sig förbi honom och ytterligare ett par TFF:are för att kunna sätta 2-1. Strax därefter fick gästerna en frispark som enkelt plockades ur luften av Krasniqi. Med lugn, kontroll och bra passningar kunde GAIS sedan föra spelet framåt, dock utan att lyckas nå fler ordentliga avslut.

Mellan minut 64 och 68 hade GAIS fyra hörnor en frispark i direkt följd på varann. Tillslut lyckades TFF vända med ett anfall som Binaku kunde bryta innan det hunnit bli farligt. Vid två separata tillfällen drev först Åberg, sedan Julius Lindberg, förbi flera Trelleborgare utan att tappa boll, som en uppvisning på sin bollskicklighet. Trots ledningen kändes tilläggsminuterna långa. GAIS började kännas lite trötta och tröga i fötterna, men de fortsatte ändå att kämpa in i det sista.

Tillsammans med Lundgren, Ahl Holmström och Jonas Lindberg drev Julius Lindberg upp till ett avslut på mål som räddades. Kort därefter tappade linjedomaren sin flagga och Trelleborg gjorde ett sista försök att vända matchen, utan att lyckas, och GAIS kunde ta över kontrollen igen. När domaren blåste av bubblade läktaren av vårglädje och Göteborg var på sitt vackraste humör under majsolen.

Matchen i korthet

Laget: Krasniqi – Wängberg, Norén, Frej, Andersen (Binaku, 58’)  – Salihovic (Krüger 84’), Åberg (Alexandersson 84’), Lundgren – Celik (Ahl Holmström 84’), Ju Lindberg, Friday (Jo Lindberg 71’)