Seger mot Skövde AIK

När Atleterna tog emot Skövde AIK hemma under måndagskvällen blev det en målrik första halvlek. Med 3-0 gick de in i den andra, där bortalaget fick in ett reduceringsmål. Det var dock en relativt trygg seger makrillarna plockade hem.

2023-08-29 13:00

Julia Thimberg Silfwerling

A-laget Herr

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

Augustikväll på Gamla Ullevi där GAIS mötte Skövde AIK under måndagskvällen. De grönsvarta gick på hårt mot de rödklädda gästerna och skulle dominera den första halvleken, speciellt i bollinnehav och antal slagna hörnor. För hörnor blev det. Åtta stycken under första halvlek och många utav dem på mål. Dock var Skövdes målvakt på tårna och boxade bort bollarna.

Att bara slå bort bollarna hjälpte dock inte när ett snyggt uppspel i sjuttonde minuten av Åberg som fick fram bollen till Lundgren, som i sin tur kunde klacka den vidare till Henriksson som sköt på direkt tillslag. 1-0 var ett faktum till jublet av alla grönsvarta hjärtan. Många liknande anfall präglade den första halvleken, med fina uppspel och många avslut: av en målhungrig Ahl Holmström, en aggressiv Henriksson och en framåtdrivande Lundgren. Även Jonas Lindberg och Wängberg fick till några skott.  

GAIS hade ett helt annat framåt driv och tugg än vad de visade upp efter uppehållet, vilket förklarade varför de kunde vinna tillbaka i princip varje boll de förlorade. Bland det fina spelet skedde dock till synes slumpmässiga och banala misstag, men inget som skulle få några större konsekvenser. Det var nära när Skövde sköt rullande boll precis utanför GAIS högra målstolpe, ett tillfälle som kommit till efter brister i försvarspelet från kanterna.

I 23:e minuten kolliderade Frej med en Skövdespelare och sjukvårdare kallades in. Stockholmaren fick ett bandage runt huvudet, men fortsatte att spela halvleken ut med ett stabilt försvarsspel från sin plats i backlinjen. I minut 32 fick Skövde en frispark de la mot mål, vilken Krasniqi tryggt räddade. I 35:e minuten ledde ett GAIS-anfall till att hemmalaget tilldelades en straf,f efter att en Skövdespelare tagit hand. Straffen skickades lågt och lugnt in i nätet av Ahl Holmström minuten senare och GAIS ledde med 2-0.

Och 2-0 var inte tillräckligt att gå in med i halvtid, utan med en minut kvar av ordinarie speltid passade Åberg bakåt till Celik som kunde sätta det tredje målet perfekt. Hela första halvlek hade dominerats av Atleterna och inför de sista 45 kom drömsiffror som 5-0 på tal bland supportrarna runt om läktarna.

Andra halvlek var dock väldigt olik den första. Några mer defensiva byten gjordes och GAIS tappade mycket av sitt tempo framåt. Fortfarande försökte de driva, men bortalaget stod emot hårdare för att hålla dem på avstånd. GAIS-försvarets styrka skulle sättas på prov, men hölls av Cardaklija och Norén. Att dessutom hårdhudade spelare som Andersen var på plan gjorde det inte lättare för schlätta-spelarna.

Båda lagen höll i bollen under längre perioder under denna halvlek och mycket av spelet gick fram och tillbaka utan att nå avslut lika ofta som i den första. GAIS vann i de flesta situationer tillbaka de bollar de förlorat och får även i denna halvlek till några avslut. Tempot var lugnare och framåtdrivet föll allt mer bort när gästerna försökte sätta högre press framåt och det var en Skövdespelare som lyckas sätta den i nätet i 83:e minuten.

Totalt fick matchen elva minuters tilläggstid, men tillslut blåstes den av till ett grönsvart jubel. GAIS hade plockat ytterligare tre pinnar och ligger därmed bara sju poäng efter tabelltvåan Västerås. Nästa möte blir borta mot Landskrona BoIS på lördag.

Matchen i korthet:
Laget: Krasniqi - Salihovic, Frej (Norén 45'), Cardaklija, Wängberg - Henriksson (Andersén 60'), Åberg (Chika Chidi 69'), Jo Lindberg (Alexandersson 60') - Lundgren, Ahl Holmström (Ju Lindberg 79'), Celik

Målen:
1-0 Henriksson
2-0 Ahl Holmström
3-0 Celik
3-1 Tokich

Varningar (i GAIS): Norén 61'

Publik: 2684

Vinnande nummer i 50/50-lotteriet: 14255

No items found.

LÄS FLER RELATERADE NYHETER