Seger mot Oskarshamns AIK

GAIS lyckades få med sig tre mycket värdefulla poäng från lördagens möte borta mot Oskarshamns AIK. Matchens enda målskytt var Harun Ibrahim med 20 minuter kvar att spela.

2022-09-04 8:40

Andreas Bolander

A-laget

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

Vi kan katalogisera vinsten som en arbetsseger. GAIS hade det mesta av bollen och spelet men hade genomgående ganska svårt att ta sig igenom Oskarshamns försvar. Dessutom var tempot lite väl lågt under långa perioder, inte minst under matchens inledande 45 minuter. Därför var det förstås extra kul att det slutade med en vinst, trots att insatsen inte var av högsta klass.


Det så efterlängtade 1-0-målet föll i den 71:a matchminuten. Det var en boll som damp ned framför Harun Ibrahim i straffområdet. Han måttade först med vänstern, tog emot en retur, och placerade därefter bollen lågt förbi målvakten med ett högerskott.


Annars var det lite si och så med produktionen av målchanser från Atleterna. Det gällde för övrigt båda lagen i en match som knappast kommer att få en plats i videohyllan för “2020-talets mest underhållande fotbollsmatcher”.


Det kan ju finnas en förklaringsmodell. Båda lagen kom från imponerande insatser i cupen i veckan som ledde till detta möte. GAIS, som bekant, gav IFK Värnamo respass efter förlängning i tisdags. Oskarshamn ville inte vara sämre och besegrade IF Elfsborg med 1-0, endast 45 timmar (!) före lördagens avspark. Underlag för trötta ben på båda håll alltså.


GAIS hade framför allt under hela den första halvleken väldigt svårt att skapa några vassa chanser framför Michael Hartmann i hemmamålet. Inläggen från höger eller vänster var oftast lite för långa eller korta, och spelet inne i boxen för plottrigt.


Överhuvudtaget hamnade Atleterna offensivt ofta mot ett uppställt försvar, en matchbild som passade hemmalaget väl. Svårspelat, som brukligt i dylika lägen. Då gäller det att vara tempostarka, att snabbt flytta mycket boll och hitta in med instick bakom backlinjen. Det lyckades inte alltid denna dag.


Energinivån höjdes i andra halvlek. Kanske var Michael Kargbos inhopp en bidragande orsak. I alla fall hade Julius Lindberg direkt efter pausvilan ett skott rakt framifrån som Michael Hartmann i hemmamålet med besvär lyckades stoppa. Några minuter senare nytt guldläge för Julius i boxen men bollen studsade iväg framför hans fötter.


Kort före Ibrahims segermål hade också Gustav Lundgren, efter en fin aktion, först tvingat målvakten till en parad och därefter, på den efterföljande hörnan, hade Norén varit nära att nicka in det första målet.


Men 1-0 kom alltså bara en kort stund senare. Resten av matchen ägnade sig GAIS åt att försöka kontrollera matchen, det gick bra även om det skulle bli ganska svettigt under stopptidsminuterna då exempelvis Krasniqi fick stå för en reflexräddning i 93:e minuten.


Vad gäller startformationen kunde noteras en seriedebut för unge Anes Cardaklija, en spelare som ju redan hade stått för en habil insats mot IFK Värnamo i cupen. Dessutom gjorde Mervan Celik sin första seriematch från start sedan återkomsten i somras, med förhoppningen att de 120 minuterna i tisdags inte skulle sitta för mycket i benen.


Vi fick även en sen ändring i den annonserade laguppställningen då Jonas Lindberg, inte redo för spel, fick lämna plats för Joackim Åberg. “Myggan” skulle istället bli inbytt i mitten av andra halvlek.


Värt att notera att matchen innebär 100-årsfirande för hemmaklubben Oskarshamns AIK. Laget spelade i vackra retrotröjor i svart, utan reklam. Snyggt!


Axel Norén, som vanligt en rese och kämpe i mittförsvaret, tyckte i intervjun efter matchen att laget “krigat på bra”. “I halvtid sa vi att vi skulle ha tre poäng med oss. Vi gör en jäkla laginsats. Inte alltid jättesnyggt, men vi är trygga".


Den sista tredjedelen av Ettan Södra har därmed inletts. GAIS vann och behåller marginalen i toppen. Nästa match: på valdagen den 11 september på Gamla Ullevi, mot Ängelholms FF. Välj rätt och stötta de grönsvarta gossarna på söndag!


Laget:
Mergim Krasniqi - August Wängberg, Axel Norén, Anes Cardaklija, Harun Ibrahim (Carl Juhlin 90+4) - Viktor Alexandersson (Michael Kargbo 46), Viktor Krüger, Joackim Åberg (Axel Henriksson 65) - Gustav Lundgren (Ben Morris 76), Mervan Celik, Julius Lindberg (Jonas Lindberg 65).

Målet:
0-1 Harun Ibrahim (71)


Varningar i GAIS:

Anes Cardaklija
Axel Henriksson


Publik: 726 (Arena Oskarshamn)

No items found.

LÄS FLER RELATERADE NYHETER