Seger mot Ljungskile SK i sista matchen innan uppehållet

På Ljungskile SKs hemmagräs visade Atleterna varför de ligger etta i Ettan med vad som skulle kunna kallas säsongens hittills tekniskt vackraste match. Som dessutom ledde till tre poäng att ta med inför sommaruppehållet - trots att GAIS-klacken ramlade in på plan.

Julia Thimberg Silfwerling

A-laget Herr

Dagen före midsommar åkte GAIS ut i högsommarskogen för att möta Ljungskile SK borta på Skarsjövallen. Läktarna kryllade av makrillar och klacken började sjunga långt innan avspark. Genast tog GAIS kontrollen och uppvisade vad som skulle kunna vara säsongens tekniskt bästa match.

De höll ett brett spel med passningar som satt och ett tydligt samarbete mellan grabbarna i det vita bortastället. På vänsterkanten var Jonas Lindberg en välkommen syn som fördelade spelet snyggt till både Julius Lindberg och Ben Morris. På högerkanten jobbade Gustav Lundgren med stöd bakifrån från August Wängberg.

Redan i sjätte minuten kom det första skottet av Jonas Lindberg i utsidan av målet. GAIS är på och håller spelet på LSKs planhalva. Skottillfällena skulle komma, igen och igen från Julius Lindberg, Jonas Lindberg, Lundgren och Morris; bredvid, över, utanför, ribba ut eller fångad av LSKs målvakt. Då och då drevs bollen och spelet med en sådan teknisk överlägsenhet att LSK knappt hade en chans, dock återfick det grönklädda hemmalaget lite kontroll i målområdet och målvakten fångade de bollar som kom flygande mot buren.

De gånger LSK kom till anfall fanns dock GAIS försvar där. Axel Norén tvekade inte att gå in och kriga till sig bollen och Emin Grozdanic fördelade lugnt och tryggt spelet, medan Wängberg och Ibrahim rörde sig upp och ned längs sidorna. I de få farliga lägen som uppstod, som när före detta GAIS-spelaren Linus Tornblad gjorde en snabb löpning med skott mot det grönsvarta målet, fanns Mergim Krasniqi där. Han skyddade buren med självsäkerhet som garanterade att nollan hölls hela vägen.

När andra halvlek började stod det fortfarande 0-0. Solen kikade fram och hemmalaget spelade allt mer defensivt. GAIS behöll dock kontrollen på spelet, men nu syntes det att LSK var mest intresserade av att hålla nollan. Då och då kunde GAIS ändå komma förbi deras försvar, men liksom i första halvlek hamnade ingen boll i nätet. I den 57:e spelminuten fick LSK en frispark som nickades till hörna, därefter följde en fruktansvärd minut då bollen studsade mellan olika ben framför GAIS-målet innan en Atlet lyckades sparka bort den och supportrarna kunde andas ut.

Under mitten av andra halvlek blev spelet ganska stillastående kring mittinjen. GAIS äger för det mesta kontrollen, men inga ordentliga anfall kommer trots tekniskt vackert spel och snygga passningar där planens hela bredd utnyttjades. I den 84:e matchminuten gick GAIS framåt i ännu ett anfall. Viktor Krüger passade Lundgren som skickade bollen i en perfekt båge till Julius Lindberg som med en nick styrde in bollen i målet och GAIS hade äntligen tagit ledningen. Under firandet med klacken föll hela reklamstaketet som supportrarna lutat sig emot in. GAISare låg nu på plan och de hann göra några high fives med spelarna innan de klättrade tillbaka upp på läktaren igen där “heja GAIS” fortsatte att sjungas trots tumultet.

Inte ens tio minuter senare skulle ledningen drygas ut ännu mer. I 91:e minuten skickade Krasniqi ut bollen långt över mittlinjen och Richard Friday tog löpningen. LSKs spelare stod som koner i några sekunder innan de förstod vad som hände och Friday kunde ostörd jaga mot mål. Precis innanför strafflinjen fälldes han av LSKs målvakt, men Friday reste sig direkt, sprang vidare och kunde på friläget toucha in bollen i det nu tomma målet. GAIS hade tagit en säker ledning och trots att både inbytta Friday och Mikael Kargbo visade hunger efter fler målchanser började resten av GAIS ta det lugnare.

När det blåstes av efter 98 minuter i kvällssolen gungade Skarsjövallens gamla läktare under den hoppande bortaklacken till tonerna av “Här kommer vi…”. Som vanligt ledde Emin Grozdanic en tur med allsång när både trupp och supportrar firade den allt ökande serieledningen. Efteråt kommenterade Grozdanic hur underbart det kändes att gå in i sommaruppehållet med “tre pinnar i väskan.”

• Fantastiskt spelat i nästan 100 min och en stor cred till hela laget. Sist men definitivt inte minst, ett stort tack till våra supportrar. Dom ger oss så mycket energi och glädje på plan och att få fira med dom efter matchen är en stor ära!

Matchen i korthet

Laget: Mergim Krasniqi - August Wängberg, Axel Norén, Emin Grozdanic, Harun Ibrahim (Nuah Jatta 89’) - Filip Gustavsson (Niklas Andersen 63’), Viktor Krüger, Jonas Lindberg - Gustav Lundgren, Julius Lindberg (Richard Friday 89’), Ben Morris (Mikael Kargbo 73’)