Seger mot Landskrona i den äkta hemmapremiären

Göteborg förblir grönsvart när GAIS kontrade sönder Landskrona BoIS i ett sommarvarmt Göteborg. Atleterna tog sin tredje raka seger i Superettan 2023.

2023-04-23 9:20

Mikael Engelbertsen

A-laget Herr

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

En ljuvlig våreftermiddag i centrala Göteborg spelade GAIS fotboll mot Landskrona BoIS. ”Den riktiga” hemmapremiären skulle spelas på Gamla Ullevi som skådeplatsen för dagens drabbning. Landskrona har haft det tyngre inledningsvis med en seger på tre matcher men styrs med samma koncept och samma tränare som de tidigare sejourerna GAIS mött dem. Denna upplaga är dock betydligt yngre och även betydligt färre skåningar än tidigare.

I en hettande sol inledde GAIS piggt och i matchens femte minut spräckte de nollan. Ett vackert anfall som inleddes med en ’give-and-go’ mellan Gustav Lundgren och Jonas ’Myggan’ Lindberg som spelade in bollen snett inåt bakåt till Mervan Celik som avslutade anfallet med att stänka in bollen i närmsta krysset. Efter målet ryckte BoIS upp sig direkt och vaskade fram ett par halvchanser. GAIS primära anfallsvapen i dagens match var kontringsspelet. Framförallt eftersom Landskrona gillade att spela sig igenom från backlinjen så ofta som möjligt. Skåningarna tog över mer och mer genom sitt patenterande rullande och med den skicklige före detta gaisaren Adam Egnell sågade de sig fram till ett par skott utifrån.

Flera gånger under halvlekens gång kunde dock GAIS bryta BoIS uppspel och varje gång de lyckades anföll de direkt och rakt emot mål. Flera gånger var det farligt men allra farligaste GAIS-chansen kom efter en hörna. Hörnan prickade Filip Beckman i huvudet och bollen går via ribban och ned på mållinjen. Hade man förtjänat mål i fotboll eller fått mål utdelade efter bra försök hade Beckman noterats i målkolumnen den här säsongen, men ynglingen får vänta på sitt allra första mål i A-lagströjan. GAIS hann med ännu ett skott i målramen efter att Lundgren avlossat bössan men 1-0 stod sig och GAIS ledde i halvtid.

Atleterna rivstartade i andra halvlek när Mervan rann igenom och fick straff. Straffen slog han själv men tyvärr kunde den räddas av målvakten. Den andra halvleken fortsatte likt den första med mycket boll för skåningarna och mycket kontringar för atleterna. BoIS kom dock närmre och närmre en kvittering efter ett par fina inspel och djupledsbollar som gav avslut men inte i mål. GAIS fortsatte kontra och varje gång dom kontrade kändes det farligt.

Myggan och Åberg gick av med känningar och in kom Richard Friday och Dino Salihovic, den senare kändes återigen pigg. Det var också han som var upprinnelsen till halvlekens farligaste läge när han bröt ett uppspel och via Lundgren kom bollen till Ahl Holmström i ett fritt läge. Målvakten stod dock för en fin parad och kunde avstyra. Landskronas bollinnehav och rullande kunde tillslut resultera i ett par helkvalificerade chanser men efter ännu en kontring kunde GAIS stänga matchen. Friday jobbade fint i defensiven och Lundgren kunde snappa upp en boll och levererade den åter till Friday som rundade sin försvarare och spelade in bollen till Ahl Holmström som kunde avsluta i täcket. Alexandersson dök på returen och klackade bollen till Friday som kunde göra säsongens första mål.

BoIS tryckte därefter på och var nära att reducera samtidigtsom Friday drog bollen klockrent i ribban på ännu en kontring. Matchen slutade dock 2-0 och april till trots kändes det som en typisk sommarmatch. Värt att notera att detta var GAIS första gräsmatch och snart väntar mer av Skånes gröna gräslag i krisande Helsingborg borta, och därefter Trelleborg på Gamla Ullevi.

Laget: Mergim Krasniqi – Robin Frej, Axel Norén, Filip Beckman, Egzon Binaku – Jonas Lindberg (Richard Friday 62’), Joakim Åberg (Dino Salihoviv 70’), Julius Lindberg – Mervan Celik (Viktor Alexandersson 79’), Alexander Ahl Holmström, Gustav Lundgren.

Varningar (i GAIS): Filip Beckman, Viktor Alexandersson, Joakim Åberg.

Publik: 3801

Vinnande nummer i 50/5-lotteriet: 1707

No items found.

LÄS FLER RELATERADE NYHETER