Seger mot IK Oddevold i premiären!

GAIS vann premiärmatchen i Ettan Södra mot IK Oddevold med 2-1 efter mål av Ben Morris och Michael Kargbo, på straff, båda efter paus.

2022-04-05 2:00

GAIS

A-laget Herr

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

Efter 19 års frånvaro var det åter dags för GAIS att ta sitt samhällsansvar och förgylla Sveriges tredjedivision. Den senaste gången som klubben hade besökt denna nivå dateras till lördagen den 11 oktober 2003, just på Rambergsvallen: GAIS besegrade Torslanda IK med 2-0 i slutomgången och säkrade seriesegern i dåvarande Division II Västra Götaland. Det var då som Mathias Gravem genomförde det så kallade “hockeybytet”: blev inbytt i den matchen, gjorde 2-0-målet, och blev sedan utbytt igen. Seriesegern skulle senare leda till en minst lika minnesvärd kvalvinst mot Mjällby AIF.

Knappt två decennier senare var det alltså åter dags. Samma plats, ett annat namn på gräsplätten (Bravida), en annan motståndare i form av IK Oddevold.
Uddevallaklubben kom till spel med ett imponerande fjolår i bagaget: serieseger i Division II, bara en förlust, 75-12 i målskillnad på 28 matcher. I truppen hittar vi tre spelare som stod för sammanlagt 69 mål under 2021: Carl Lext (ny från IK Gauthiod), Axel Pettersson och Gustav Kjellström (ny från Stenungsunds IF). Den sistnämnde hade redan noterats för ett praktmål i träningsmatchen mot GAIS under försäsongen.

Dagen till ära bjöd Göteborg på riktigt Makrillväder, efter en månad av sol och regnbrist. Ja, ja, idag var det GAIS och givetvis tog vår stad på sig högtidsdräkten: klassiskt rusk och 4-5 plusgrader. Visserligen uppehåll lagom till avspark, men ändå. Hur skulle det nu gå för våra kära Atleter i säsongsdebuten i det som numera går under benämningen Ettan Södra? Svaret: Ganska bra.

Första halvleken bjöd som väntat på en hel del GAIS-dominans. Det var energirikt från de grönsvarta inledningsvis, inte konstigt med tanke på det mäktiga stödet som kom från läktarna på Bravida. Redan i den tredje minuten slog Emin Grozdanic en frispark som passerade tätt utanför ex-gaisaren Oscar Ekmans högra stolpe.
Ett par minuter senare ropades det på straff när Michael Kargbo föll i straffområdet, i närkamp med Oddevalds centrala mittback Fredrik Sundström. Domaren vinkade dock avvisande.

Men den sammantagna bilden av de inledande 45 minuterna var att GAIS, trots mycket bollinnehav, hade svårt att hitta ytor bakom Oddevolds försvarslinjer. Atleterna parkerade på planens tredje fjärdedel, lät bollen rulla från kant till kant men oftast utan att komma in i den röda zonen. Det största undantaget: när Ben Morris efter en halvtimme vek in mot mitten och avlossade ett vasst skott som Ekman var tvungen att styra till hörna. I den efterföljande sekvensen räddade oddevoldförsvaret sitt mål via en rensning på mållinjen.

Det var mer av den kalibern som vi på läktarna önskade se. En av frågorna före säsongen var just hur GAIS skulle reagera mot motstånd som till största del ägnar sig åt att ställa upp sitt försvar framför egen målvakt. Vi fick redan i denna första batalj erfara att det blir en nöt att knäcka för Fredrik Holmberg och hans mannar. Så. Vad göra för att luckra upp ett lågt försvar? Jo, mål förstås. Bara 25 sekunder in i den andra halvleken kom den efterlängtade fullträffen. Ben Morris vackert frispelad av Gustav Lundgren i vänster straffområde. Säkert avslut. 1-0 till GAIS!

Märkligt och tråkigt nog följdes ledningsmålet av en sämre period från hemmalagets sida. Oddevold tilläts äga mer boll och dessutom hota några gånger framför Mergim Krasniqi, nu på plats framför den manstarka GAIS-klacken på ena kortsidan. Då var det lämpligt att denna svaga del av halvleken ändå kröntes med ytterligare ett grönsvart mål. 2-0 tillkom på straff genom Michael Kargbo, knappa kvarten efter paus, sedan “Myggan” Lindberg i den föregående situationen blivit fälld i straffområdet. Kargbo tvekade inte utan placerade bollen högt i målvaktens högra hörn. Klass!

Det var upplagt för en enkel resa mot tre poäng för GAIS men så skulle tyvärr inte bli fallet. Den grönsvarta backlinjen hade upprepade problem i uppspelsfasen och det var just efter slarv i de egna försvarsleden som Oddevold lyckades få till en reducering när Axel Pettersson nickade in en målvaktsretur. 2-1 är en skör ledning men Atleterna lyckades ro det hela i hamn. Det blev en aning lättare sedan Oddevold blivit en man kort i den 73:e minuten, Pontus Johansson utvisad sedan han kapat inbytte Richard Friday precis utanför straffområdet.

Det uppstod några tillfällen för GAIS att öka ledningen. Pigge inhopparen Harun Ibrahim fick Ekman att sträcka sig i hela sin längd i samband med ett rappt skott. Även Morris hotade när han återigen vek in och måttade ett skott mot bortamålet. 2-1 stod sig. En knapp men rättvis seger. En efterlängtad och välbehövlig seger. Vi fick se spelarna fira med den stora och högljudda klacken. Stor glädje och lättnad.

GAIS har vunnit den första finalen i årets Ettan Södra. Nu återstår det bara 29 finaler till. Framåt Atleter!

Text: Andy Bolander

Matchen i korthet

Laget: Mergim Krasniqi - Viktor Krüger, Axel Norén, Emin Grozdanic, Niclas Andersen (Harun Ibrahim 61) - Axel Henriksson (August Wängberg 83), Jonas Lindberg (Richard Friday 69), Filip Gustafsson - Gustav Lundgren, Michael Kargbo (Julius Lindberg 83), Ben Morris.