Seger mot IK Brage

2023-08-12 15:50

Andreas Bolander

A-laget Herr

Höstsäsongen har varit en besvikelse så här långt för GAIS men mot IK Brage borta kom vändningen via en 4-0-seger som vi hoppas kommer att prägla återstående tolv omgångar i serien. Atleterna stod för en stabil, trygg och säker insats. Dessutom hade man marginalerna på rätt sida vad gäller vissa avgörande domslut.

Fredrik Holmberg har som bekant vant oss vid att blanda och ge i sin kortlek när det gäller att hitta en passande startformation. Så även denna gång. Julius Lindberg var exempelvis placerad på bänken för andra gången denna säsong. Istället in med Axel Henriksson för sin andra start. Åberg tillbaka mitt på banan, Cardaklija tog plats bredvid Frej i backlinjen, Celik tillbaka till vänster i anfallet och Ahl Holmström inledningsvis centralt längst fram.

Mitt emot stod ett eventuellt lite stukat Brage, med en negativ formkurva (tre förluster, en oavgjord på de fyra senaste) och med fem spelare som saknades antingen på grund av skador eller avstängningar.

Det blev en pigg inledning på matchen, från båda håll. Redan efter 20 sekunder uppkom ett gyllene läge för Ahl Holmström som sköt rakt på Brages utrusande målvakt Viktor Frodig, framspelad genom Wängbergs precisa långboll. En halvtimme senare skulle för övrigt Ahl Holmström bjudas på ett liknande läge, den här gången frispelad av Åberg, men Frodig kom åter ut och täckte skott.

Bara ett par minuter efter matchens första läge uppstod dubbla hot från hemmalaget. Först ett mål av centern Ieltsin Camões, dock korrekt avvinkat på grund av en knapp offside. Direkt efter befann sig plötsligt Johan Arvidsson i perfekt läge i boxen med påföljande skott som avstyrdes via Frejs armbåge. Uppenbar straff men domare Kasper Sjöberg valde att ignorera hemmaspelarnas välmotiverade protester. Där hade de grönsvarta de så kallade marginalerna på sin sida.

Målvakt Frodig hade i den femte minuten hunnit sträcka sig hela sin längd för att avstyra ett distansskott från Henriksson innan Ahl Holmström gav GAIS ledningen några minuter senare. Vackert kombinationsspel där Gustav Lundgren först fann Wängberg med en instickare i höger straffområde, varpå följde ett elegant lyft till Ahl Holmström som bara hade att sätta till pannan i övergivet mål.

GAIS uppträdde trygga med bollen på Domnarvsvallens konstgräs men det utvecklade sig ändå till en jämn daladans i Borlänge. Efter intensiva första tio minuter med upprepade tillfällen framför bägge mål blev det mer chansfattigt, förutom redan nämnda friläget för Ahl Holmström efter en halvtimme samt en rensning i steget från Wängberg som förvandlades till ett farligt skott som Krasniqi tvingades parera.

Men GAIS skulle få sista ordet i första halvlek. Åberg hittade en yta i vänster anfallsposition som Axel Henriksson, precis i linje med Brages försvar (eller inte?), utnyttjade till fullo med en perfekt vinkling förbi målvakten. “Det kändes som det var offside men ger han [domare Sjöberg] den så tar jag den”, sa Henriksson, med sin karaktäristiska glimt i ögonen, i halvtidsintervjun.

Den andra halvleken blev en ganska avslagen historia. GAIS kunde spela på resultat. Brage verkade inte riktigt förmögna att hota även om det avlossades ett par skott mot Krasniqi. Felix Sjöberg bommade dessutom övergivet mål med tio minuter kvar att spela.

“2-0 är den farligaste av ledningar”, lyder dock ett av fotbollens mer obskyra ordspråk. Så då är det lika bra att säkra med en 3-0-ledning. Det var precis vad Friday och Celik ordnade i ett framgångsrikt samarbete efter dryga kvarten. Nigerianen sprang sig fri på sin högerkant och levererade en passning som Mervan förvaltade väl med en chip i vänster burgavel.

Det fjärde målet, i matchens slutskede, var också mycket väl genomfört: Salihovic hittade med en genomskärare inbytte Julius Lindberg som kom stormande centralt. Julius avslutade hur säkert som helst.

Orosmolnen för GAIS bestod av det faktum att tre spelare tvingades lämna planen på grund av skadekänningar: Åberg, Ahl Holmström och Friday i tur och ordning. Vi hoppas att läget inte är allvarligt för de här killarna.

Nästa utmaning för GAIS är nu på fredag, hemma på Gamla Ullevi mot AFC Eskilstuna.