Seger mot Helsingborgs IF

GAIS tog emot Helsingborgs IF en varm söndagseftermiddag i september. I en knivjämn Superetta och ett desperat, i botten jagandes, Helsingborg väntade ännu en tuff match. GAIS verkade revanschsugna efter förlusten mot Landskrona och hade inte legat på latsidan under uppehållet vad det verkade.

2023-09-18 11:10

Mikael Engelbertsen

A-laget Herr

GAIS tog emot Helsingborg IF en varm söndagseftermiddag i september. Grönt gräs, fint väder och fotboll. Finns det någon bättre kombination? Helsingborg har värvat (och lånat) friskt under fönstrets öppna dagar och kom från en vinst hemma senast mot GIF Sundsvall.

I en knivjämn Superetta och ett desperat, i botten jagandes, Helsingborg väntade ännu en tuff match. GAIS verkade revanschsugna efter förlusten mot Landskrona och hade inte legat på latsidan under uppehållet vad det verkade. De tog tag i taktpinnen direkt och Axel Henriksson ångade iväg i djupled under matchens första skälvande minuter och fick ett guldläge att göra 1–0 halvt fri mot Joelson i Helsingsborgsmålet, men bollen gick utanför.

GAIS fortsatte ha ett stort spelövertag och vid ett inspel i boxen tog bollen på inlånade mittbacken Bernardo Vilars hand och domaren blåste straff. Julius Lindberg slog straffen i mål och 1-0 till GAIS var ett faktum. Efter målet kom Helsingborg in i matchen lite mer utan att skapa några farligheter. GAIS skulle fortsätta trumma på i vanlig ordning och hade ett antal halvchanser som mycket väl kunde resultera i mål.

Henriksson löpte mycket i djupled, Julius Lindberg testade med skott utifrån och nyförvärvet Chovanie Amatkarijo kändes pigg. Det var också han som skulle utöka GAIS ledning. Efter 30 minuter blev en halvchans en helchans när han, med en försvarare framför sig, avslutade lågt i bortre hörnet efter att Lindberg fått bollen och kontrat snabbt. 2-0 och Helsingborg var i brygga. GAIS spelade därefter av halvleken med full kontroll och 3-0 kändes närmre än 2-1.

Därför var det ologiskt när Helsingborg reducerade nästan direkt i andra halvlek. Samtidigt var det ett annat Helsingborg som, genom två byten såg ut som ett nytt lag och spelade med en annan frenesi. De hade mer att säga till om även om GAIS inte drabbades av panik utan fortsatte att trumma på med sitt sedvanligt modiga och kontringsstarka spel.

Chansmässigt var det relativt jämnt men mer kamp än skönspel. HIF slog mycket inlägg och efter ett tag gick GAIS ned på fembackslinje. GAIS kontrade effektivt utan att kunna kapitalisera, men sent in i halvleken ledde en kontring till en hörna. Hörnan svepte över Joelson i Helsingborgsmålet och efter lite flipperspel och en del debatt domarna emellan stod det 3-1 till atleterna. Målskytt: Axel Norén.

Helsingborg försökte luta sig ännu mer framåt efter målet för att tryck in en reducering, men var aldrig riktigt nära. Istället kontrade GAIS in 4-1 och vilket mål det var. Krüger fick bollen centralt och tog sig fram i straffområdet och vände bort båda försvararna och drog bollen stenhårt i Joelsons ena hörn. Matchen var stängd och 3 poäng var bärgade.

Laget: Mergim Krasniqi – August Wängberg, Axel Norén, Anes Cardalklija, Robin Frej – Gustav Lundgren, Joakim Åberg (Viktor Krüger 77), Axel Henriksson (Egzon Binaku 82’) – Mervan Celik (Jonas Lindberg 67’), Julius Lindberg, Chovanie Amatkarijo.

Varningar: Axel Henriksson, Gustav Lundgren.