Seger mot FC Trollhättan

GAIS lyckades vinna även sin andra match i årets Ettan Södra. Det blev seger med 1-0 på Edsborgs IP mot FC Trollhättan, sedan Emin Grozdanic gjort tillställningens enda mål på frispark i mitten av första halvlek.

2022-04-12 2:00

GAIS

A-laget Herr

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

De historiskt bevandrade känner till att FCT och GAIS hade en intern titelstrid för exakt 20 år sedan. Den gången drog Trollhättan det längsta strået och lyckades vinna Division II Västra Götaland med ganska god marginal till Atleterna. Denna måndagskväll gick det bättre för GAIS.

Fredrik Holmberg hade före matchstart varnat för motståndet. “Ett fysiskt lag som är bra på omställningar”. Och det skulle bli en ganska besvärlig match, med en knapp vinst som resultat. Inte den vackraste av segrar. Inte den säkraste. Men när allt kommer omkring värd lika mycket som vilken seger som helst: tre poäng. Vi tillåter oss också att betrakta segern som rättvis, även om det skulle bli svajigt under delar av andra halvlek. Ett mål är mer än noll mål. Vi kunde också notera två bollar i virket: ett stolpskott av Gustav Lundgren samt en träff i ribban av Jonas Lindberg kort efter pausvilan. En av matchens stora (och beklagliga) förgrundsfigur var planen. En sliten gräsmatta på vilken spelarna fick anstränga sig för att få kontroll på bollen. “En åker”, var det gemensamma omdömet från läktarplats. Underlaget var inte till GAIS fördel, helt klart det lag som mest försökte få till ett etablerat passningsspel.

Det var kanske en av anledningarna till att GAIS, trots sitt spelövertag i första halvlek, mestadels hade svårt att hitta intressanta alternativ på offensiv planhalva. Forwardstrion i form av Lundgren till höger, Kargbo centralt och Morris till vänster sökte ytor, utan att finna dem. Det fanns undantag. Gustav Lundgren hade ett fint skottförsök i den 22:a minuten som alltså tyvärr tog i stolpen. Michael Kargbo skapade ett läge fem minuter senare men hans skott gick utanför. Precis innan dess hade dock GAIS tagit ledningen. I premiären mot IK Oddevold hade Emin Grozdanic placerat en frispark tätt utanför målramen. Nu, i ungefär samma läge lite till höger utanför straffområdet, hade han lyckan med sig. Hans skott seglade på ett märkvärdigt sätt förbi Besarion Kodalaev i hemmamålet. Det verkade som Kodalaev trodde bollen skulle gå utanför, istället smet den in i hans vänstra hörn. FC Trollhättan hotade framför allt genom ett par-tre fasta situationer framför GAIS straffområde då, inte minst med tanke på underlagets belägenhet, vad som helst kunde hända.

Lyckligtvis, för Atleternas del, hände inget i målväg för hemmalaget. Men det var mycket nära, framför allt i den andra halvleken. Under de sista tio minuterna hamnade GAIS i trångmål upprepade gånger och bollen var väldigt nära att passera Mergim Krasniqi i målet. Även tidigare i halvleken hade det osat hett några gånger, bland annat efter hörnor eller de långa inkasten från ex-gaisaren Alexander Leksell som Trollhätten använde som offensivt vapen. Kämpande Atleter hade ett starkt stöd från en talrik bortasektion som totalt dominerade ljudbilden på Edsborgs IP. Det handlade om en grönsvart folkvandring ända från Göteborg. I slutminuterna trodde vi alla som befolkade de grönsvarta läktarsektionerna att Richard Friday, pigg inhoppare, hade stängt butiken med ett opportunt 2-0-mål men det hela blev, korrekt, bortdömt av domarteamet.

GAIS har vunnit sin andra “final” i årets serie. Nu återstår det bara 28. Den första av dessa spelas nu på påskafton, hemma mot Tvååkers IF.

Text: Andy Bolander

Matchen i korthet

Laget: Mergim Krasniqi - Viktor Krüger, Axel Norén, Emin Grozdanic, Harun Ibrahim (Julius Lindberg 90) - Axel Henriksson, Filip Gustafsson, Jonas Lindberg - Gustav Lundgren, Michael Kargbo (Richard Friday 66), Ben Morris (August Wängberg 77).