Seger mot Degerfors IF

Fem dagar. Två allsvenska motståndare. Två segrar. Det är hittills GAIS facit under försäsongen 2023, inför kommande spännande äventyr i Svenska Cupen och Superettan.

2023-02-10 8:05

Andreas Bolander

A-laget Herr

I torsdagskvällens möte mot Degerfors IF på Valhalla IP blev det alltså en ny vinst med uddamålet, den här gången med 1-0 efter mål av nyförvärvet Chisom Chika Cidi i första halvlek.

I jämförelse med segermatchen mot Varbergs BoIS genomförde Fredrik Holmberg, helt enligt mallen för försäsongsmatcher, en rad förändringar i startelvan. Bland dem, exempelvis Egzon Binaku, vårt nyförvärv från IFK Norrköping, som gjorde sin första start från sin vänsterbacksposition. Harun Ibrahim återfanns på mittfältet, August Wängberg, dagens kapten, var tillbaka på högerbacken. Och längst fram, som center, nykomlingen från Ahlafors IF, Chisom Chika Chidi.

Vi fick se en stabil första halvlek från de grönsvarta. Förhållandevis högt tempo där lagen ägnade sig åt att byta anfall med varandra. Atleterna låg högt i press och försvårade existensen för motståndarna.

Degerfors hade sina möjligheter framför Mergim Krasniqi i hemmamålet men sett över 45 minuter var det ändå GAIS som skapade flest chanser. Redan efter fem minuter fick Richard Friday ett fint läge från höger i straffområdet men hans skott gick utanför, detta sedan Chika Chidi haft en fin framstöt.

Friday, denna sena eftermiddag till vänster i anfallet, skulle komma i läge framför mål ett par gånger till. Viktor Alexandersson hittade honom med en vacker genomskärare i 23:e minuten men då vinkade den assisterande domaren för offside. Efter en ny kombination mellan samma spelare några minuter senare bjöd Friday på ett par kroppsfinter och ett skott som hamnade strax utanför stolpen.

GAIS offensiv såg lovande ut och efter en halvtimme kom belöningen. Harun Ibrahim var rörlig och kreativ under hela den första halvleken. Det var ingen överraskning att han medverkade till ledningsmålet. Ett kvickt samspel i området framför boxen ledde till ett friläge för Chika Chidi som från höger i straffområdet hann före målvakten för att opportunt rulla in bollen i nät. Målet kom för övrigt i anfallet efter att Degerfors haft sin farligaste chans. Då stod Egzin Binaku lägligt nog i vägen för bollen på mållinjen.

I den andra halvlekens inledning skulle GAIS bjuda på ytterligare ett par rejäla målchanser, båda tillkomna efter ett snabbt omställningsspel. Först blev Gustav Lundgren helt frispelad framför mål men då lyckades målvakten täcka ut. Bara några minuter var det snabba ryck igen. August Wängberg hittade slutligen fram till Ibrahim som laddade kanonen men bollen hamnade rakt på målvakten.

Efter dryga kvarten ändrades matchbilden i och med att Fredrik Holmberg gjorde hela åtta byten. GAIS avslutade sista halvtimmen med i princip ett akademilag på Valhallas gröna matta, förstärkta av Mergim Krasniqi, Mervan Celik och Alexander Ahl Holmström som enda ”seniora” spelare. Även Degerfors valde att använda sina bänkspelare vilket alltså innebar att det var två helt annorlunda elvor som spelade ut matchen. Tillställningen och intensiteten blev därefter. Arketypisk försäsongsmatch med andra ord.

Det bör dock med glädje nämnas att de unga atleterna framträdde respektlöst och energiskt, även om de stora målchanserna uteblev. Kul att se! Bäst blev det i slutminuterna då Alfredo Steiner skojade på sin vänsterkant, bollen hamnade momentet efter hos Mohamed Bawa vars finurliga dribbling resulterade i en obstruktion på gränsen till straffområdet. Den efterföljande frisparken måttade dock Mervan Celik utanför målställningen.

GAIS-spelarna fick välförtjänta applåder av de dryga 500 som trots kyla och tidig avsparkstid (kl 17) tagit sig till Valhalla. Vi glädjer oss över två positiva insatser med likaledes positiva resultat. Med medvetenheten om att inga poäng och inga tabellplaceringar fördelas i nuläget tar vi ändå med oss vad vi ser på planen: balans, struktur, energi - ett resultat av ett genomtänkt arbete av spelare och ledare i den pågående processen som GAIS befinner sig i.

Nästa match spelas redan nu på söndag, mot grannen från västerort, Utsiktens BK.