Seger mot Ängelholms FF

GAIS tog på söndagen ännu ett viktigt steg i tabelltoppen av Ettan Södra. Från ett tidigt underläge besegrades gästande Ängelholms FF på Gamla Ullevi med 2-1 efter mål av Julius Lindberg och Michael Kargbo.

2022-09-11 18:35

Andreas Bolander

A-laget Herr

GAIS hade revansch att utkräva mot dagens motståndare. Gästerna från nordvästra Skåne var nämligen bara ett av två lag som lyckats besegra de grönsvarta i seriespel denna säsong.

Det gick vägen till slut även om det skulle bli onödigt tajt och spännande i en match där GAIS trots allt var numret större än sina motståndare. Det visade sig inte minst i slutdelen av mötet där man lyckades forcera in segermålet, trots att laget spelade med decimerat manskap efter en utvisning en kvart före slutet.

Men: 19-4 i avslut för GAIS. 10-0 i antal hörnor. Statistiken talade sitt tydliga språk och det går inte att diskutera det rättvisa i dagens trepoängare.

GAIS tog tag i den så kallade taktpinnen direkt från start. Vi kunde snabbt konstatera att dagens svåraste motståndare för Atleterna främst skulle vara spelarna själva i form av eventuella individuella misstag eller övermod. Och det var just efter slarvigt försvarsspel som gästernas Henrik Johansson kunde sparka in 1-0 med högerfoten. Då hade Ängelholm redan haft en gyllene chans ett par minuter tidigare efter en grov miss i GAIS backlinje. “Vi var inte påkopplade”, skulle Julius Lindberg erkänna i halvtidsintervjun angående den svaga inledningen.

Illa. Det stod tydligt och klart vilket som var det starkaste laget men på denna viktiga dag när Sveriges framtid skulle bestämmas hade GAIS redan hunnit göra ett par riktigt dåliga val och därmed, i onödan, bjudit in en svagare motståndare i matchen. 0-1-målet innebar dessutom att Ängelholm naturligt nog vågade hålla i bollen mer och jämna ut spelet en aning.

I detta sammanhang kom kvitteringsmålet självklart mycket lägligt. Gustav Lundgren slog en inåtskruvad hörna som Wängberg lyckades nickskarva mot bortre stolpen där Julius Lindberg dök upp för att vricka in bollen bakom bortakeepern Robin Streifert.

Efter den fullträffen blev det ganska bra fart på GAIS under resten av första halvlek. Borde de grönsvarta ha gjort åtminstone ett mål till under den tiden? Absolut.

Ängelholms målbur sattes under belägring vid ett flertal tillfällen och målchanserna placerades på rad. Närmast var Harun Ibrahim som efter fint kombinationsspel prickade insidan av stolpen. För övrigt hade Morris ett skott som tippades till hörna, Julius Lindberg ett par träffar över ribban, Jonas Lindberg en kanon som pressade målvakten till en enhandsräddning och “Gurra” Lundgren ett vänsterskott som också seglade över ribban.

GAIS-dominansen från första halvlek fortsatte efter paus. Kanske med en gradskillnad för nu hade övertaget från hemmalaget blivit ännu mer markant. Atleterna kamperade utanför eller innanför Ängelholms straffområde där skåningarna oftast fick slå ifrån sig hej vilt.

Hela den politiska skalan var metaforiskt representerad på (halva) den gröna spelytan. Det var inlägg från vänster, inlägg från höger, inspel centralt, skott från nära håll, skott från långt håll. Men allt fastnade på spelare i Ängelholm som desperat kastade sig, slängde sig, blockerade skott, rensade undan.

Minuterna tickade iväg. Frustrerande var så här långt både för- och efternamn denna (delvis) solig eftermiddag i september.

Och värre skulle det bli. Filip Gustafsson, varnad några minuter tidigare, fick sitt andra gula i 75:e minuten efter att ha gått in för hårt i en tackling på helsingborgslånet Victor Göransson. Nu tvingades GAIS att avsluta matchen en man kort. De goda råden var utsatta för prisökning.

Men det skulle visa sig att GAIS även i numerärt underläge var kapabla att styra matchen och förlägga spelet på rätt sida av fältet. Och det spelmässiga övertaget gav äntligen resultat fem minuter före full tid då Kargbo påpassligt höll sig framme, återigen i samband med en hörnspark, och tåade in det som skulle bli segermålet. Välförtjänt för Kargbo, idag in som avbytare, som själv hade orsakat hörnan i momentet innan.

Emin Grozdanic fick åter dra av sig tröjan inför klacken och leda segersången med klacken efter fullbordad tid. Då hade gaisarna stunden före fått genomlida ett tillägg på sju minuter där några panikbollar från Ängelholm hade skapat oro hos publik och spelare med grönsvarta hjärtan.

Det kan för övrigt tilläggas att vi i Ängelholms laguppställning hittade en bekant i form av mittbacken Filip Örnblom som ju representerade GAIS förra säsongen. Däremot saknades både Johan Oremo och Emil Åberg som tillsammans hade producerat 15 av lagets 26 mål före avspark.

Det återstår nu åtta omgången av serien och GAIS har i och med dagens seger skaffat sig en marginal på åtta poäng till Falkenbergs FF och IK Oddevold i täten av Ettan Södra. Nästa motståndare för de grönsvarta är kommande lördag 17 september på Påskbergsvallen i Varberg där Tvååkers IF har valt att förlägga sin hemmamatch.