Seger mot AFC Eskilstuna

GAIS besegrade AFC Eskilstuna med 3-0 i den 19:e omgången av Superettan och tog därmed tre viktiga poäng i toppstriden. Axel Henriksson gjorde ett mål i första halvlek. Alexander Ahl Holmström fyllde på med dubbla mål efter paus.

2023-08-19 10:10

Andreas Bolander

A-laget Herr

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

Det som började som en ganska trög promenad under den gråblåa augustihimlen skulle avslutas som en behaglig vandring i parken för GAIS denna fredag afton. De grönsvarta hade inledningsvis haft svårt att få grepp om AFC men efter ett opportunt ledningsmål strax före halvtidsvilan hade man därefter matchen, och segern, under kontroll.


På grund av avstängningar (Andersen och Wängberg), sjukdom (Julius Lindberg) samt den tråkiga långtidsskadan på Friday var Fredrik Holmberg tvungen att göra ett antal justeringar vad gäller startelvan. Salihovic, vanligtvis mittfältare, utgick för första gången som högerback. I anfall fick Chika Chidi göra sin blott andra start.


En titt på formtabellen över seriens fem senaste omgångar indikerade att GAIS stod inför en besvärlig utmaning. De grönsvarta hade förvandlats till ett mittenlag sett över den aktuella formen. AFC, däremot, anlände till Göteborg med tre vinster och två oavgjorda över de senaste matcherna. Dessutom med ett profilstarkt namn på tränarbänken, nämligen peruanen Norberto Solano, bl a med förflutet i Newcastle United under sin spelarkarriär.


Och mycket riktigt utvecklade det sig till en utmanande tillställning för hemmalaget. GAIS fick vara mycket nöjda med att komma ifrån den första halvleken inte bara med 0-0 på tavlan utan till och med med en 1-0-ledning. Målet föll strax före paus. Ett inlägg mot straffområdet som Mervan Celik vackert bröstade ned till en löpande Axel Henriksson som elegant avslutade mellan benen på Nick Wolters i AFC:s mål.


En glädjens stund, inte minst för Celik som bara några minuter tidigare hade missat ett fint läge då han tyvärr inte fick till avslutet.


I övrigt hade matchens inledande 45 minuter varit en prövning för Atleterna. GAIS hade förtvivlat svårt att få fäste på motståndarnas planhalva. Allt som oftast fastnade uppspelen på mittfältet där AFC effektivt lyckades stoppa passningar och bollbanor. Vi har ju vant oss vid ett framåtlutat grönsvart lag säsongen 2023. Denna fredag kväll fick vi oss en annan matchbild till livs.


Långa perioder av den första halvleken spenderades framför GAIS straffområde, med ihållande bollinnehav för AFC. Det var lyckligt för alla gaisare att gästerna från Eskilstuna verkade sakna offensiv spets. Förutom något skott här och där samt ett antal inlägg mot Krasniqi sattes inte GAIS-målet på allt för stora påfrestningar.
GAIS lyckades ändå med enstaka intentioner framåt. Inte minst genom Chisom Chika Chidi som agerade piggt på sin högerkant. Tyvärr tvingades han utgå på grund av en känning några minuter innan 1-0-målet.


Med ledningen i bagaget fick vi se ett tryggare GAIS efter paus. Hemmalaget utnyttjade ytorna bättre och lyckades äga bollen i mycket större utsträckning än tidigare under matchen. AFC lyckades inte komma upp i press på samma effektiva sätt som under den första hälften.


Om det behövdes bevis för utvecklingen på planen så kom dessa via de två mål som skulle säkra kvällens trepoängare. Båda gångarna signerades fullträffarna av Ahl Holmström, en mycket välförtjänt belöning för en spelare som jobbade stenhårt under de knappa 80 minuter han befann sig på planen. Ständigt farlig med sina löpningar i djupled, återkommande en uppspelspunkt i anfallsspelet och dessutom jobbade han energiskt när det gällde att återerövra efter bolltapp. Det var en självklarhet att centertanken skulle utnämnas till matchens lirare.


Vid 2-0 sprang Ahl Holmström sig fri på Jonas Lindbergs och avslutade behärskat. Vid 3-0 behärskat igen, den här gången efter en kortpassning från Gustav Lundgren.
Vi kunde också glädja oss åt att åter få se Viktor Krüger i aktion, inbytt och tillbaka i spel för första gången sedan bortamötet mot Östers IF i maj. Dessutom gjorde Simon Sjöholm årsdebut med sitt sena inhopp. Det var passande en kväll då GAIS passade på att presentera sina duktiga akademilag för publiken.


Det var på detta sätt som det slutligen blev en riktigt rolig fredagkväll för alla gaisare. Ett hemmalag med full kontroll på gräset och mäktig växelsång från åskådarplats som fick Gamla Ullevis läktare att eka.


Laget:
Mergim Krasniqi - Dino Salihovic, Robin Frej, Anes Cardaklja (Filip Beckman 79), Egzon Binaku - Gustav Lundgren, Joackim Åberg (Viktor Krüger 66), Axel Henriksson (Viktor Alexandersson 66) - Chikom Chika Chidi (Jonas Lindberg 41), Alexander Ahl Holmström (Simon Sjöholm 79), Mervan Celik.

Målen:
1-0 Axel Henriksson (41)
2-0 Alexander Ahl Holmström (55)
3-0 Alexander Ahl Holmström (75)

Varning i GAIS: Mervan Celik

Publik: 3 112

Vinnande nummer i 50/50-lotteriet: 13015

No items found.

LÄS FLER RELATERADE NYHETER