Seger i Svenska Cupens första omgång

GAIS besegrade Lindome GIF med 1-0 på tisdagkvällen och är därmed klara för Svenska Cupens andra kvalomgång. Richard Friday gjorde matchens enda mål tidigt i första halvlek.

2022-06-29 9:55

Andreas Bolander

A-laget Herr

Akademin

En nöjd “Fidde” Holmberg kunde pusta ut efter slutsignalen. “Killarna gjorde en kämpainsats. De visar verkligen att de krigar för den här klubben”.

Ja, det var mycket kamp och vilja från Atleternas sida denna juniafton. Omständigheterna inför match var nämligen något annorlunda eftersom stora delar av A-truppen redan befann sig på semester efter en väl genomförd första halva av seriespelet. Det innebar att ledarstaben kunde presentera en intressant trupp med hela tio spelare från U19- och U17-lagen. Fem av dessa akademispelare tog plats i startelvan, tillsammans med Erik Westgärds, som lånespelat för Stenungsunds IF hela våren, mellan stolparna.

Det skulle snart visa sig att Fredrik Holmberg lyckats få ihop en väl godkänd formation att ställa på Lindevis gröna matta. Rutinerade spelare i varje lagdel, omgivna av ynglingar som genomförda sina respektive uppgifter på ett utmärkt sätt.

Norén ledde försvarslinjerna på ett lugnt manér. Grozdanic, i en ovanlig position på defensivt mittfält, vann bollar och satte igång anfall. Julius Lindberg, i sin offensiva roll, vidimerade sin uppåtgående form med fina initiativ och energiskt spel. Kargbo och Friday, som vanligt snabba och kvicka i djupled, skapade oro i Lindomes försvar. Omkring dem: spelare från U19-truppen som samtliga visade mognad och koncentration.

GAIS fick ett tidigt mål, redan efter sju minuter. Sådant bidrar till tryggheten förstås. Det var alltså Friday som hittade nätet efter en passning från Julius Lindberg. Spelet funkade bra under den här inledande perioden av matchen. Det första målet var redan gjort. Vad saknades? Fler mål förstås.

Under matchens första halvtimme borde GAIS nämligen ha avgjort den här drabbningen. Kargbo rullade en boll precis utanför. Grozdanic sköt utanför. Både Kargbo och Friday missade chanser efter bjudningar från hemmaförsvaret. Kargbo sköt över lite senare. Julius Lindberg placerade en boll precis utanför stolpen. Den unge mittbacken Cardaklija tvingade målvakten till en reflexräddning från nära håll.

Men 1-0 stod sig och en sådan ledning kommer alltid vara prekär utifrån fotbollens logik. För med tiden fick Lindome mer att säga till om och under första halvlekens avslutande fem minuter var det exempelvis mycket nära kvittering tre gånger, bland annat via en ribbträff.

Under den andra halvleken blev det ännu mer bollinnehav för Lindome. De svartvita försökte framför allt ta sig förbi på respektive kant (tappert försvarade av Juhlin till höger och Belhaj till vänster) och några gånger lyckades de också. Då kunde det bli farligt. Men mer än en klockren stolpträff efter tio minuter skulle det inte bli. Gaisarna höll sina positioner, Erik Westgärds i målet gjorde en utmärkt insats. Tiden rann iväg för hemmalaget och GAIS kunde boka biljett till den andra kvalomgången.

Det ska dessutom tilläggas att GAIS vid ett flertal tillfällen kunde ha avgjort i samband med ett antal omställningar. Kargbo var framme några gånger. Inbytte Viggo Hjort också. Men inga fler mål. Det spelade till slut ingen större roll denna kväll.

Det här var första gången sedan Svenska Cupen 2012 omstrukturerades till sitt nuvarande format (två kvalrundor på hösten och därefter gruppspel + slutspel på vårvintern) som GAIS, på grund av sin aktuella serietillhörighet, tvingades till spel i den första kvalomgången, istället för den andra.

Lyckligtvis gick det bra och nu kan vi invänta lottningen till den andra kvalomgången. Vi vet att GAIS kommer att tilldelas en hemmamatch och eftersom lottningen genomförs regionalt kan, om slumpen så vill, nästa motståndare utgöras av en klubb i vårt absoluta närområde.

Matchen i korthet

Laget: Erik Westgärds - Carl Juhlin, Axel Norén, Anes Cardaklija, Amr Belhaj - Viktor Nilsen, Emin Grozdanic, Julius Lindberg (Ahmad Rekkab 74') - Simon Sjöholm (Mohamed Bawa 67'), Michael Kargbo, Richard Friday (Wiggo Hjort 52').