Seger för damerna i träningsmatchen mot IK Zenith

Tredje raka segern för GAIS damlag trots en skakig första halvlek mot motståndarlaget IK Zenith. Hemmalaget satte press från start, men grönsvart jobbade sig in i matchen och lämnade Zenithgården med en 0-2-vinst. Matchfoto: Kewin Bertilsson.

2024-02-25 9:55

Hedda Seebass

A-laget Dam

Det var två hittills obesegrade lag som möttes på Hovgårdsvallen under lördagseftermiddagen. GAIS tidigare motståndare har varit från division 4 och 5, denna helg tog de sig an division 2-laget IK Zenith.

Hisingen välkomnade våra damer med ett härligt regn innan avspark. Hemmalaget satte press på sina gäster från start, och bollen var i majoritet på GAIS planhalva under matchens första 20 minuter. Hedström, lagkapten i GAIS, höll backlinjen trygg och stabil och Larsson gjorde en fin insats i mål. Zenith fick aldrig bollen i nät trots flera anfall och målchanser.

Hemmalaget hade övertaget under större delen av första halvlek, även om det ska nämnas att GAIS också skapade lägen. Zenith spelade till sig två frisparkar strax utanför straffområdet som kunde blivit farliga, och Kalmeus la i vanlig ordning några fina hörnor för GAIS. Mot slutet av första halvlek tog grönsvart grepp om matchen och strax innan vila drev yttermittfältaren Pernsved förbi flera av Zeniths backar och tryckte in 0-1.

Jämfört med de första 45 minuterna där inget av lagen fick till något vidare spel, var andra halvlek som en helt ny match. GAIS kom in med självförtroende och tempo. Wallgren och Kalmeus bidrog mycket till det stabila spelet genom att höja blicken och fördela bollen fint på mittfältet. Pressen från grönsvart mynnade ut i flera målchanser, framförallt för Engman och Belizel. 0-2 för GAIS kom när Kalmeus la en av sina fantastiskt fina hörnor, som hon tidigare inte fått utdelning för. Hemmalaget trasslade till det framför mål och råkade lägga in bollen i egen bur.

Zenith stod för ett stabilt motstånd hela matchen, men det räckte inte hela vägen för hemmalaget. De skapade en målchans i form av en frispark som skarvades upp i ribban i sista minuterna av matchen, men i övrigt ägde GAIS andra halvlek.

Sammantaget gjorde GAIS en imponerande insats under lördagens match. Det var väntat att IK Zenith som slutade tvåa i fjolårets division 2 skulle vara ett tufft motstånd, men det hindrade inte grönsvart från att våga spela boll på sitt sätt. I slutändan var GAIS det bättre laget, både spel- och resultatmässigt.

Kommentar från huvudtränare Viktor Duvald Karlsson om matchen:

– Helt fantastiskt kul. Vi spelar riktigt bra fotboll och vi möter ett lag som är väldigt duktigt, vi ska vara jättestolta över vår prestation. Extra kul att vi hade lite supportrar med, det är sånt som värmer.

Matchen i korthet:

Laget: Thea Larsson, Elin Pernsved (Lisa Eriksson 45’), Linnea Karlsson (Isabelle Wallström 57’), Elin Hedström, Amanda Carlsson (Amanda Hermansson 45’), Kayla Dellmer (Vilma Johansson 45’), Ellinor Wallgren, Maria Kalmeus, Lava Marberg (Filippa Marcelind 58’), Zara Belizel (Jennifer Segerholm 74’), Smilla Engman (Wilma Karlsson 73’)