Sebastian Lindström om våren i GAIS akademi

Akademichefen om namnen vi ska hålla koll på framöver, varför GAIS har så få lag i Gothia Cup i år, hur det påverkar akademin att ha A-laget i Allsvenskan, och arbetet med certifieringen!

2024-06-06 15:10

Valeri Kosyrev

Akademin

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

Det är en solig dag i juni och jag väntar in Sebastian på ett för tillfället lite tomt GAIS-gården. Herrtruppen är på ledighet och likaså några på kansliet. Sebastian kliver in, upptagen i ett telefonsamtal gällande vår akademi. Det är inget ovanligt, då han oftast har fullt upp.

Hur är läget med dig, Sebastian?

– Jo, men det är bra. Vi närmar oss slutet på vårsäsongen, så det börjar mattas av lite. Våra akademilag gör sina sista veckor innan sommaruppehållet.

Hur har det gått för våra tre äldre akademilag under våren?

– Det har gått bra tycker jag! Vårt P19-lag, som spelar i P19 Superettan, har hängt med i toppen, vilket också är deras mål. Det finns några duktiga lag i serien, bland annat Elfsborg som är väldigt starka, men vi har ett lag som verkligen kan utmana i toppen och det är vad de kämpar för. Så de är nog nöjda med sin insats, även om de hade velat ta några fler poäng här och där.

– Vårt P17-lag spelar i P17 Allsvenskan Södra och har gjort det bra. De har haft några insatser på senaste tiden där de varit lite slarviga i vissa moment, men överlag har de gjort det bra! Det finns möjlighet att nå sina mål under hösten och ta fler poäng. Gällande P16, som spelar i P16 Allsvenskan, kommer de från en färsk 5-0 vinst mot Malmö FF. De gör det också bra och ligger fyra i tabellen. De jobbar vidare i sin utveckling! Det är deras första år i en svårare serie, tidigare har de spelat i lokala serier.

Simon Sjöholm har blivit kallad till landslaget ännu en gång, och Elias Zemmale till landslagsläger. Vad har du att säga om dessa killar och deras framtid inom fotbollen?

– Simon har ju varit med i landslaget sedan det startade, hela vägen, och har gjort det mycket bra på samlingarna där. Det är också därför han blir kallad gång på gång. Han är en jättefin spelare som gör det bra i P19-serien. Vi letar lite utmaningar för honom så att han kan utvecklas på ett bra sätt. Han roterar och tränar med A-laget regelbundet just nu.

Elias Zemmale är en spelare född 2007 som fått sin första landslagsuppkallning nu. Han har gjort det väldigt bra de senaste åren och fått en del lovord. Han satt på bänken mot IF Elfsborg i Svenska cupen och är en väldigt framstående spelare i vårt P19-lag. Det ska bli kul att följa honom och jag tror att det finns stora möjligheter för att han slår sig in i truppen där.

Förutom de spelarna vi nämnde tidigare, finns det några andra spelare i akademin som sticker ut?

– Ja, väldigt många egentligen. Vi jobbar med något som vi kallar för övergångsspelare, de som ligger längst fram i sin utbildning och som vi ser mest potential i. Det är spelare som jag och Magnus Sköldmark har en överblick kring, och även Alexander Severin som är övergångstränare. Han har koll på spelare som sticker ut lite extra och kan ge dem individuell träning samt styra över deras matchmiljöträning. Det är en viktig roll för att slussa in spelarna mot A-lagsfotbollen.

– I P19 har vi en kille som heter Liam Björninger som gjort det väldigt bra i år. Han kom från Norrby IF och gör sitt sista år som juniorspelare. Han vann skytteligan i P19 Superettan förra året och ligger i toppen av skytteligan i samma serie i år. Jättespännande spelare! Vi har även Alfredo Steiner som sticker ut, och vi flyttade nyligen upp Dennis Krivosic, en spelare född 2007 som gjort det jättebra under sin första tid där!

Du har nämnt i en tidigare intervju att GAIS vill utöka akademin med fler spelare. Hur går det på den fronten?

– Jo, men det går bra! Vi har i år satt mycket av strukturen och organisationen för att kunna öka ytterligare. Vi har tidigare haft en väldigt smal verksamhet med få lag och begränsade möjligheter att ta in fler spelare, både sett till ytor men också tränare och att ha koll på det organisatoriskt. Vi har gått från 11 till 19 lag och satsar på att ta in fler spelare nu under sommaren och inför 2025.

När det kommer till certifieringen, hur ligger GAIS till där i nuläget?

– Vi ligger bra till! Vi låg precis på gränsen till 1 stjärna innan jag kom in och tog över. Nu har vi ökat med cirka 500 poäng, vilket är bra med svenska mått mätt men vi har fortfarande mer att ge. Det behövs göra saker rent strukturellt. Vissa bitar vi jobbar med kanske inte alltid ger poäng i certifieringen, men det är saker vi själva tror på i vår metodik och i vår målsättning. Vi kombinerar helt enkelt saker som ger certifieringspoäng och det vi själva tror på.

Som vi alla vet är A-laget tillbaka i Allsvenskan efter 12 år. Hur påverkar det akademin att vi nu är ett allsvenskt lag?

– Det påverkar egentligen bara positivt! Framförallt för våra äldre spelare som strävar efter att spela på så hög nivå som möjligt. Att kunna göra det i den grönsvarta tröjan, på allsvensk nivå i framtiden, är självklart något som många drömmer om. Samtidigt påverkar det hur vi kan ta steg framåt som organisation och som klubb här uppe på GAIS-gården. Vi kan göra saker tillsammans som utvecklar föreningen hela vägen från A-laget till flickfotbollen, Gårdstensprojektet och CSR-projekten. Vi har fler möjligheter att införa nya saker, som jobb kring fysträning och mental träning för akademin, men även scoutingarbete som nu har stor potential.

Vad är planen framöver för vår akademi och ungdomslag? Spelas det några turneringar i sommar som supportrarna kan komma och titta på?

– Det är tyvärr rätt dåligt med det, men i Gothia Cup har vi vårt P15-lag som kommer spela SEF Trophy, vilket inkluderar 32 svenska elitlag. Det brukar vara en bra möjlighet och en bra följetong genom hela turneringen för att kolla på våra framtida gaisare. Men Gothia är en turnering där framförallt lag utanför Göteborg har förtur till platserna. Vi gick från att ha lag i alla åldrar med i Gothia Cup till att helt plötsligt bara ha några.

Jag tackar Sebastian för samtalet innan han smiter iväg på nästa möte!

No items found.

LÄS FLER RELATERADE NYHETER