Richard Yarsuvat klar för GAIS

2020-01-23 1:00

Anders Fagerlund

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

Idag kan vi avslöja att Mr. Y - en av GAIS planerade offensiva nyförvärv inför säsongen 2020 - är poängspelaren Richard Yarsuvat som ansluter till Grönsvart från Norrby IF.

GAIS förstärker truppen inför den kommande säsongen med notoriske målskytten Richard Yarsuvat. Men vi räknar med att supportrarnas glädje över att vi har knutit en poängspelare till klubben kommer att blandas med minnen från incidenter under tidigare matcher.

Richard Yarsuvat började sin klubbkarriär i Borås AIK men flyttade som 16-åring till IF Elfsborg där han gjorde han sådant avtryck att han efter juniortiden belönades med ett A-kontrakt. Konkurrensen hos de gulsvarta gjorde att han under 2012 lånades ut först till IFK Värnamo och där efter till Öis. Han spelade sedan ytterligare ett år med Öis innan han flyttade tillbaka till hemstaden och blev klar för Norrby IF som han representerade under 2014-2015.

Säsongen därefter flyttade han till Södertälje och för att representera Syrianska FC, men han bröt sitt kontrakt redan efter ett par månader och flyttade hem för att spela ytterligare ett år i NIF. Han vann skytteligan i division 1 under 2016 när Norrby säkrade en kvalplats till Superettan och han avgjorde sedan kvalmötet mot Assyriska efter att han gjort båda målen i bortamatchen.

Hans fina insatser och imponerande målsnitt gjorde att det var många klubbar som ville se honom i sina färger inför 2017 – och det var Dalkurd FF som vann striden om att få hans namnteckning. I Borlänge gjorde han succé direkt och gjorde 17 mål under säsongen vilket hjälpte nykomlingen att knipa en fjärdeplats i serien. Men sedan gick flytten åter tillbaka till Norrby och de två senaste säsongerna har vi sett honom i den blåa tröjan i matcherna mot GAIS.

Under hela sin karriär har han haft ett imponerande poängsnitt och ofta figurerat i toppen av skytteligor. Nu förbereder den 27-årige anfallaren sig för att förhoppningsvis kunna fortsätta på samma väg och hjälpa Grönsvart till en bättre offensiv under säsongen 2020. Men den minnesgode gaisaren minns dock också att Richard, eller Ricky som han brukar kallas, har haft några konfliktfyllda matcher mot GAIS. En cupmatch från 2015 och hemmapremiären mot Dalkurd blev båda omskrivna tillställningar där Yarsuvat var inblandad.

Jonas Östergaard, fotbollsansvarig i GAIS styrelse berättar om rekryteringen:

– Som vi berättat tidigare så har vi den senaste månaden varit helt fokuserade på att hitta två etablerade som har högt poängsnitt över flera säsonger och det är en beskrivning som passar utmärkt in på Richard. Jag vet att detta är en kontroversiell värvning med tanke på tidigare incidenter med GAIS-supportrar men vi har efter diskussioner i med tränare, sportråd, styrelse och supportrar och låtit de sportsliga argumenten styra vårt beslut. Min förhoppning är såklart att Ricky kan leverera på planen och att det över tiden kan bidra till att skapa en bättre relation med våra supportrar.

Stefan Jacobsson, huvudtränare i GAIS tillägger:

– Det vi behöver nu är att hitta spelare som kan hjälpa oss med att göra dom poäng som GAIS behövt så väl under tidigare säsonger - och Richard Yarsuvat är definitivt en sådan. Om han kan fortsätta att leverera som har gjort i sina tidigare klubbar så kommer det att ge hela laget arbetsro, vilket jag skulle säga är en förutsättning för att vi ska kunna jobba strukturerat med spelarutveckling och lagbygge. Jag är väldigt glad för att Ricky har valt att komma till GAIS och hoppas att han kommer att visa samma spetsegenskaper som han gjort tidigare i Superettan.

I samband med att Richard Yarsuvat idag skrev på ett tvåårskontrakt med klubben fick GAIS.se möjlighet att prata med honom om såväl det fina målsnittet som de tidigare kontroversiella matcherna.

Vi som följer GAIS känner dig som en poängstark anfallare och du kommer till klubben med ett riktigt fint målfacit. Har det alltid varit just målproduktionen som varit ditt signum?

– Ja, det får man nog säga. Redan som pojklagsspelare så gjorde jag mycket mål och sedan har det fortsatt först som junior och sedan som senior. Jag fick faktiskt statistik från Norrby för någon vecka sedan och det var 67 mål på 116 matcher om jag kommer ihåg rätt och i Dalkurd var det 17 mål på 27 matcher.

Vad är hemligheten som gör att vissa spelare har den typen av målsinne?

– Det är svårt att säga exakt vad det beror på, men jag brukar hamna rätt i straffområdet och är lugn när situationerna dyker upp. Det gör att jag brukar kunna komma till fina lägen och att jag kan få till bra avslut, så det är i alla fall en del av anledningen.

Finns det några andra egenskaper som du tycker utmärker dig som spelare?

– Det är svårt att sätta ord på hur man är som spelare, men jag har en bra känsla för var bollen brukar hamna så det kanske handlar om spelförståelse. Sedan tycker jag om att spela offensivt och ser gärna att laget har mer än en anfallare, fast det är ju inte så mycket en egenskap. Förhoppningsvis får jag möjlighet att visa det på planen längre fram istället.

Ditt kontrakt med Norrby gick ut efter förra säsongen, hur har du resonerat innan du tog beslut om att komma till GAIS?

– Jag hade några olika alternativ i Superettan som jag diskuterade med. Jag fick ett bra intryck förmedlat från sportrådet i GAIS när kontakten startade och när jag sedan träffade Stefan Jacobsson och fick höra mer om vad han vill göra så kändes det helt rätt.

Vad är det som Stefan har förmedlat som gick hem hos dig?

– Jag gillar ju det som han har gjort med Degerfors och att han har kunnat hjälpa sina forwards att ta stora steg framåt. Sargon Abraham slog igenom för ett par år sedan och Erik Björndahl var grym förra säsongen och båda har tagit rejäla steg i sin utveckling. Han verkar kunna få ut mycket av sina offensiva spelare och det känns som rätt utmaning för mig.

– Sedan har han en tydlig idé kring vad han vill göra med GAIS över tiden och det låter spännande. Dessutom tycker jag att truppen ser spännande ut och jag känner några av spelarna sedan tidigare, Jesper Brandt, Nikola Ladan, Predrag Randjelovic och några till. Det gjorde valet ännu enklare.

Vi måste ju också prata om några att du haft ett ansträngt förhållande med GAIS-supportrar sedan en match i Svenska Cupen 2015. Var det något som du funderade på i ditt beslut?

– Ja, absolut. Jag har diskuterat det med både sportrådet och Stefan. Det var ju en dum grej som jag gärna hade haft ogjord. Det var ju inget planerat utan det bara blev så och idag kan jag bara beklaga och be om ursäkt för det. Jag förstår att det var många som blev förbannade för det men jag hoppas att jag kan gottgöra det under säsongen som kommer.

Det blev en del tumult även i GAIS hemmapremiär mot Dalkurd säsongen 2017 som du avgjorde med matchens enda mål.

– Ja, då sprang jag för att fira målet med bortasupportrarna, det var mitt första mål i Superettan och det var mycket som släppte där och då. Men jag minns att det var någon som firade längs långsidan också och det är inget som jag försvarar. Jag vet att vi gjorde saker som folk blev upprörda över då och jag beklagar det också.

Du fick en del glåpord kastade efter dig i den matchen och blev bland annat kallad tjockis.

– Ja, jag kommer ihåg det. Jag hörde en del av vad som skreks och det påverkade mig säkert i någon mån även om jag försökte att bara fokusera på det jag skulle göra på planen. Men jag tänker också att klacken ju ska försöka att få motståndaren ur balans och det lyckades man ju med ganska bra.

Det skreks också om diabetes vid den matchen, vad handlade det om?

– Ja, man har ju hört en del från läktarna under åren men inte just det. Men jag hade gjort en intervju för GAIS webbsida inför matchen och där hade jag berättat om att jag har diabetes, så det var säkert därför som det dök upp. Så i sak stämmer det ju, men även om det är en sjukdom som man måste anpassa livet efter så är det ju inget som jag ser som något skällsord eller så.

Så hur hoppas du att gaisare ska ta emot dig nu när du ska spela i Grönsvart?

– Jag förstår att alla inte kommer att ta emot mig med öppna armar efter det som varit, men jag kommer att jobba för att göra relationen bättre. Min förhoppning är att jag efter hand kommer att bli mer bedömd för det gör för klubben på planen och mindre för det som hänt i tidigare matcher.

Välkommen till GAIS och hoppas att ditt poängsnitt kommer att hålla i sig. När får vi se dig i träning med laget?

– Tack så mycket, jag är laddad för uppgiften och ser fram emot att komma igång. Jag kommer att börja träna med laget direkt, så senast i morgon är jag på plats.

No items found.

LÄS FLER RELATERADE NYHETER