Rapport från årsmötet 2022

Klockan visade 18.33 när Roland Blomstrand knackade klubban i bordet på Kronhuset inför församlade 122 medlemmar.

2022-03-15 1:00

GAIS

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

Klockan visade 18.33 när Roland Blomstrand knackade klubban i bordet på Kronhuset inför församlade 122 medlemmar. Mötet inleddes sedvanligt med en tyst minut för de gaisare som lämnat jordelivet under det gångna året, denna gång med tillägget att även ägna en tanke åt det ukrainska folket. Blomstrand valdes till mötesordförande, och Pavel Fogelström till sekreterare. Den tjusiga lokalen hade Johan ”Red Top” Larsson föredömligt löst för kvällens evenemang, och Blomstrand passade på att berätta lite om husets historia. Detta kan vara den första och enda gången som Karl X Gustav omnämnts i ett grönsvart årsmöte.

Efter formalia som att fastställa röstlängd, att mötet varit stadgeenligt utfäst och fastställande av dagordning så kunde vi gå vidare till en av mötets längre punkter, nämligen verksamhetsberättelsen. Styrelsen lyfter flera positiva saker från 2021, så som att minst fem ungdomsspelare deltagit i landslagsläger och att man breddat GO Fotboll (tidigare GAIS Open). Men det går inte att undgå faktum att det försvinner ca 13 miljoner i intäkter 2022, varav ca tio är kopplade till SEF och ca tre är matchrelaterade, till exempel de uteblivna derby-matcherna mot Öis. Vi gör neddragningar på ca 65%, men väljer att inte dra ner något på akademin.

Kassör Hans Aulin föredrog resultaträkningen för 2021 samt budgeten för 2022. Vi såg betydligt större intäkter och utgifter 2021 jämfört med 2020 och året slutar på minus ca 600 000, primärt beroende på uppkomna utgifter i GAIS Open (nu GO Fotboll) samt uppgörelsen med vår tidigare huvudtränare.

Någon ställer frågan om det går att få ner utgifterna för GO Fotboll med hjälp av ideella insatser, och Hans menar att det går att få ner kostnaderna med upp till 500 000.

Vad gäller budgeten så har man räknat på 16 miljoner i intäkter, ett publiksnitt på 2000 personer och en spelarbudget som är ca en tredjedel av nivån i Superettan. Det görs inga extra satsningar på akademin i år men kostnaderna beräknas ändå öka då P17 kommer göra fler resor när man gått upp i allsvenskan.

Revisor Charlotta Billing deltog och framhöll det goda samarbetet med kassör Aulin samt redovisningsbyrån Saldo. Hon bedömer att GAIS har god ordning och reda och redovisning av verksamheten. Billing tillstyrkte beslutspunkterna enligt dagordningen, så mötet kunde godkänna att; Fastställa resultat och balansräkning, Disposition beträffande vinst/förlust, Ansvarsfrihet för styrelseledamöterna.

I verksamhetsplanen för 2022 ligger två prioriterade strategier, och det handlar då om partnerstrategin samt publik- och matcharrangemangsstrategin. Prioriterade aktiviteter är

• att säkra intäkter från publik, sponsorer och GO Fotboll. Vi har en sponsringsbudget på 3,5 miljoner som vi tror att vi kan nå, däremot är publikintäkterna svårare att förutse.

• Att säkra följsamhet till budgeterade kostnader.

• Att hantera personalförändringar inom sportkontoret.

• Att rekrytera och behålla ideella resurser för att utveckla klubben, samt för uppgifter som tidigare utförts av anställda.

• Att säkerställa lyckat genomförande av GO Fotboll.

• Att utveckla partnernätverket och se till att partners får värde av samarbetet med GAIS.

• Att förstärka och utveckla nya former för CSR-arbete

• Att genomföra utvecklingsarbete kring ungdomsverksamhet/akademin

Mötet godkände verksamhetsplanen och noterade informationen avseende budget, samt fastställde medlemsavgiften för 2023 (samma som 2022). Där kom en synpunkt om att guldmedlemskap borde vara dyrare än dubbla avgiften. En annan föreslog att vi skulle ha ett rabatterat studentmedlemskap. Styrelsen bad att få ta med sig dessa synpunkter till nästa årsmöte.

Så skulle det då väljas personer till styrelseuppdrag, och valberedningens Glenn Heimann greppade mikrofonen. Mötet valde därefter i tur och ordning följande:

Som ordförande på 1 år – Roland Blomstrand

Som ledamot (fyllnadsval) på 1 år – Lars-Henrik Enered

Som ledamot (fyllnadsval) på 1 år – Szofia Jakobsson

Tre personer som ledamöter på 2 år – Stefan Tilk, David Perhed (tidigare 1 år som suppleant) och Samir El-Sabini.

Som suppleanter på 2 år – Bengt Jildmalm (tidigare ledamot) och Johan ”Red Top” Larsson.

Två revisorer, Charlotta Billing och Gunnar Andersson och två revisorssuppleanter, Lina Henriksson och Chris Moberg.

Till valberedning Anders Björklund, Lallo Fernandez, Glenn Heimann samt nytillskottet Pierre Svensson.

Kvar till sist var inkomna motioner, fyra till antalet, varav två berörde samma ämne. Motionärerna önskade tillgängliggöra årsmöten och medlemsmöten digitalt, att likt under pandmitiden ha en hybridlösning där medlemmar utöver att delta på plats ska erbjudas möjlighet till digitalt deltagande via videokonferens.

Styrelsen rekommenderade att avslå motionen, huvudsakligen för att man ansåg att den typen av lösning kostar mer än vad vi har råd med för närvarande, samt en svårighet att verifiera deltagarnas identitet för omröstningar. Däremot är man öppna för att ta upp diskussionen på nytt nästa år om vi står i en ekonomiskt mer fördelaktig situation. Mötet godkände styrelsens förslag att avslå motionerna 1 och 2.

Motion 3 avsåg reducerat biljettpris till medlemmar, något som skulle kunna fungera som ett argument för att bli medlem och således stärka klubben med fler medlemmar. Styrelsen rekommenderade att avslå motionen med anledning av att prissättning och paketeringar bör utformas av ordinarie organisation, snarare än årsmötet.

I motion 4 ansåg motionären att GAIS stadgar bör ändras från att ha huvudfokus på elitfotboll för att istället peka på att utveckla spelare och ledare i alla åldrar så de på sikt kan verka inom fotboll på elitnivå. Även här yrkade styrelsen på att avslå motionen, då man anser att en stadgeändring bör föregås av ett djupare analysarbete med en större andel av medlemmarna involverade. Här uppstod en diskussion då vissa som tyckte att det är styrelsens uppdrag att utreda om det finns en vilja hos fler av medlemmarna att ändra i stadgarna, medan tyckte att styrelsen inte ska lägga tid på det. Roland Blomstrand meddelade att styrelsen vi tar med sig frågan för diskussion, och mötet godkände förslaget om att avslå motionen.

Här kan dock nämnas att Bengt Jildmalm fick utrymme att i samband med motionen berätta om att GAIS i juni avser sjösätta stiftelsen ”Göteborgs allmänna idrotts- och samhällsutveckling” som ska arbeta med CSR.

Efter avtackningar av Anders Fagerlund, Jonas Andersson, Peo Ek och Jonas Östergaard kunde Roland Blomstrand förklara mötet avslutat. Tack för visat intresse!

No items found.

LÄS FLER RELATERADE NYHETER