Publikrekord och oavgjort i höstens hittills viktigaste match

Det skulle bli en spännande match. GAIS bjöd på publikrekord när “varenda jävel” tagit sig till Gamla Ullevi för att se dem möta tabelltvåan Falkenberg FF. Efter både besvikelse och hisnande glädje skulle matchen sluta oavgjort med 2-2.

2022-10-16 11:15

Julia Thimberg Silfwerling

A-laget Herr

Göteborg visade upp sitt bästa höstväder när Atleterna tog emot Falkenberg FF hemma på Gamla Ullevi. Det var feststämning på läktaren när över 5 000 personer gjorde sig redo att se årets kanske viktigaste match. Det gulklädda bortalaget började med boll. De satte högt tryck direkt och fick redan i första minuten till ett skott i stolpen.

Det märktes att gästerna var hungriga efter de tre viktiga poängen, medan GAIS höll ett lugnare tempo med fina passningar som dock ibland tycktes nonchalanta. Det saknades framåtdriv av Atleterna, även om de kunde uppvisa fint spel. I 15:e minuten fick FFF den första av många kommande frisparkar från nära mittlinjen, och även om den skulle slås bort av GAIS försvaret kunde Falkenberg behålla boll och redan i 16:e minuten fick de in matchens första mål. Sången på läktaren tystnade för ett tag, men klacken gjorde sitt bästa för att fortsätta sjunga trots bitterheten.

Åberg och Ibrahim fick till några uppspel till Henriksson och Lundgren, men inga kom till farliga avslut. Julius Lindberg anföll och sköt i kryssribba ut, och efter en hörna av Lundgren kom Morris till skott, men det var för mycket gult i boxen för att bollen skulle hitta nät. För det mesta spelade GAIS fint, men tempot förblev relativt lågt. Andersen gjorde några fina löpningar på sin vänsterkant och som vanligt gjorde GAIS backlinje en stabil, fin insats. Julius Lindberg skulle göra ett till solo-anfall när han dribblade förbi flera gula spelare innan skottet fångades av FFF:s målvakt.

Första halvleken blåstes av under var som såg ut att vara GAIS första riktigt snabba anfall. Det var mycket tystare på läktaren i halvlek, men applåderna rungade när före detta lagkapten Calle Elfgren Nyström tackades av för sina minnesvärda år i det grönsvarta stället. När sedan andra halvlek drog igång märktes att något hänt. Med ett annat driv framåt var GAIS nu hungriga efter att kvittera.

Andersen krigade i närkamp med FFF:are och vägrade lägga sig, Norén fick till ett skott samtidigt som han fälldes och Henriksson gjorde anfall men föll precis innan han kunde skjuta ordentligt. Morris och Ibrahim såg ut att få skapa en målchans men bollen gick till hörna, som Wängberg nickade precis utanför. När FFF väl fick till ett anfall, efter sitt spel med långbollar och frisparkar från mittlinjen, fångade Krasniqi självsäkert. Inbytta Celik kom till skottläge en knapp minut efter han klivit på.

Det var ett helt annat driv på plan och de grönsvarta kunde bevisa att de var det tekniskt duktigare laget. Med drygt trettio minuter kvar var spelet hårdare åt båda håll, både på planen och läktaren kändes klockans tickande. Det blev kamp på mittfältet med Åberg som föll och reste sig gång på gång men vägrade ge upp bollen. En FFF-spelare ramlar och tycks söka konflikt. Situationen avvärjs på plan medan känslorna har börjat koka på läktaren och i 73:e minuten får GAIS bänk en varning.

Och så, i den 74:e minuten kom ett inlägg från Lundgren till Henriksson som med huvudet skarvar den vidare till Norén som nickar den rätt in i buren. Läktaren exploderade i ett vrål och den klassiska “Heja, heja grönsvart”-sången dränktes av “GAIS is going up, going up”. Kvitteringen var livräddningen och efter det kunde Atleterna fortsätta pressa högt. Ett tag klumpades spelet ihop något på vänterkanten utanför GAIS mål, men spreds snart ut.

Åtta minuter senare skulle det hända igen. Ännu en gång gör Lundgren ett av sina fina inlägg från kanten och denna gång är det Jonas Lindberg som är där och kan klockrent skicka bollen dit den hör hemma: i FFF:s nät. Segern ligger inom räckhåll, de grönsvarta krigar på plan för att hålla ut de sista minutrarna. De faller och reser sig. FFF får en farlig frispark med en boll som studsar innanför straffområdet, men Krasniqi räddar. Efter 90:e minuten är då det verkligen är farligt. Spelet sker framför GAIS mål där FFF vägrar att ge sig och även deras målvakt kommit upp för att hjälpa till. Tyvärr skulle bortalaget hinna med en kvittering i den 94:e minuten, av samma målgörare som lagt matchens första mål - Aguda.

Rysaren avslutades med en pinne vardera till de båda topplagen, vilket gör att GAIS behåller sin ledning med 6 poäng över Falkenberg när vi går in i säsongens tre sista matcher. Ännu tuffar Återtåget, för Superettan här kommer grönsvart.

Matchen i korthet:

Laget: Mergim Krasniqi -⁠ August Wängberg, Axel Norén, Emin Grozdanic, Niklas Andersen (Jonas Lindberg 68’) - ⁠Harun Ibrahim, Joackim Åberg (Viktor Krüger 68’), Axel Henriksson (Michael Kargbo 88’) ⁠- Gustav Lundgren (Filip Gustavsson 88’), Julius Lindberg, Ben Morris (Mervan Celik 59’)