Presentation av GAIS spelartrupp 2021

2021-03-27 1:00

Anders Fagerlund

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

Den nya säsongen drar igång om bara två veckor och idag presenterar vi en sammanställning av GAIS spelartrupp - perfekt läsning när vi laddar inför Varberg borta. Förhoppningsvis också information som gör att du vill stötta klubben under 2021 – tack för att du löser årskort via denna länk.

Totalt har vi 28 spelare i truppen för 2021 men Fredrik Martinsson är utlånad till Ljungskile SK under våren och Jesper Brandt till Utsiktens BK. När säsongen drar igång är det tre spelare som kör rehab efter allvarligare skador, Ricky Yarsuvat, Aiden Harvey och Donat Zejnullahu. Det gör att du vid en träning på Gaisgården just nu kan förvänta dig att hitta 20 utespelare och tre målvakter på planen.

Med en medelålder på 22,74 år (vilket motsvarar 22 år, 8 månader och 26 dagar) kommer vi att få se ett yngre GAIS än de senaste åren. Papporna i truppen kommer att vara Niklas Andersen, Boris Lumbana, Nikola Ladan och Richard Yarsuvat som är de enda spelarna som passerat 28 år - samt självklart kapten August Wängberg (27 år)

Yngst i årets A-trupp är Harun Ibrahim och flera av årets nyförvärv bidrar till att sänka medelålder, till exempel Daniel Hultqvist, Viktor Alexandersson, Adam Egnell, Michael Kargbo och Aiham Ousou.

På onsdag stänger transferfönstret och nu förväntar vi oss inte ytterligare tillskott. Därför bad vi Nicklas Karlström, sportchef i GAIS, att sammanfatta vad han tycker utmärker årets trupp:

– Till att börja med får jag säga kontinuitet. Hela 18 av spelarna representerade GAIS under förra året och dessutom har ju Malkolm Moenza sedan tidigare gjort elva år i klubben. Det är också värt att nämna att vi har fler längre kontrakt än tidigare vilket känns bra inför framtiden.

– Ett annat ord som dyker upp är sammanhållning för vi har fått ihop ett riktigt bra gäng i år. Man brukar ju höra om att det är "bra stämning" inför varje säsong, men jag skulle säga att vi i år har fått till något lite extra.

– Sedan måste jag såklart också nämna att vi har en ungdomlig trupp med stor utvecklingspotential. I årets trupp finns många spelare som har stor chans att blomma ut till elitspelare redan under 2021.

– Till sist säger jag snabbhet. Vi har inför säsongen prioriterat att få in fler spelare som har snabbhet som en spetsegenskap och det tycker jag att vi har lyckats väl med.

Ledarstaben består även i år av Stefan Jacobsson (huvudtränare), Fredrik Holmberg (assisterande tränare), Conor Mc Donagh (fystränare, fysioterapeut), Tomas Vainio (målvaktstränare), Alexander Severin (assisterande tränare med fokus på U-spelare) och Håkan Lindhe (mental coach).

Här nedan hittar du en presentation av spelartruppen så som den ser ut när vi kickar igång säsongen 2021. Vi säger tack på förhand för att du hänger på och stöttar GAIS under året – och hoppas också att du vill lösa årskort via denna länk.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

SPELARTRUPPEN 2021

Mathias Karlsson #1 (26 år)
Mathias gjorde en fin första säsong i Superettan och var GAIS ende spelare som gjorde 30 seriematcher under 2020. I inledningen av 2021 har vi fått bevis för att han även fortsatt kommer att vara en stabil sista utpost i lagbygget.

Oscar Ekman #30 (22 år)
Kom till GAIS inför 2020 och siktade på att utmana Mathias om platsen mellan stolparna, men en olycklig skada gjorde att säsongen gick upp i rök. I mars fick vi äntligen välkomna Oscar tillbaka ut på planen efter långvarig rehab - räkna med att han är revanschsugen inför 2021.

Erik Westgärds #33 (18 år)
Erik är en av akademispelarna som belönades med ett kontrakt med A-truppen inför förra säsongen. Hittills har han fått nöja sig med en bänkplats men räkna med att han kommer att utmana om förstaplatsen framöver. En stor målvaktstalang!

August Wängberg #6 (27 år)
Evighetsmaskinen Wängberg behärskar de flesta av positionerna i backlinjen men under 2020 fick vi oftast se honom äga GAIS högerkant. Stark i både defensiv och offensiv, med det fina resultatet två mål och två assist under säsongen. Årets kapten i GAIS.

Fredrik Martinsson #13 (23 år)
Kom tillbaka till GAIS efter spel i Qviding FIF och fick bra med speltid under sin första säsong på elitnivå, totalt blev det 23 matcher varav 6 från start. Under vårsäsongen 2021 är han utlånad till Ljungskile SK för att få fler 90-minutare.

Aiden Harvey #22 (22 år)
Aiden är den snabbe ytterspringaren som gjorde succé när han fick debutera i A-laget under säsongen 2018. Fokus på rehab under våren efter att han under hösten drabbades av sin andra allvarliga knäskada på två år. Vi ser fram emot hans comeback till sommaren.

Niklas Andersen #5 (28 år)
Kom till GAIS inför säsongen 2017 och går nu in på sin femte säsong med Atleterna. Gjorde sitt första mål för Makrillarna under 2020 och har följt upp det med att näta även under årets försäsong. Har grönsvart blod i ådrorna.

Malkolm Moenza #26 (27 år)
En spelare som gjort 11,5 säsonger och 140 tävlingsmatcher för klubben behöver knappast någon introduktion. Gör nu comeback i GAIS efter 3,5 år med spel i bland annat Allsvenskan och slovakiska högstaligan. Välkommen hem, Malkolm!

Daniel Hultqvist #2 (22 år)
Nyförvärvet Hultqvist är en rejäl och snabb mittback som kom till GAIS från Oskarshamn AIK inför årets säsong. Skadade sig oturligt inför första träningsmatchen mot Norrby IF men är tillbaka i full träning igen. Nu ser vi fram emot hans debut i Grönsvart.

Emin Grozdanic #24 (21 år)
Kom tillbaka till GAIS inför säsongen 2020 efter en sejour i Syrianska FC. Han spelade 17 matcher under 2020 och fick chansen både till vänster och på centralt mittfält. Har i år sett fin ut som mittback, inte minst har hans fina uppspel imponerat.

Aiham Ousou #3 (21 år)
En talangfull och robust mittback med mycket pondus. Kom till GAIS inför säsongen 2021 på lån från BK Häcken. Kommer att att bidra till Grönsvarts försvarslinje med sin snabbhet och sitt fina passningsspel.

Nuha Jatta #17 (18 år)
Talangen Nuha Jatta blev den förste spelaren född 2003 att spela elitfotboll i Sverige när han i juli 2019 debuterade för GAIS. Har under försäsongen 2021 fått spela såväl som mittback som på centralt mittfält.

Boris Lumbana #18 (29 år)
Boris gjorde en fin säsong under 2020 och var som allra bäst när han fick dominera centralt mittfält med sin styrka och bollkontroll, men han visade också fina takter som mittback. Sprider energi och glädje i truppen.

Nikola Ladan #7 (28 år)
Nyförvärv från Degerfors IF inför säsongen 2020, en playmaker med förmåga att styra tempot i matcherna. Startade karriären i Velebit men har också representerat BK Häcken och Qviding FIF. En pådrivare på planen.

Joackim Åberg #4 (22 år)
Den spelskicklige mittfältaren tog ett stort karriärsteg när han lämnade Onsala BK för GAIS. Men han visade snart sina kvaliteter även på elitnivå och gjorde 22 matcher under säsongen - och dessutom ett första mål i Grönsvart. Försäsongen har visat att hans fina utveckling fortsätter.

Adnan Maric #9 (24 år)
Adnan Maric kom tillbaka till GAIS under sommaren 2020 efter spel i Swansea och en kortare sejour i BK Häcken. Visade under hösten att han har kvaliteter för att hjälpa hela laget till en högre nivå. En nyckelspelare inför 2021.

Viktor Alexandersson #8 (22 år)
Viggo kom till GAIS från Lindome GIF inför årets säsong. Han har under försäsongen fått speltid både som offensiv central mittfältare och på högerkanten. En finurlig spelare med talang för att sätta medspelarna i bra lägen.

Adam Egnell #10 (21 år)
Blev klar för GAIS med bara tre veckor kvar till seriestart och har gjort ett fint intryck under sin första tid i klubben. Får toppbetyg för sitt passningsspel och för att vara en skicklig dribbler. Kommer närmast från IF Sylvia där han gjort mycket poäng från en offensiv mittfältsposition.

Harun Ibrahim #32 (17 år)
Blott 17-årige Harun är en av Göteborgs största talanger och han kom till GAIS inför säsongen 2021. Under försäsongen har han fått chansen både som vänsterytter och som central mittfältare. Den här killen kommer att terrorisera många motståndare med sin enorma snabbhet.

Julius Johansson #19 (20 år)
Julius var under 2020 en ständig spelare i matchtrupperna och gjorde 18 matcher, varav fem från start. Han avslutade säsongen med att bli matchhjälte när GAIS säkrade kontraktet mot Dalkurd FF och det lovar gott inför den kommande säsongen. Kan spela både centralt och på kanten.

Donat Zejnullahu #29 (17 år)
Donat är en av de mer spännande talangerna som kommit fram genom GAIS akademi. Tyvärr drabbades han av en allvarlig knäskada under 2020 vilket håller honom borta från planen fram till sommaren. Kommer förhoppningsvis tillbaka ännu starkare.

Youssef Fayad #27 (19 år)
En akademiprodukt som erbjöds A-kontrakt redan innan förra säsongen var avslutad och fick debutera i A-laget när Grönsvart sökte fler offensiva alternativ i seriens slutspurt. Poängkung i U19 förra året då han dominerade från sin vänsterkant, skicklig på att slå sin gubbe.

Johan Andersson #16 (25 år)
Speedkulan Andersson anslöt till GAIS från Djurgårdens IF inför årets säsong. Var förra året utlånad till GIF Sundsvall men har sedan tidigare rutin från Superettan och Allsvenskan från IK Sirius. Har under försäsongen gjort både mål och assist från sin plats som högerytter.

Michael Kargbo #14 (21 år)
Irrationelle anfallaren Michael Kargbo, med rötterna i Sierra Leone, kom till GAIS under mars från seriekollegan IFK Värnamo. Michael är snabb och det händer mycket runt honom på planen, kommer att ställa till det för många motståndarbackar under året.

Julius Lindberg #11 (22 år)
Julius utsågs till bästa mittfältare i division 2 när hans tidigare klubb Qviding FIF vann serien 2019. Därefter lämnade han för GAIS och tog snabbt en plats i startelvan, inte minst med hänvisning till hans utmärkta förmåga att ta sig förbi sina motståndare. Här har vi en riktig poängspelare.

Daniel Sterner #20 (24 år)
Daniel kom till GAIS från Täby FK inför årets säsong och med sig hade han ett fint och mångårigt målfacit. Under försäsongen har han visat att han är målfarlig även mot bättre motståndare. Ligger ofta "på rulle" men är också duktig i det felvända spelet.

Richard Yarsuvat #12 (28 år)
Ricky var GAIS poängkung under 2020 med åtta mål och fyra assist. Förhoppningen är såklart att han ska upprepa eller förbättra det under året, även om han missat en stor del av försäsongen efter en fotskada. Planen är att Ricky är tillbaka i full träning vid månadsskiftet april-maj.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Fotnot:
Förutom ovanstående spelare så tillhör även Jesper Brandt årets GAIS-trupp men som bekant är han utlånad till Utsiktens BK över säsongen.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Köp årskort via denna länk
Det viktigaste du kan göra för att stötta GAIS är att köpa årskort även för säsongen 2021, berättade Jonas Andersson i en intervju i torsdags. Just nu vet vi inte när vi får börja ta in publik på matcherna, men i dessa osäkra tider finns det i alla fall en sak som klubben kan garantera. Att när vi väl får öppna grindarna igen så är det våra årskortsinnehavare som står först i kön. Tack för att du stöttar GAIS!

No items found.

LÄS FLER RELATERADE NYHETER