Philip Ljung praktiserar som idrottsnutritionist i GAIS
Vad ska en elitfotbollsspelare äta och dricka i samband med träning eller match? Hur mycket behöver de få i sig, och finns det utrymme för det lite mindre nyttiga ibland? Philip Ljung praktiserar som idrottsnutritionist i GAIS, och jobbar med att optimera förutsättningarna för herrlaget.

Vill du hellre lyssna och titta på intervjun? Scrolla längst ner!
Du har specialiserat dig på RED-S, Relative Energy Deficiency in Sport, kan du berätta om det?
– På svenska är det relativ energibrist och kortfattat betyder det innefatta vad som händer med kroppen när man över tid äter och eller tränar för lite. Vår kandidatuppsats jag och två andra kompisar skrev handlar om hur allsvenska klubbar ställer sig till detta och hur de eventuellt jobbar kring det.
Kan du beskriva hur en matdag ser ut för en elitfotbollsspelare?
– Jag skulle säga att den faktiskt inte ser så annorlunda ut till vad den gör hos gemene man, vilket är en av mina huvudpunkter. Jag arbetar med spelarna kring att skifta sitt mindset mot att äta och tänka mer som en atlet.
Vad skulle du ändra på i elitfotbollsspelarens diet?
– Det hade nog varit att skifta fokuset och tänka mer. Äter jag för att maximera prestation, vilket är de allra flesta fallen, betyder det att äta mer och specifikt fokusera på kolhydraterna. För många kommer det som en chock kring hur mycket det faktiskt krävs för att tillföra tillräcklig energi.
Äter man olika beroende på positionen man spelar?
– Ja, på sätt och vis lite kanske. Utespelarna springer mittfältare generellt mer, men det är inte så mycket mer som man skulle kunna tro. Så en försvarare och en anfallare ligger på ungefär samma nivåer, sett till förbrukning, och målvakter brukar ligga lite under, men också de inte så överdrivet mycket mindre. Det som spelar ännu större roll är genetiska skillnader men också målsättningen kring vad spelaren vill uppnå med sitt intag.
Något i den svenska maten som är extra bra för en elitfotbollsspelare?
– Det skulle väl kunna vara. Kanske potatisen, det skulle kunna vara knäckebrödet. Det skulle kunna vara de olika typerna av sylter kanske. Utöver det så är det i min mening ganska fettrika livsmedel som vår kost generellt består av, vilket kan ta plats av kolhydraterna som jag kommer fortsätta att trycka på.
Hur ser balansen ut mellan nyttig och onyttig mat?
– Det är en väldigt bra fråga och just nyttig-begreppet är något jag arbetat med och argumenterat emot under en längre tid av att jag tycker inte riktigt att någonting är inneboende nyttigt eller onyttigt, utan det har med hur hela dagen ser ut. Och i fotbollsspelarnas fall så är det många gånger att det finns utrymme till att äta lite extra eller lite av det onyttiga, men bara det inte tar plats av något annat. Man får väga för- och nackdelar med hur mycket det ger socialt eller psykiskt välmående också, utöver bara hur det påverkar kroppen.
Är det viktigt vad spelaren äter på matchdag?
– Det är absolut viktigt. Men jag skulle säga att ännu viktigare dagen är förarbetet dagen innan som börjar redan från frukosten. Att ladda upp ordentligt. Och det kan vara ganska stora mängder som rekommenderas till spelare.
Är det okej med pizza efter matchen?
– Det kan de absolut vara i vissa fall. Jag skulle säga att som jag sa innan med nyttig-begreppet är hur det påverkar resten av dagen. För att det är en del mat som borde komma in efter matchen, och på grund av hur mycket aptiten kanske nedsätts av att du ätit pizzan, och av matchen. Du brukar oftast inte brukar vara så hungrig efter match så kan det göra det svårt för att äta ännu en till måltid efteråt. Kanske de väljer ett lättare alternativ där för att kunna äta mer senare och då blir ett högre intag. Och vissa är vana vid pizzan och tycker att det funkar bra och kan ändå äta efteråt eller så. Det är väldigt viktigt just precis timmarna efter matchen att lagra upp depåerna igen.