Övertygande seger mot Åtvidabergs FF

GAIS tog ytterligare ett kliv tillbaka upp mot Superettan efter att under lördagseftermiddagen ha besegrat Åtvidabergs FF med klara 3-0. Mervan Celik, med dubbla mål, och Gustav Lundgren stod för fullträffarna.

2022-10-22 19:35

Andreas Bolander

A-laget Herr

“Grönsvart till VM”, skanderade den som vanligt folkrika GAIS-klacken under matchens gång. Ja, det kan måhända betraktas som något av en överdrift men faktum är att Atleterna tog ett rejält grepp om titeln i Ettan Södra, och därmed ett avancemang till Sveriges andradivision, i och med trepoängaren på klassiska Kopparvallen mot klassiska Åtvidabergs FF, nästan på dagen 50 år efter att östgötaklubben vann sitt första (av två) allsvenska guld med legendarer som Ralf Edström och Roland Sandberg i laget. Nu är det andra tider. Varken Åtvid eller GAIS befinner sig i nuläget på platser som motsvarar dessa föreningars anrika historia. Men GAIS, förhoppningsvis, håller på att styra skutan i precis rätt riktning.

Tränare “Fidde” Holmberg roterade åter i startelvan sedan senaste mötet, 2-2-matchen mot Falkenberg. Kargbo och Celik var tillbaka i anfallet från avspark. Dessutom återkom Viktor Alexandersson på mittfältet.

Åtvidabergs prekära läge i tabellen hade under dagen blivit ännu sämre. ÅFF befann sig nu under nedflyttningsstrecket sedan Qviding FIF i en tidigare match besegrat jumbon IFK Malmö. Vi kunde med andra ord förvänta oss ett motiverat hemmalag och det var precis vad vi fick. Redan efter tre minuter en jättechans för Åtvid. Wängberg rensade tack och lov på mållinjen.

Det tog ett tag, drygt tio minuter, innan GAIS kom in i matchen och då var i tur och ordning Wängberg, Kargbo och Andersen framme och hotade. Därefter kom det viktiga 1-0-målet, i den 19:e minuten. Gustav Lundgren vände och vred på sin högerkant, skickade in bollen i boxen och där dök Mervan Celik upp med en nick från nära håll.
Målet gav GAIS arbetsro. Det märktes på laget som från och med nu uppträdde med större lugn och trygghet, även om Åtvidaberg då och då tilläts bygga upp lite längre anfall vid några tillfällen.

Efter paus hade både Celik och Henriksson lägen till 2-0 under den inledande kvarten, men även Åtvidaberg var mycket nära en kvittering i 60:e då Edvin Crona så när nådde ett inlägg framför Krasniqi.

Då var det mycket passande med 2-0-målet bara någon minut därefter. Förarbete av Wängberg till höger, skott från Lundgren och så högg Celik på målvaktsreturen.
Det andra målet avgjorde matchen. Åtvidaberg hade, som sagt, kämpat bra dittills men insåg nu att kampen var över. 3-0-målet kom snabbt, som en bekräftelse på vårt resonemang. Celik var bara en stolpträff från ett hattrick men bollen studsade rakt ut till Gustav Lundgren som i lugn och ro kunde styra in trean.

Resten av matchen, och det var ju ändå en fjärdedel kvar av densamma, var en vandring i parken för GAIS. Ett fjärde mål (Richard Friday) föll på stopptid men det blåstes tyvärr bort på grund av offside.

Dagens seger innebär att GAIS nu bara behöver en poäng från säsongens två återstående matcher (mot Lunds BK borta och IFK Malmö hemma) för att på egen hand säkra kontraktet till Superettan 2023.