Oavgjort mot Lunds BK efter glädjebeskedet

Det var en speciell afton på Klostergårdens IP när GAIS mötte Lunds BK. En stor mängd GAISare hade tagit sig ned till Lund och fyllt hela idrottsplatsens långsida. Redan en timma innan avspark stod det klart att GAIS ska spela i Superettan 2023. Detta trots att en match återstår av säsongen.

2022-10-30 14:20

Mikael Engelbertsen

A-laget Herr

Spelarna hade redan innan matchen, förvisso mildare än brukligt, firat med supportrarna och det skulle också prägla matchinledningen något. Det var Lund som startade matchen bäst utan att skapa några superlägen. Inte för att GAIS var tagna av stunden men det tog en liten stund innan atleterna kom in i matchen på riktigt. Förvisso hade Mervan en farlig nick nära mål men 0-0 stod sig. GAIS åt sig in i matchen genom det vägvinnande spelet vi har fått se under säsongen. Tålmodigt jobbade man sig till chanser och en bit in i halvleken hade Viktor Alexandersson ett drömläge att raka in bollen på en retur men målvakten stod för en fin parad. GAIS hade jobbat till sig ett antal hörnor och det kändes farligt varje gång. Det kändes därför logiskt att 1-0 till GAIS kom efter en hörna.

Det var Axel Norén som nådde först och enkelt kunde snudda in ledningsmålet. Efter målet fortsatte GAIS att vara det spelförande laget och driva matchen medan Lunds fick rikta in sig på kontringar. Atleterna vaskade fram ett par halvchanser men det mest uppseendeväckande som hände var att Mervan blev förbannad på att Lund inte spelade ut bollen när Lundgren låg skadad.

Andra halvlek började med samma träningsmatchkänsla som den första startade och även denna halvlek inledde Lund något bättre än GAIS. Övertaget skulle också generera i ett mål för skånelaget. Ett fint spelmål som avslutades av Göteborgsbördige Rasmus Wendt, som även gjorde mål mot GAIS på Gamla Ullevi. Efter målet fick vi se en jämn matchbild. Inget av lagen skapade några större möjligheter även om det fortfarande kändes som att GAIS drev matchen. Detta i alla fall fram tills halva halvleken då Lund radade upp årets missar. Den pigga anfallare Djitteye fick ett fritt läge i boxen och prickade stolpen. Returen gick till en fristående Lundspelare som hade målet vidöppet, men Grozdanic blockade. Därefter ytterligare ett skott i blocket framför Krasniqi för att sedan avslutas med en räddning på ännu en retur från GAIS målvakten. Kvadrupelchansen kan anses symbolisk för säsongen. Inte för att GAIS nödvändigtvis hade flytet med sig, men framförallt hur flera GAISare offrade sig och systematiskt var redo att offra sig för att bollen inte skulle gå in i en betydelselös match.

Efter chansen dog matchen även om Friday fick ett fint läge att avgöra i ett fritt läge. Nära slutet hade GAIS följet tagit sig ned på planområdet och ställt sig precis utanför planen som en vindpust från forna Championship- och Premier League-matcher. Slutsignalen ljöd och sekunder senare försvann atleterna i ett hav av gaisare. Ett vackert och förlösande slut, även om en match återstår. Spelarna firade seriesegern tillsammans med supportrarna, pizza, champagne och öl. Matchen? Den verkade de flesta ha glömt, men vad gör väl det en kväll som denna?