Oavgjort mot FC Trollhättan

GAIS fick i den tidiga lördagsmatchen på Gamla Ullevi nöja sig med oavgjort 1-1 mot gästande FC Trollhättan, trots ett stundtals klart spelövertag. Hemmalagets mål nickades in av Viktor Krüger i den första halvleken.

2022-08-27 19:00

Andreas Bolander

A-laget Herr

Inför hemmamötet i den 20:e omgången mot Trollhättan var frågan: skulle det föregående missödet i Stångby utanför Lund (2-4 mot Torns IF) bara vara ett litet hack i skivan eller skulle det innebära en inledning på en nedåtgående trend? Vi gaisare är trots allt vana vid att befara det värsta.

Även Trollhättan kom från ett misslyckande efter att ha tappat dubbla ledningar i hemmamatchen mot Lunds BK. Dessutom hade två spelare utgått skadade, anfallarna Adrian Helm och Frederick Ofori Acheampong, och båda var borta från truppen inför resan till Göteborg.

I FCT:s startelva hittade vi för övrigt tre killar med grönsvart koppling: duktige Alexander Leksell i backlinjen samt Johan Andersson och Alibek Aliev i offensiva roller. Typiskt nog skulle den sistnämnde spela en huvudroll i Trollhättans till slut lyckade försök att kriga till sig en poäng.

Svaret på vår inledande fråga, ett hack i skivan eller början på en kurva som lutar åt fel håll, blev ett “njaaa…”. GAIS gjorde en helt ok match mot ett besvärligt och defensivt kompakt motstånd men denna dag skulle inläggen till slut bli lite för långa eller korta, passningarna in i boxen lite för krångliga och omständliga och avsluten lite för oprecisa. Bollen studsade helt enkelt inte rätt för GAIS denna dag och poängtappet blev därmed ett faktum.

Fredrik Holmberg presenterade ett antal ändringar i sin startformation, jämfört med den som öppnade mot Torn. Krüger och Wängberg, denna gång till vänster, på ytterbackspositionerna. Ibrahim på mittfältet, nu med Filip Gustafsson från start i den centrala rollen och dessutom Julius Lindberg centralt i anfallet.

Under matchens första trevande minuter kunde vi notera två spelskickliga lag som båda försökte hantera bollen väl, även om tempot var måttligt.

Men efter en avvaktande inledning blev så småningom spelbilden den förväntade: mycket bolltrillande från hemmalaget mot ett uppställt och bastant motstånd.
GAIS anfallsvapen bestod framför allt av att söka spelare på djupled med längre passningar samt att försöka hitta instick i straffområdet. Exempelvis var Julius Lindberg mycket nära att friställa Gustav Lundgren med en kort passning efter knappa kvarten.

Trots spelövertaget hade GAIS fram till 1-0-målet inte skapat några speciellt heta chanser, frånsett situationen som föregick hörnan till målet efter knappt en halvtimme. Då hade Julius Lindberg, med en påpasslig vrickning i straffområdet, tvingat Adam Benediktsson i Trollhättans mål till att rensa över ribban. På den efterföljande hörnan, alltså, kom 1-0 på nick. “Myggan” Lindberg slog en inåtskruvad boll som Viktor Krüger nådde högst på.

Bara några minuter senare kom dock kvitteringen. Efter ett olyckligt bolltapp på offensiv planhalva kunde FCT ställa om och till slut blev det öppen bur för Alibek Aliev som bara hade att styra in bollen. Målet föll i helt fel läge för GAIS som efter sitt ledningsmål tryggt hade börjat kontrollera matchen. Från publikplats kvarstod också misstanken huruvida Aliev hade befunnit sig offside i samband med den sista friställande passningen.

“Vi slarvar för mycket och vi har för korta anfall”, konstaterade målskytten Krüger i TV-sändningen i halvtid. “Vi måste rulla bollen snabbare”.

Och visst skulle GAIS behålla taktpinnen även in i andra halvlek. Bolltempot var fortfarande inte det högsta men det var mycket possession för Atleterna och en stor del av spelet förlades till bortalagets planhalva.

GAIS hade dock att se upp för offensiva bolltapp och den matchplan som klart och tydligt var den som Trollhättan agerade utifrån, nämligen snabba omställningar. Det var i samband med just en sådan kontring som Aliev, i den 77:e minuten, lyckades krångla sig förbi Norén. Det var lyckligt för oss gaisare att skottet passerade tätt utanför den bortre stolpen.

För övrigt tillskrevs de flesta målmöjligheterna GAIS. Julius Lindberg fick ingen ren träff när han hamnade i en bra position efter en kvart, inhoppande Kargbo stod för en fin aktion i 66:e men hans skott gick rakt på målvakten, Jonas Lindberg hade ett skott utanför i centralt läge strax därefter, Friday nådde inte riktigt ett inlägg från Celik under tilläggstiden.

Matchen avslutades med en veritabel belägring av Trollhättans mål. GAIS trillade boll, lät den gå från sida till sida, sökte och försökte med upprepade inlägg men den här dagen ville det sig alltså inte.

Nästa utmaning för GAIS är kommande lördag då Atleterna gästar Oskarshamns AIK.