Oavgjort mot Degerfors IF i Svenska Cupen

Ett återigen av skador och sjukdom decimerat GAIS tog plats på Stora Vallas B-plan i Svenska Cupens andra omgång. Och det blev ytterligare en tuff match för grönsvart, som trots dubbla mål av Ahl Holmström och upphämtning av ett 2-0-underläge, fick åka hem med blott 1 poäng.

2024-02-24 18:40

GAIS

A-laget Herr

Matchen fick likt den förra mot Elfsborg en trevande start. Men där Elfsborg testade GAIS med ett offensivt spel med hög press gick Degerfors långsammare fram. Trots det, eller kanske på grund av det, hade grönsvart svårt att skapa möjligheter. Det var nya konstellationer i såväl backlinje som mittfält, och dessutom Krantz i mål då Krasniqi drabbats av en känning och fått avstå matchen.

Efter dryga kvarten fälldes Jack Cooper Love i straffområdet av Degerfors målvakt och domaren pekade på straffpunkten. Cooper Love ställde sig själv redo att skjuta, men bollen räddades till synes enkelt. Några minuter senare skulle vänsterbacken Robin Wendin Thomasson komma loss i ett fritt läge och fick på ett bra skott, men målvakten sträckte ut och räddade igen.

Tempot höjdes aningen, GAIS skapade om inte skarpa chanser så åtminstone ett antal hörnor. I paus pratade August Wängberg just om det lite långsamma tempot. Det verkade Degerfors hörsammat, för efter paus rullade bollen snabbare, dessvärre inte till fördel för GAIS. I den 54:e minuten fick hemmalaget allt för gott om tid och yta framför mål, Pashang Abdullah kunde skicka in bollen via huvudet på Gustav Lindgren, och Elyas Bouzaiene fick stöta in 1-0 bakom Krantz.

I 62:a bestämde sig Fredrik Holmberg för att förändring behövde ske. Han hade bytt Jonas Lindberg mot Joackim Åberg i halvlek, men nu blev det ett trippelbyte. Ut med Wendin Thomasson och in med Anes Cardaklija, som tog plats på mitten och kunde låta Wängberg gå ut på sin ordinarie kant. William Milovanovic lämnade plats för Chisom Chika Chidi och Jack Cooper Love klev av till förmån för Alexander Ahl Holmström.

Tempot höjdes ytterligare ett snäpp, det märktes att GAIS inte ville ge upp matchen. Men med tempohöjningen kom också ytor för motståndarna, och i 67:e kunde Degerfors nummer 9 Gustav Lindgren sätta 2-0 på ett inlägg från tidigare målskytten Bouzaiene. Kanske var det den tändvätskan som behövdes, för bara fyra minuter senare la Chika Chidi, som stod för ett mycket fint inhopp, ett inlägg från högerkanten. Ahl Holmström mötte upp och det var reducerat till 2-1! Ett par minuter senare gjordes samme Ahl Holmström ner strax intill straffområdet, Gustav Lundgren sköt frisparken utanför målramen.

Matchen gick in i ett spännande slutskede. I 88:e kommer inlägget från höger igen, denna gång från Lundgren. Ahl Holmström kunde sätta bollen via ribban i mål, och det var kvitterat 2-2.

GAIS jagade ett segermål på tilläggstid, men det gjorde också hemmalaget. Närkamperna var många och intensiva, spelare från båda lagen föll och näst intill brottades i kampen om bollen. Men domaren blåste av efter 97 minuter och beseglade GAIS cup-öde, eftersom Öis samtidigt skrällt mot Elfsborg och lämnat grönsvart sist i gruppen efter två omgångar.

Men cupen i all ära, på söndag står mer än så på spel. Derby på Bravida, och vi går för tre poäng mot Öis!

Matchen i korthet:

Laget: Krantz, Wendin Thomasson (62’ Cardaklija), Wängberg, Frej, Bawa, Lindberg (46’ Åberg), Milovanovic (62’ Chika Chidi), Boudri, Celik, Cooper Love (62’ Ahl Holmström), Lundgren.