Oavgjort mot AFC Eskilstuna

GAIS fick med sig en poäng i form av ett 0-0-resultat i samband med besöket på Tunavallen i Eskilstuna och mötet med AFC. Det var dominans från Atleterna i stort sett genom matchens 90 minuter men tyvärr saknades skärpan framför mål för att ta hem segern.

2023-05-27 8:40

Andreas Bolander

A-laget Herr

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

Tränare Fredrik Holmberg hade inför matchen sagt att AFC skulle bli en svårläst motståndare. Besvärligt att veta, exempelvis, huruvida eskilstunalaget skulle ha som matchplan att positionera sig högt i banan eller välja att avvakta mer defensivt.


Svaret skulle komma omgående. Det var nämligen GAIS som genast tog hand om bollen och blev spelförande, dessutom med stöd av det höga presspelet som Holmberg så väl implementerat i denna elva. Matchbilden kändes igen med andra ord. Spelövertag för GAIS mot ett lag som tvingades att inta försvarspositioner.


Via det trygga passningsspelet som gaisarna har skämt bort oss supporters med denna vår befolkade de grönsvarta området framför AFC:s box under flera perioder. Vi kunde i sammanhanget notera Wängbergs intressanta position där han från sin högerbacksplats ofta deltog mer som central mittfältare i anfallsuppbyggnaden.


Återigen saknades spetsen i de avgärande lägena. Binakus frispark/inlägg slank precis utanför den bortre stolpen istället för tvärtom. Julius Lindbergs låga skott från distans stöttes ut till hörna av den holländske keepern Nick Wolters. Gustav Lundgrens framstötar hamnade i block. Celik lyfte bollen över ribban vid ett tillfälle, hade en språngnick med samma resultat några minuter senare, och ytterligare en nick utanför därefter. Ahl Holmström hade åtminstone två fina lägen där avsluten hamnade utanför ramen. Och så kanske den största chansen när Julius fick i stort sett övergivet mål framför sig efter Celiks bakåtpass, men utan att träffa boll denna gång.


När Norén äntligen kunde slå bollen i mål strax före paus, efter en rörig situation i straffområdet, blev det hela bortvinkat. Domare Erik Mattsson bedömde att Celik, i uppenbart offsideläge, hade påverkat spelet.


Parallellen med föregående smärtsamma hemmaförlust mot J Södra, där GAIS totaldominerat tillställningen och belönats med noll poäng, började spöka en hel del. Nu avslutades första halvlek med 9-3 i skott och 9-2 i hörnor, samtliga siffror i Atleternas favör.


Ahl Holmström intervjuades i halvtid och tyckte att det “bara var att köra på”, med tanke på de lägen som laget skapat. Han hade för övrigt helt rätt i sin analys: “Vi behöver vara lite rakare”.


Mattias Adolfsson, den f d Österspelaren som nu var en del av AFC:s trebackslinje, medgav i samma veva att GAIS hade varit “otroligt svåra att möta”.


Och, ja, GAIS skulle fortsätta att vara “svåra” för motståndarna även i andra halvlek. Fortsatt finurligt spel från lirare som Julius Lindberg, Lundgren, Åberg och Celik. Fortsatta bollvinster för Ahl Holmström i uppspelsfasen. Fortsatta löpningar från Wängberg längs högerkanten. Fortsatta bollerövringar via det höga presspelet. Och för den delen, fortsatt tryggt från Norén och Frej i mittförsvaret de få gånger som AFC besökte den andra planhalvan. Statistiken visade att bollinnehavet för Atleterna steg till över 60 procent.


Men målen? Var fanns målen? De dök exemplevis inte upp under den treminutersperiod då först Lundgren och sedan Norén pressade Wolters till fina räddningar, varpå även Ahl Holmström och Celik kom till fina lägen. Inte heller när Julius Lindberg fick fritt skottläge i 84:e, bollträffen blev inte tillräckligt bra för att hota AFC:s bur.
Det var inte märkligt att GAIS med tiden skulle mattas något. Under sista 15-20 jämnades spelet ut en aning och helt plötsligt kunde hemmalaget vid några tillfällen etablera några längre anfall framför den grönsvarta boxen. Det hade vi inte upplevt under hela matchen.


Det fanns anledning att höja de varningsflaggor som råkade finnas till hands, men lyckligtvis var inte AFC tillräckligt skarpa för att utnyttja de lägen som faktiskt dök upp, framför allt i den 69:e spelminuten då Anton Ekeroth i utmärkt position skickade bollen över Krasniqis ribba.


Fredrik Holmberg sammanfattade matchen som “frustrerande” i TV-intervjun efter slutsignal. “Jag tycker vi skapar tillräckligt för att göra mål”.
Men det blev alltså inte mål. 0-0 på bortaplan kan i vissa sammanhang betraktas som ett gott resultat men den här gången hade gaisarna velat ha mer med sig.


Laget:
Mergim Krasniqi - August Wängberg (Filip Beckman 89), Axel Norén, Robin Frej, Egzon Binaku (Niklas Andersen 82) - Jonas Lindberg (Dino Salihovic 46), Joackim Åberg (Chisom Chika Chidi 82), Julius Lindberg - Gustav Lundgren, Alexander Ahl Holmström (Viktor Alexandersson 69), Mervan Celik.


Varningar i GAIS:
Axel Norén
Dino Salihovic


Publik: 665 (Tunavallen, Eskilstuna)

No items found.

LÄS FLER RELATERADE NYHETER