Oavgjort hemma på Nationaldagen

Under måndagseftermiddagen mötte GAIS BK Olympic, det skånska laget som ännu inte förlorat en match i Ettan 2022. Trots många grönsvarta möjligheter skulle matchen på Nationaldagen sluta med 2-2.

2022-06-07 6:45

GAIS

A-laget Herr

Det var varmt och molnigt när GAIS mötte BK Olympic hemma på Gamla Ullevi kl. 17 på Nationaldagen. Stämningen på arenan var hoppfull och matchen blåstes igång. Nästan genast fick BKO en frispark med sig utanför straffområdet och i den andra minuten nickades 0-1 målet in till knäpptysta läktare och förvånade, stillastående gaisare på plan. Detta var inte starten någon föreställt sig.

Det oväntade underläget så tidigt i matchen tycktes påverka Atleterna, och spelet som i många matcher varit säkert och bolldrivande blev nu osäkert och slarvigt. Många passar missades och det blev aldrig någon fart framåt för hemmalaget. Då kommunikationen sviktade så blev det aldrig något farligt läge, trots lovande löpningar av Kargbo eller framåtspel av Ibrahim.

Efter en kvart händer dock något. Lundgren drev runt motståndet längs kortsidan och passade bakåt till Kargbo som klockrent kunde skicka in bollen i nätet. Kvitteringen kom som en befrielse och plötsligt är det GAIS som driver matchen. Under drygt tio minuter haglade makrillarnas anfall över de neon-orangea skåningarna. Målchanserna uppenbarade sig gång på gång och publiken gjorde sig redo att jubla, men liksom tidigare under säsongen hände något precis innan skott och ingen boll fann sin väg in i buren.

Därefter blev det mycket spel fram och tillbaka med anfall åt båda håll. På den grönsvarta sidan saknades tempo och spelet ville inte gå vägen som det gjort i tidigare matcher. Försvaret höll dock, mycket tack vare Norén och Andersen som vågade ta närkamperna om boll och vägrade lägga sig, eller att Krasniqi räddade de gånger BKO kom till skott mot mål.

Liknande spel fortsatte in i andra halvlek. Publiken muttrade i frustration över de många frisparkarna som delades ut åt gästerna, och åt alla missade passningar i GAIS. I den 57:e minuten fick BKO sitt andra mål efter en fasansfull minut av hörna och spel precis utanför GAIS-buren. Det såg mörkt ut på plan när Atleterna föll in i sitt osäkra hemåtspel. Istället för att avsluta med skott mot mål passades bollen vidare tills målchansen var förbi.

Efter ett trippelbyte i 65:e minuten kommer några hoppfulla ögonblick, bland annat en nick i stolpe som tyvärr hann slås bort av en orange försvarare innan någon gaisare hunnit ta returen. BKO försöker dock dryga ut spelet genom vad som bäst kan beskrivas som maskning, och vid två tillfällen under slutet av andra halvlek såg det ut som att spelare ur båda lagen skulle ryka ihop i ett bråk. I den växande frustrationen, både på läktaren och på plan, delades ett gult kort ut till GAIS bänk efter att en BKO spelare ligger kvar på plan intill kantlinjen i över en minut efter att ha ramlat.

Det blev spel igen och ännu en gång försökte GAIS öka tempot. Jonas Lindbergs närvaro på plan blir som i tidigare matcher en boost som lyfter spelet till motståndarnas planhalva. Och i 83:e minuten spelade Krüger runt BKOs spelare och passar till Henriksson. Läktarna höll andan och bröt ut i ett vrål när Henrikssons skott fann vägen in i nätet. Ännu en gång lyckades GAIS kvittera.

De sista minutrarna jagade GAIS att ta ledningen. Dock skulle det inte bli några fler mål. När domarna blåste av efter 96 minuter var BK Olympic fortfarande obesegrade för denna säsong, och båda lagen fick ett poäng med sig till tabellen.

Text: Julia Thimberg Silfwerling

Matchen i korthet

Laget: Mergim Krasniqi - Viktor Krüger, Axel Norén, Emin Grozdanic, Niklas Andersen (August Wängberg 65’) - Axel Henriksson, Filip Gustafsson (Jonas Lindberg 65’), Harun Ibrahim - Gustav Lundgren (Viktor Alexandersson 90’), Michael Kargbo (Julius Lindberg 77’), Ben Morris (Richard Friday 65’)