Motståndarkollen: Landskrona BoIS

2021-09-10 2:00

Anders Fagerlund

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

Den 11 september. Ett ödesmättat datum, men vi hoppas på en lyckad eftermiddag i Skåne när nu GAIS förbereder sig för match mot Landskrona BoIS.

Senast GAIS stötte på Landskrona i en kamp om poängen var skåningarna ofina nog att vinna. Det blev 3-1 på Gamla Ullevi i en match tillhörande den nionde omgången av Superettan.

Vad har hänt sedan dess, nu när de två klubbarna stöter på varandra igen i serien? Jo, nykomlingslaget Landskrona har hittills gjort en mycket fin säsong och som följd kommit att befolka de översta regionerna av tabellen, samtidigt som GAIS, tyvärr, sjunkit allt närmare botten.

Det skall dock tilläggas att BoIS kommer till lördagens match med tre raka förluster i bagaget, och dessutom med endast en vinst på sex matcher. Det är en negativ svit som har inneburit att den topplats laget hade efter 16 omgångar nu har förvandlats till en mer blygsam femteplacering, dock fortfarande med häng på den absoluta täten. De tre senaste förlusterna har dessutom inträffat utan mål framåt, först 0-2 i seriefinalen mot IFK Värnamo, därefter ett smärtsamt derbyfall med 0-1 hemma mot Helsingborgs IF och nu slutligen samma förlustsiffror i Borlänge, mot IK Brage.

Har Landskronas överraskande marsch i serietoppen stannat för gott? Det är det naturligtvis alldeles för tidigt att fastslå, särskilt i denna oförutsägbara serie som vi just nu upplever. Men faktum är att laget och staden nu andas optimism efter många år av negativa rörelser, både vad gäller samhällssituationen i staden och läget för den lokala fotbollsklubben.

“Det mesta pekar åt rätt håll för staden”, står att läsa i en längre artikel om Landskrona på sajten “Fotboll Skåne”. Det samma gäller för ortens svartvita hjältar, som genomför säsongen med en trupp med lokal förankring, dessutom med spelare som inte är särskilt namnkunniga i jämförelse med andra lag i Superettan. En snabb koll på spelartruppens moderföreningar talar sitt tydliga (skånska) språk. Här handlar det om klubbar som Åhus Horna BK, Västra Ingelstad IS, Eslövs BK, Häljarps IF, Eskilsminne IF, Veberöds AIF. Och så vidare. I BoIS omklädningsrum dominerar det skånska tungomålet fullständigt.

GAIS får alltså se upp i samband med lördagens möte, det vet vi redan. Anfallaren Kevin Jensen är en av spelarna att förhålla sig till: BoIS bästa målskytt hittills med fem fullträffar. Filip Ottosson och Robin Hofsö utmanar i den interna skytteligan med fyra mål vardera.

Mittbacken Andreas Murbeck verkar vara i god form också. Han har av lagets supportrar korats till lagets bäste spelare två gånger i rad.

Även den 22-årige mittfältaren Filip Olsson kunde ha varit ett viktigt orosmoment - med två mål och fyra assist anses han vara en av lagets främste detta år. Men Olsson fick syna sitt andra röda kort denna säsong i matchen mot Brage och är avstängd mot GAIS.

Tränaren heter Billy Magnusson, före detta spelare i BoIS, som tog över ledarrollen när läget för klubben var kritiskt 2019. Sedan dess har det vänt. Serieseger i Ettan Södra 2020 och nu topplag i Superettan.

Gaisarna är varnade. Det blir en besvärlig uppgift på klassiska Landskrona IP på lördag eftermiddag. Men vi vet också vad GAIS är kapabla till. Vi går för vinst!

Text: Andy Bolander

Inför matchen

Detaljerna
Vad: Landskrona BoIS - GAIS.
När: Lördag 11/9 kl. 15.00.
Var: Landskrona IP.
Domare: Andreas Dufva-Johansson.
Avstängda: Boris Lumbana, GAIS och Filip Olsson, Landskrona BoIS.

Följ matchen
Det finns fortfarande biljetter till bortaläktaren och har du möjlighet att stötta Grönsvart på plats så löser du biljett via denna länk.

Som vanligt kan också du följa matchen via Discovery+ förutsatt att du har abonnemanget Total. Teckna ditt avtal via denna länk så får GAIS ett bidrag från Discovery+.

No items found.

LÄS FLER RELATERADE NYHETER