Motståndarkollen: IFK Värnamo

2021-05-09 2:00

Anders Fagerlund

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

Under måndagskvällen tar sig GAIS an talangfabriken från västra Småland, läs på om våra kommande motståndare.

Nästa drabbning för GAIS är IFK Värnamo. Det vitblå smålandslaget spelar sina hemmamatcher på Finnevedsvallen längs hallandsån Lagan. Värnamo är nykomling i årets superetta och har överraskat många efter att de vunnit tre matcher på raken och befinner sig på platsen precis efter GAIS i tabellen.

Laget leds av den tidigare storspelaren Jonas Thern. Thern är dock uppsatt som andratränare efter att han inte tagit den licensutbildningen som krävs på elitnivå. Därför agerar Robin Asterhed huvudtränare men han deklarerade i uppsnacket inför seriestarten att det är Thern som styr det mesta.

Det är inte bara ännu en seriefinal för GAIS utan på måndag möts även de två yngsta trupperna i Superettan. Värnamo har varit framgångsrika under flera sessioner av sitt deltagande i den näst högsta serien när de haft unga egenproducerade spelare i truppen. Detta verkar även gälla för årets trupp efter att de öppnat säsongen med tre segrar och en förlust.

Värnamo har fått fram och utvecklat talanger som Viktor Claesson, Simon Thern, Dzenis Kozica och Joseph Baffo. Dessa har dock aldrig varit i föreningen tillräckligt länge för att Värnamo ska ha kunnat aspirera på en plats i Allsvenskan eller ens etablera sig fullt ut på elitnivå. De senare åren har föreningen hållit till i division 1 södra som man vann förra året.

De ser sig gärna själva som en ”talangfabrik” och vill fortsätta förknippas med detta epitet. Precis som Öster har Värnamo haft en begränsad spelarrotation. Mest noterbara nyförvärvet är den rejäle strikern Alhassan Heastad Kamara som anslöt från Halmstads BK. De har även fått in Oscar Johansson (Trelleborgs FF), William Kenndal (Lindome IF), Pontus Kindberg (Östersunds FK), Victor Larsson (Torns IF), Albin Sundgren (Malmö FF), Ahmad Gero (IK Oddevold), Suffian Kalokoh (AIK Freetong) och Wenderson(ABC Futebol Clube).

Försvunnit har Johan Lassagård (Lindome IF), Michael Kargbo (GAIS), Pedro Matos (Lynx FC), Aldin Basic (Skövde AIK), Benjamn Lindblad (Husqvarna FF) och David Danielsson (BK Astrio) gjort.

Mest noterbart är att de tappat sina bästa poängspelare. Som bekant värvade GAIS Kargbo och Johan Lassagård gick till Lindome. Tillsammans stod de för 21 mål när Värnamo tog steget tillbaka till Superettan. Den tilltänkte ersättaren till Kargbo, Alhassan Kamara, var skadad mot Falkenberg och det är oklart om han kommer till spel mot GAIS.

Värnamo har hittills samlat ihop 13 gula kort de inledande matcherna, GAIS har endast tre. Korten har lett till att den brasilianske mittbacken Bernardo och mittfältaren Charlie Vindehall blivit avstängda eftersom de fått tre var.

Våra motståndare verkar ha en ständig koppling till Brasilien. De har ofta flera spelare från landet, vilket de även har nu. Gaisare minns säkert Paulo Marcelo och Netionho som båda kom från smålandslaget under 2019 och spenderade 2 respektive 1 år för atleterna.

Även Jesper Brandt, i år utlånad till Utsiktens BK, var en tid i Värnamo. Strax efter ungdomstiden i GAIS spelade han där mellan säsongerna 2014-2016.

Värnamo grundades 1912 och enligt deras huvudtränare Robin Asterhed är målet för säsongen att etablera sig i Superettan. Vi kan också förvänta oss ett spelskickligt mittfält styrd av den förre Qviding-spelaren William Kenndal, Brassen Erick Brendon och nigerianen Abdulssalam Magashy. De har producerat en del poäng och spelat de flesta minuter för smålandslaget och kommer bli en tuff utmaning för GAIS att hantera.

Dessutom kommer vi troligtvis få se en inkastvariant som Värnamo använder på mittplan. Oftast är det Kenndal som möter för att sedan vika runt inåt och därefter kastas bollen mot honom löpandes mot mitten av planen. Håll utkik efter den!

Vi hoppas självklart att rida på den något otroliga vändningen mot Öster och ser fram emot en härlig drabbning där vi kan möta upp Värnamos aggressiva och fysiska spel.

Text: Mikael Engelbertsen

Inför matchen

Detaljerna
Vad: GAIS – IFK Värnamo.
När: Måndag 10/5 kl. 18.30.
Var: Finnvedsvallen.
Domare: Farouk Nehdi
Avstängda: Charlie Vindehall, Bernado Vilar, IFK Värnamo.

Följ matchen
Som vanligt kan du följa matchen via Discovery+ förutsatt att du har abonnemanget Total. Teckna ditt avtal via denna länk så får GAIS ett bidrag från Discovery+.

Matchtruppen
GAIS matchtrupp presenteras som vanligt på hemsidan kvällen före match.

No items found.

LÄS FLER RELATERADE NYHETER