Motståndarkollen: GIF Sundsvall

2021-11-25 1:00

Anders Fagerlund

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

Snälla hemmabyggda GIF Sundsvall kommer till Göteborg för att fira sin allsvenska uppgång medan GAIS kraftsamlar inför stundande kval. Här kan du få koll på motståndet inför lördagens match.

Så var det (äntligen) dags för sista seriematchen för året och atleterna möter den redan klara serietvåan GIF Sundsvall. Trots en fin öppning kommer GAIS sluta trea från slutet och tvingas till negativt kval mot Dalkurd FF.

Giffarna gjorde det experterna förväntade sig och spelar i Allsvenskan 2022. Norrlänningarna är ledda av kraftfulle Linus Hallenius och nickspecialisten Pontus Engblom. Duon har gjort över hälften av Sundsvalls mål och ständigt gäckat superetta-försvarare under hela säsongen. När Atleterna stötte på dom på bortaplan tvingade Hallenius exempelvis Aiham Ousou att dra på sig ett, förvisso tveksamt, rött kort.

Matchen stod länge och vägde och var förhållandevis jämn när Sundsvall kunde göra 1–0 och därefter 2–0 på hörna och GAIS stod därefter chanslösa att komma ikapp med en man mindre på planen.

Sundsvall är statistisk sätt ett snällt lag som drar på sig minst gula kort i serien. Samtidigt som de är duellstarka med en hyllat hemmasnickrat lag. Många spelare i truppen kommer från egna leden och både Hallenius och Engblom är egen fostrade hemvändare som lyft truppens ålder och rutin.

De som sticker ut redan nu och har dragit till sig intresse från utlandet är Johan Bengtsson (född 2004) som hann göra 4 mål innan han ådrog sig en skada och Ludvig Nåvik (född 2003) som varit en framstående offensiv kraft. Lägg därtill flertalet andra unga lovande
spelare som vi lär möta på lördag framförallt eftersom Sundsvall inte har något att spela för. Det är det Sundsvall som vi lärt känna under året och som har snott åt sig en andra plats.

Sundsvalls akademi har skördat stora framgångar det senaste året, vilket också lagets konstruktion pekar på. Deras U16 (05or) krönte säsongen med att slå IFK Norrköping i finalen i ett nationellt slutspel och blev således bäst i Sverige.

Utöver att vara ett sympatiskt snällt lag har Sundsvall har framförallt lyckats med det som GAIS misslyckats med och som är det viktigaste i fotboll: Att göra mål. De har för tillfället mäktat med 45 mål och med den siffran delar de första platsen tillsammans med Helsingborg. GAIS ligger näst sist med 29 gjorda.

GIF Sundsvall främsta hot är i djupledsspelet där de är bäst i ligan och det är framförallt så de skapar sina målchanser. Sundsvall var ett av de få lagen som inte tog in förstärkningar i sommarfönstret utan körde på med det lag man hade.

De har framförallt varit ett höst lag och har, efter att länge legat i mittenriket, avancerat ikapp och förbi toppkonkurrenterna. På de senaste 10 matcherna har de vunnit sex och kryssat fyra. En rad som liknar en dimmig dröm för en gaisare efter att flera höstar varit indragna i bottenstriden. Det återstår att se vilket lag Sundsvall ställer på banan i en match där poängen inte betyder något för tabellplaceringarna, men där GAIS jagar form inför kvalet.

Text: Mikael Engelbertsen

Inför matchen

Detaljerna
Vad: GAIS - GIF Sundsvall.
När: Lördag 27/11 kl. 15.00
Var: Gamla Ullevi.
Domare: Joakim Östling
Avstängda: Inga spelare avstängda.

Följ matchen
Välkommen till Gamla Ullevi för att stötta GAIS i jakten på kvalformen. Du löser enklast din biljett via denna länk.

Stötta GAIS i kvalet
Vill du hänga med till Uppsala och stötta GAIS i kvalet mot Dalkurd torsdag 2/12? Boka din resa med Gårdakvarnen via denna länk. Har du inte möjlighet att följa med men vill sponsra resan? Då gör du det via denna länk.

No items found.

LÄS FLER RELATERADE NYHETER