Motståndarkollen: Dalkurd FF

2021-11-30 1:00

Anders Fagerlund

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

Den för oss gaisare på många sätt jobbiga säsongen 2021 står nu inför sin absolut sista akt. Det handlar om dubbelmöten mot Dalkurd FF, kommande torsdag och söndag, som kommer att avgöra huruvida GAIS status som Superettanklubb består. I händelse av förlust över två matcher tvingas GAIS till spel i Ettan Södra nästa år.

Fotbollens dramaturgi bjuder som bekant på komedier och tragedier om vartannat, säsong efter säsong, år efter år. Det är därför vi älskar den här leken så mycket. Också anledningen till att vi supporters lider så mycket med laget i vårt hjärta.

När GAIS år 2003 spelade det framgångsrika kvalet mot Mjällby AIF och vann avancemang till Sveriges näst högsta serie inför 12 000 åskådare på Gamla Ullevi existerade inte ens Dalkurd. Klubben grundades först året efter, 2004, och har på relativt kort tid tagit sig från lokalfotbollen i Borlänge och Dalarna till den svenska eliten. Man har ju till och med hunnit med ett ettårigt besök i Allsvenskan, 2018.

Nu står alltså klassiska GAIS och “unga” Dalkurd mot varandra i två ödesmatcher som kommer att avgöra respektive lags serietillhörighet inför 2022. Den första matchen spelas på torsdag på nyrenoverade Studenternas i Uppsala, där Dalkurd numera har sin hemort. Returen är schemalagd till kommande söndag eftermiddag i Göteborg.

Dalkurd vet precis vad det handlar om. För exakt ett år sedan befann de sig i motsvarande situation som GAIS gör nu: att behöva försvara sin plats i Superettan mot en pigg uppstickare från Ettan. Då gick det dåligt för Dalkurd. Det blev förlust 0-2 i första matchen mot Landskrona BoIS och det hjälpte inte med oavgjort i hemmareturen. Dalkurd tvingades ta ett steg ned i seriesystemet.

“Jag vet hur deras känsla kommer att vara”, sa nyligen backen Christoffer Styffe (enligt Expressen) angående det kommande motståndet i kvalet, redan innan han kände till att det skulle handla om GAIS för hans lags del.

I Ettan Norra stod det i ett tidigt skede klart att Dalkurd skulle få inrikta sig på en kamp om andraplatsen och därmed kval. IF Brommapojkarna (med “våran” Carl Nyström i laget) har nämligen varit helt suveräna i serien och tog hem titeln med solklar marginal. Under första halvan låg klassiska Sandvikens IF bäst till bakom BP, men allt eftersom har Dalkurd vuxit sig starkare och med en omgång till godo säkrade man kvalplatsen definitivt, efter en klar 3-0-seger mot Sollentuna FK.

Det har varit en tämligen turbulent säsong för klubben, men saker och ting verkar ha landat till slut. Två tränare har hunnit få sparken till exempel. Men på hösten/vintern dök en storskytt från Holland upp, offensive mittfältaren Koes Kostons från MVV Maastricht med elva mål på 14 matcher, och under nye coachen Yasin Aras avslutade Dalkurd med tabellraden 9-2-1 på de tolv avslutande omgångarna, en matchrad som inleddes i september med en 2-0-seger mot just Sandviken.

Säsongens siffror talar om offensiv styrka från Dalkurd, men det är förstås svårt att säga huruvida 66 mål på 30 matcher beror främst på egen kraft eller mer på svagt motstånd i en serie vi ärligt talat inte har full koll på. Många av målen, förutom den redan nämnde Kostons, har kommit från spelare som kom nya till denna säsong: den argentinske yttern Ezequiel Montagna (från Norrby IF) med nio mål, centern Victor Söderström (från Akropolis IF) med sju mål samt backen Dillan Ismail, tillbaka i klubben från Umeå FC, också han med sju mål.

Andra spelare i detta Dalkurd vi kan nämna inför dubbelmötena med GAIS är den lovande mittfältaren Suleman Zurmati samt unge lagkaptenen Christoffer Styffe i backlinjen. På mitten huserar också irakiern Haron Ahmed Zubair, vänsteryttern Alex Simovski samt Stefan Wolf, en schweizare som även han, liksom Kostons, anslöt till klubben under sommaren.

Mellan stolparna hittar vi en erfaren kanadensare med allsvensk rutin (kom från IK Sirius till denna säsong) i form av Jonathan Viscosi. 30-åringen har stått i mål i nästan alla matcher detta år.

Vi hittar en spelare med GAIS-koppling i Dalkurds trupp, nämligen mittfältaren Arian Kabashi som spelade tolv matcher i grönsvart 2019, då på lån från IF Elfsborg. Kabashi har gjort 19 matcher från start i sin nuvarande klubb denna säsong. Vad gäller kopplingar mellan klubbarna har vi ju förstås också vår egen Malkolm Moënza som spelade 52 matcher för Dalkurd mellan 2017 och 2019.

Dalkurds tränare Yasin Aras har i en intervju i Expressen sagt att han tycker att GAIS “ser uddlösa ut” och att laget från Göteborg visserligen är värda all respekt men att de också “passar oss bra”. Nu är det upp till laget i vårt hjärta att bevisa den raka motsatsen. Framåt GAIS!

Text: Andy Bolander

Inför matchen

Detaljerna
Vad: Dalkurd FF-GAIS (Kval till Superettan).
När: Torsdag 2 december kl 19.
Var: Studenternas, Uppsala.
Domare: Adi Aganovic.

Följ matchen
Du löser biljett till matchen via denna länk. Har du inte möjlighet att vara på plats så sänds matchen av Sportexpressen via denna länk.

No items found.

LÄS FLER RELATERADE NYHETER