Mikael skildrar GAIS-familjen i ny fotobok

Mikael Josefsson är en av GAIS mångåriga ideella medarbetare. Sedan 2017 har han suttit med kamerautrustningen redo på så gott som varje hemmamatch. Nu ger han ut fotoboken “Vi är GAIS”, 100 svartvita porträtt som skildrar ett tvärsnitt av GAIS-familjen.

2022-08-24 8:40

Szofia Jakobsson

Foto

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

“Det finns en nidbild av gaisare som cirkulerar. Socialt missanpassade personer på en parkbänk. Men i verkligheten skiljer vi oss nog inte så mycket från andra, det finns alla sorters gaisare” säger Mikael.

Det var i slutet av säsongen 2021, när grönsvart var mitt i kvaldebaclet och Mikaels nerver var utanpå kroppen, som han kände att han behövde sysselsätta sig med något. Han hade köpt på sig lite utrustning och fick en idé om att fota porträtt av gaisare hemma i sin lägenhet. 

“Det skulle vara nära bilder, inget brus och inget tjafs. Och efter tre, fyra personer varit här så tänkte jag att vi kör på 100 stycken!”

Han ställde frågan via sina sociala medier. Fanns det 100 gaisare som kunde tänka sig att komma och bli fotograferade hemma i hans improviserade studio? Gensvaret var stort.

Boken "Vi är GAIS"

“Det var några modiga i början, som aldrig träffat mig, jag har stor respekt för dem, själv hade jag inte vågat göra en sådan grej. Men sedan gick det nog mun till mun, att de som var här tyckte att det var roligt.”

Mikaels fru Victoria och femårige sonen Max gjorde sitt bästa för att hjälpa besökarna att känna sig avslappnade, och det kom att bli något av en terapi både för Mikael och för de som ställde sig framför kameran.

“Folk var ju ledsna och arga efter att vi hade åkt ur, och det här var ett tillfälle att få prata av sig om GAIS, även för mig. Och vi landade alltid i vårt gemensamma gaisande, att det ser olika ut. Att för vissa är det att jobba tio timmar i veckan ideellt och för andra är det att se en match om året, men att det är samma glöd som brinner.”

Många berättade om hur de blev gaisare, att det var en äldre familjemedlem som tog med dem på match i tidig skolålder. Och den som bläddrar i boken kommer att se olika åldrar, från fem år till dryga nittio. De hundra bilderna kommer även att bli en fototapet som ska sättas upp i entrén på Gaisgården.

“Två bröder kom med sin morfar, det har varit föräldrar som kommit med sina barn. Tyvärr är det inte mer än ungefär femton procent kvinnor, men det kanske speglar hur det ser ut på läktaren också.” funderar Mikael.

Porträttfotograferingen skiljer sig markant mot hans vanliga fotouppdrag. Förutom GAIS fotar han andra sportevenemang såsom Göteborgsvarvet, Vasaloppet, Vätternrundan och Svenska mountainbikecupen. 

“Men det enda som jag gör ideellt är GAIS. Allt annat tar jag betalt för, med undantag för Attentat.”

Efter fem år vid sidlinjen har han mycket erfarenhet av vilka bilder han vill ha, var han ska stå och vad han tittar efter.

“Det svåraste är att få unika bilder. Det blir lätt sammasamma, någon som springer, någon som blir tacklad. Men det handlar nog också om min dagsform, vissa dagar har man ett större engagemang och mer känsla, då blir det bättre bilder.”

Men på frågan om han har någon spelare som han tycker blir extra bra på bild så vill han inte nämna några namn.

“Det finns ju vissa som blir bättre på bild för att de är väldigt uttrycksfulla på plan. De som ger av sig själva och som skriker lite, det finns en energi i det som fastnar på bild.”

I galleriet nedanför denna text kan du se ett urval av Mikaels bilder från GAIS-matcher.

Köp boken på lördag!

För den som vill köpa boken “Vi är GAIS” så är man välkommen till Restaurang 12:ans på Gamla Ullevi kl. 11.00 den 27/8 (innan matchen mot Trollhättan). Den kostar 250 kr och allt eventuellt överskott går till GAIS supportergrupper. Observera att du behöver visa upp matchbiljett eller årskort för att komma in i restaurangen. Johan "Red top" Larsson intervjuar Mikael på plats. Kan man inte komma då men vill säkra sitt exemplar så kan man höra av sig till mikael@mikaeljosefsson.org 

Fotot på Mikael själv är taget av Peter Lachonius.

No items found.

LÄS FLER RELATERADE NYHETER